Connect with us

Hrvatska

Hod za život ove godine u 12 hrvatskih gradova

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ovogodišnji Hod za život održat će se kroz osam subota u svibnju i lipnju u 12 hrvatskih gradova, a među njima su po prvi puta Knin i Metković, najavili su u subotu iz inicijative Hod za život, obitelj i Hrvatsku koja se zalaže za zaštitu života od začeća do prirodne smrti.

Uz Knin i Metković organizira se i u Varaždinu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Zagrebu, Sisku, Osijeku, Splitu, Rijeci, Pločama i Zadru.

“Ove godine pripremamo Hod za život u ozračju posljedica strašnih potresa u Turskoj i Siriji i godine dana rata u Ukrajini. Ovi gubici i ubijanja nedužnih ljudi čine nas još osjetljivijima na izgradnju kulture života”, istaknula je Željka Markić iz nacionalne koordinacije Hoda za život.

Dodala je kako kroz Hod za život podsjećaju sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti, da dijete ima ljubav, a majka podršku.

“Ružna afera trgovine djecom u Zambiji iznijela je na svjetlo dana da u Hrvatskoj ima mnogo parova i obitelji koji žele posvojiti dijete. Dakle svako nerođeno dijete netko želi, svako dijete ima nekoga tko ga želi i tko za njega ima ljubavi”, istaknula je Markić.

Prošle godine zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zabranio je postavljanje zastava Hoda za život, a Markić je najavila kako će to ponovno zatražiti.

“Smatramo da kao građani gradova u kojima živimo i plaćamo prireze i poreze imamo pravo u javnosti svjedočiti i stajati za ono što mi i znanost znamo da je istina”, navela je.

Na konferenciji je istaknuto kako se zalažu za zakonsku zaštitu života jer je, kažu, znanost dokazala da ljudski život počinje začećem.

Smatraju kako je postojeći zakon o pobačaju potrebno mijenjati jer žele zakonski okvir koji će u 21. stoljeću štititi ljudska prava, počevši od temeljnog prava na život od začeća do prirodne smrti, štititi život nerođenog djeteta sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama te koji će štititi i jačati ženu.

Traže sprečavanje i kažnjavanje svake diskriminacije žena, osobito na radnim mjestima kada je trudna ili majka te pozivaju vlasti da ulažu u mlade, obrazovanje, obitelji, radna mjesta i da se omogući svim ljudima koji žele imati djecu i stvoriti obitelj da to učine uz konkretan ekonomski i društveni napredak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari