Connect with us

BiH

‘Hod u hrvatsku slobodu” – 43. obljetnica dolaska i djelovanja hrvatske Bugojanske skupine

Objavljeno

-

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Uzdanice obilježena je 43. obljetnica od dolaska i djelovanja hrvatske oružane postrojbe, poznatije kao Fenix (Bugojanske) skupine na prostoru općine Prozor-Rama te 13 godina od kada se ovaj događaj obilježava pod nazivom ”Hod u hrvatsku slobodu”.

[ad id=”68099″]

U subotu, 20. lipnja, središnja komemoracija za poginule i ubijene pripadnike te suradnike ove skupine, upriličena je na planini Raduši, kod spomen obilježja na lokalitetu Grebovi.

Na početku komemorativnog skupa nazočnima se u svojstvu moderatora obratio Šimun Novaković, dopredsjednik ogranka HKDD-a Prozor.

Riječi dobrodošlice, pozdrava, podsjećanja, poticaja i zahvale osim dugogodišnjeg predsjednika HKKD-a don Ante Jelića, okupljenima su izrekli još i:  Ivan Butković u ime Kluba hrvatskih povratnika i Mato Kolakušić iz Australije.

raduša

U nastavku komemorativnog skupa, uslijedila je molitva Opjela koju je predvodio župnik župe Prozor, vlč. Stipo Knežević.

Program komemoracije završio je paljenjem svijeća ispred spomen obilježja, fotografiranjem i kratkotrajnim druženjem.

Zajedno sa članovima rodbine pripadnika fenix-postrojbe, njihovih prijatelja, suradnika, poznanika, predsatvnika više organizacija i udruga, katoličkih svećenika, jednostavno hrvatskih domoljuba i rodoljuba, ovome događaju nazočili su i predstavnici Počasnog bleiburškog voda, piše Rama-prozor.info.

Za pozvane goste u Ramskoj kući na planini Makljenu u poslijepodnevnim satima upriličeno je predstavljanje knjige Krunoslav Stjepan Draganović – svećenik, povijesničar i rodoljub, ručak i druženje.

Gore spomentu knjigu odnosno Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog simpozija o Krunoslavu Stjepanu Draganoviću povodom 110. obljetnice njegova rođenja i 30. obljetnice smrti, održanog na KBF-u u Sarajevu 2013. godine, nazočnima su predstavili don Anto Jelić i Šimun Novaković. Nakon predstavljanja uslijedila je diskusija, ručak i druženje.

Prema predviđenom rasporedu, u poslijepodnevnim satima većina nazočnih posjetili su spomen obilježja Vejsilu Keškiću u Rumbocima te Iliji Lovriću u Dragnju na izlazu iz Rumboka.

>>U POVODU OBLJETNICE OPERACIJE ‘FENIKS’ 1972. ‘Bugojanska Skupina’

Spomenik u Garanasu

Spomenik u Garanasu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari