Connect with us

Kolumne

HOĆE LI U OSIJEKU RAZJEDINJENA DESNICA USPJETI POBIJEDITI UJEDINJENU LJEVICU

Objavljeno

on

Hoće li u Osijeku razjedinjena desnica koju zastupa Ivana Šojat uspjeti pobijediti ujedinjenu ljevicu koja podržava Ivana Vrkića

Iako Ivan Vrkić neprestano ističe kako je nezavisan kandidat njega financijski, logistički i na sve druge načine podržavaju osječki HNS i SDP te neke umirovljeničke stranke. S druge strane, osječku desnicu konačno bi mogla okupiti Ivana Šojat, dragovoljka Domovinskog rata, književnica i prevoditeljica koja bi slavonsku metropolu u nedjelju mogla obojiti u plavo.

HDZ je u gradu Osijeku imao gradonačelnika Karla Karačića na nekoliko mjeseci, a sličnu je sudbinu dijelio i Ivica Vuletić koji je kraće vrijeme mandata bio zamjenik gradonačelnika.

Najbliže osvajanju mandata gradonačelnika došla je Ivana Šojat, dragovoljka Domovinskog rata, nagrađivana osječka književnica i prevoditeljica, koja se u drugom krug izbora za gradonačelnika Osijeka suprotstavlja vremešnom Ivanu Vrkiću.

Iako mu nije mrsko trošiti novce HNS-a i SDP-a, čemu su Osječani mogli svjedočiti u raskošnoj kampanji na kojoj se dijelio roštilj, bogati promidžbeni materijal, a Vrkićevo lice se smiješi s većine jumbo plakata u gradu, Vrkić se stalno odriče svojih koalicijskih partnera pa ga je Šojat u više navrata u sučeljavanjima pitala je li mu neugodno što zastupa stranke ljevice.

Istu kombinaciju imao je Vrkić iza sebe i 2013. godine, a kako to izgleda u stvarnom životu pratili su Osječani četiri godine u Gradskom vijeću. Lakomisleno je Vrkić to i sam komentirao u raspravama na GV ili ispred uključenih kamera te je znao reći kako se veći dio radnog vremena bavio smirivanjem koalicijskih partnera, a manje se mogao baviti vođenjem Grada.

Slično bi mu se moglo dogoditi i sada. Iako ističe kako će samo nastaviti raditi, kuloarske priče po Osijeku već kažu da Vrkića čeka novi popis zaslužnih koji će svoje radno mjesto morati dobiti na nekom od proračuna za koje je zadužen grad Osijek ili gradske firme.

S druge strane Ivana Šojat kao anonimno političko ime na osječkoj sceni iza sebe ima samo svoju stranku – HDZ. Iako Osijek mjesecima bruji o unutarstranačkom sukobu unutar HDZ-a u drugom krugu Šojat i Anušić vrlo često se pojavljuju zajedno, međusobno si daju otvorenu podršku, a Anušić je čak stao ispred kandidatkinje HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka i reagirao na izjavu Ivana Vrkića kako će brojni HDZ-ovci njemu dati svoj glas na izborima. Anušić je u video izjavi rekao kako HDZ nikada nije bio složniji i jači te kako sada ima povijesnu priliku ući i u Osječko-baranjsku županiju i grad Osijek te konačno donijeti promjenu koja je na istoku Hrvatske itekako potrebna.

Stariji osječki HDZ-ovci se ne sjećaju kada je u Osijeku bilo toliko ministara koji su došli dati podršku Anušiću i Šojat, a i u prvom i u drugom krugu podršku svojim kandidatima došao je dati i osobno predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

Osječko-baranjska županija je druga po veličini županija u Hrvatskoj, a grad Osijek je četvrti po veličini. Nakon više od desetljeća vladavine HDSSB-a konačno HDZ ima mogućnost vratiti se na čelo, ali i poboljšati komunikaciju Osijeka i Zagreba koja je zbog Glavaševih privatnih bitki bila ozbiljno narušena i to s različitim premijerima i ministrima.

Ekipa oko Ivana Vrkića od početka kampanje stvara atmosferu da je u Osijeku već sve riješeno, da ne treba ni izlaziti na izbore jer je Vrkićeva pobjeda gotova stvar. To je spin koji za Osijek može biti poguban jer tempo kojim Vrkić razvija Osijek dat će rezultata za približno 30 godina, a tada mnogi od nas, pa ni naša djeca, nećemo biti među živima.

Šojat, s druge strane, nudi novu energiju, snagu, borbena je i snalažljiva, pozna strane jezike, zna se služiti kompjutorom, živjela je u različitim državama i zna kako bi Osijek trebao izgledati u 21. stoljeću. Ona i Ivan Anušić u kombinaciji mogli bi donijeti tako potrebnu energiju u politički život Osijeka koji se sveo na komentar “ne talasaj”.

Šišljagić je nakon raskola u HDSSB-u utočište također pronašao uz HNS i SDP, umirovljenike i razne manjine, a podršku mu je dao i Beljkaov HSS kojega ovaj stalno gura u lijevo iako su mnogi članovi baš u OBŽ jako nezadovoljni zbog toga.

Podršku, financijsku i logističku, i Vrkić i Šišljagić će nakon izbora morati platiti HNS-u i SDP-u koji će preko svojih pulena dobiti ulaz u županijske i gradske firme, nadzorne odbore, upravna vijeća, kadrovirat će i zapošljavati, a građani od toga neće imati velike koristi kao što nisu imali ni u prošlom mandatu u kojem su Vrkić i Šišljagić također blisko surađivali.

Poznato je da koristi od Vrkića i Šišljagića imaju samo njihovi najbliži suradnici i članovi obitelji, a to se vidi i u katastrofalnim gospodarskim podacima Osijeka i OBŽ te u broju iseljenih mladih i njihovih obitelji koji se neslužbeno penje do vrtoglavih 30.000 osoba koje su napustile Osječko-baranjsku županiju.

Imaju li članovi i simpatizeri desnih stranaka u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji snage zbiti redove i izaći na izbore kako bi glasali za pobjedu te kako bi maknuli ovu prevlast HNS-a i SDP-a iz istočne hrvatske županije i njezinog središta? Hoće li pravi domoljubi koji su obranili Hrvatsku kad je bilo najteže i sada smoći snage i glasati za povratak demokršćanskih vrijednosti u Osijek i OBŽ?

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari