Connect with us

Reagiranja

Hoće li ‘zabraniti’ spomenik u Bleiburgu?

Objavljeno

-

Od. 1. ožujka 2019. u Austriji stupa na snagu nova uredba  o zabranjenim simbolima, u koju su ovaj put uključeni i ustaški simboli, pa je za njihovu upotrebu predviđena visoka novčana kazna.

Sve je to manje-više zbog tradicionalnog okupljanja Hrvata u Bleiburgu,  za koju Srbi kažu da je postalo „najveće nacističko okupljanje u Europi, (!) kada je nakon završetka II. svjetskog rata, izginulo i raseljeno, izbačeno iz rodne zemlje preko 300 tisuća sinova Hrvatske. Tada je hrvatska vojska, neporažena, na prijevaru razoružana i tako nemoćna  predana nemilosrdnom „pobjedniku“, da je zajedno s civilima, ženama, djecom i starcima, okrutno potamani.

Ustaške simbole, čak i hrvatsku zastavu s početnim bijelim poljem, Austrija je zabranila zbog gromoglasnog protivljenja prije svih pojedinih hrvatskih ljevičarskih udruga, istih onih koji su pljeskali kad je početkom svetog hrvatskog  Domovinskoga rata uveden embargo na oružje za obranu.

Međutim, ako je tko trebao zabraniti ustaške simbole, onda je to prva trebala učiniti – Hrvatska. Nu, kod nas oni nisu na tom popisu, ali se „prešutno“ ne smiju upotrebljavati.

Hrvatska, da ti pamet stane, nije čak zabranila ni četnička znakovlja!

Ali, ako su u Austriji već zabranili ustaško znakovlje (i islamističke i nacionalističke simbole) čudom nas čudi zbog čega to isto nisu uradili sa simbolima komunizma, poglavito s komunističkom crvenom zvijezdom petokrakom, pod kojom su osobito nakon 1945., ali i u obrambenom ratu u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, učinjeni strašni zločini?

Kape, majice i drugo s četničkim obilježjima mogu se nabaviti na svakom, ali baš svakom sajmu ili manifestaciji u Srbiji i Republici Srpskoj, a mogu se vidjeti i na nekim skupovima, ala Kumrovec, i u Hrvatskoj.

Dakle, kad bi netko prošetao Bečom u četničkoj odori ili kapom sa zločinačkom  komunističkom zvijezdom koju su nosili Mladićevi i Karadžićevi zločinci u Vukovaru, Škabrnji ili Srebrenici to bi za Austrijance bilo „normalno“, i zbog toga nitko ne bi odgovarao!?

Ako se već žele i donose  neke zabrane, s kojima nikada nije bilo sreće, onda neka se zabrane svi simboli zla, od  fašizma, nacizma  do komunizma, jer kako je svojedobno rekao prof. dr. Branimir Lukšić (1935.-2014.) sva tri relativiziraju moral i etiku, da bi sebe uzdigli na pijedestal povijesne nužnosti, gdje cilj opravdava svako sredstvo.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas