Connect with us

Komentar

Hodak: Ako su branitelji marginalci, je li onda Mate Granić borac?

Published

on

Ugledni odvjetnik i kolumnist Dnevno.hr-a osvrnuo se u svojem prepoznatljivom, sarkastičnom stilu i prokomentirao susret Aleksandra Vučića s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a posebno se dotaknuo izjave srbijanskog predsjednika o tome kako u kultnom govoru u Glini, nije zagovarao Veliku Srbiju te da je to izmišljeno.

”To govori sve o njemu. Govor u Glini slušao sam na televiziji u nekoliko navrata, a ako on negira to što je rekao, onda Vučić ne vjeruje u napredak tehnologije”, ističe Hodak. Osim toga, našem sugovorniku nije jasno zašto bi se srbijanski predsjednik uopće i trebao ispričati. ”Valjda ako nekoga pozivate u goste vi postavljate uvjet i kažete ‘pozivam vas ako se ispričate’. Mi na tome nismo inzistirali. Za što da se ispriča”, zapitao se naš sugovornik te objasnio kako ne treba negirati Vučićevu prošlost, treba prihvatiti činjenicu da je on srbijanski predsjednik, ali i da problemi u komunikaciji s njime nerijetko nastaju baš zbog propusta i neprincipijelnosti hrvatske politike.

”Naša predsjednica prosvjednike je nazvala marginalcima. Pa ako su borci marginalci, tko je onda borac? Njezin Mate Granić? To je gaf koji joj nije trebao i koji je jako odjeknuo”, ocjenjuje Hodak i napominje kako je demokratsko pravo prosvjedovati, a Grabar-Kitarović svojim pozivom Vučiću sama je na jedan način pozvala ljude na protest.

Također, odvjetnik ističe primjer Donalda Trumpa, kojega prosvjednici dočekuju na svakom koraku, a sve to dio je demokracije.

”Ni zrno dobroga neće donijeti susret predsjednice i Vučića, od toga susreta neće biti ništa, a naša diplomacija treba se ugledati u slovensku. Oni su nas ucjenjivali oko svih ključnih pitanja prije našeg ulaska u EU. Hrvatska je članica EU, Srbija nije”, podsjeća Hodak uz naglasak da je to prostor kojega mi trebamo iskoristiti postavljajući srpskoj strani jasne i nedvosmislene uvjete, jer pravila za ulazak u Uniju su jasna. Ukoliko jedna, od 27 članica ne podrži ulazak neke države u EU, tada isti nije moguće realizirati. ”Ako su se Slovenci tako mogli postaviti, ne vidim zašto ne bismo mogli i mi”, zaključio je Hodak za dnevno.hr

 

facebook komentari

Komentar

Poljski veleposlanik štiti ugled i interes Poljske i kao čitatelj Večernjeg lista!

Published

on

Andrzej Jasionowski

Zanimljiv doprinos aktualnim temama, a to su, među ostalima, i Poljska i diplomacija, objavljen je u Večernjem listu 21. veljače. Dok se, barem u Večernjaku, na koji sam pretplaćen, o Poljskoj pišu veliki članci i komentira stanje, poljska diplomacija reagira, moglo bi se reći – drugim sredstvima na objave u našim medijima. Ali, kako?

Ne uobičajenim diplomatskim, kao što su primjerice demarši ili note i sl., koja stoje na raspolaganju svakoj diplomaciji na svijetu. U, pazi sad, rubrici reagiranja, nekad poznatoj kao – pisma čitatelja – demokratski otvorenoj u svakoj tiskovini, od malih do mainstream medija, svim čitateljima za izražavanje njihovih mišljenja, razmišljanja, stavova glede Večernjakova pisanja o Poljskoj javio se, kao čitatelj, veleposlanik Poljske u RH Njegova Ekselencija Andrzej Jasionowski, upozorivši na nepreciznost u jednom članku, objavljenom u Obzoru, koja nije u interesu ni činjenično, a može nepovoljno utjecati na čitatelje i glede imidža Poljske.

Da bi se shvatilo o čemu se radi citirat ćemo reagiranje. Evo citata: „ Sa zanimanjem sam pročitao članak „Lažna nada iz Poljske: povijest se ne može modelirati za potrebe politike“, autora Milana Galića, koji smatram kao polemički glas u vezi s izmjenom poljskog zakona o Institutu narodnog sjećanja. Jedan od temeljnih zadataka ove izmjene je eliminacija iz javnih prostora izraza tipa „poljski logori“, ili „poljski logori smrti“ koji se zapravo odnose na koncentracijske logore i logore smrti koje je stvorila nacistička Njemačka na okupiranim područjima“ (kraj citata).

Poljski veleposlanik je također naveo i da se o tomu izjasnila i njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdeći 10. veljače ove godine da „odgovornost za koncentracijske logore leži na Njemačkoj“. Ovo smo uočili i naveli kao primjer kako i NJ. E. Andrzej Jasionowski, veleposlanik Poljske u RH, u zaštiti ugleda i interesa zemlje koju zastupa reagira i kao čitatelj Večernjeg lista.

Reakcija, odnosno reagiranje, pa i kao odjek čitanja novina i objavljivanja ostalih vrsta medija u stvari je, ili bi trebao biti, normalan diplomatski posao, što bI trebali svi ostali diplomati u svim zemljama pogotovo stoga što u većini veleposlanstava djeluju PR odjeli za odnose s novinarima i javnosti uopće, za što primaju plaću, da bi upozoravali što i kako se u medijima piše o, u spomenutom slučaju, o Poljskoj.

To bi se trebalo učiti, i vjerojatno se uči i u školama za profesionalne diplomate, ako, moguće, u svojem habitusu nemaju taj gen da bi zaštitili interese i ugled zemlje koju zastupaju bilo gdje.

Antun Drndelić

 

facebook komentari

Continue Reading

Komentar

Plenković: Odluka o nabavi borbenih zrakoplova za nekoliko tjedana

Published

on

By

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak se u Bruxellesu sastao s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

“Činjenica je da je Hrvatska počela povećavati svoja izdavanja kao što smo se svi dogovorili 2015. Cijenimo ono što Hrvatska čini kad je riječ o pomaganju svim nejzinim susjedima na Balkanu na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama”, rekao je nakon sastanka Stoltenberg.

Plenković je kazao kako je ovo bio plodan i konstruktivan razgovor te još jednom naglasio koliko Hrvatska želi sudjelovati u Savezu.

“Pokazali smo jasnu solidarsnost, prisutni smo u misijama Saveza već niz godina. Moramo se složiti oko načina kako postići cilj od 2 posto izdvajanja BDP-a na obranu. U godinu i četiri, pet mjeseci vlasti jasno smo pokazali proračunima za 2017. i 2018. da je Hrvatska povećala svoja izdvajanja. Želimo povećati svoju sposobnost”, rekao je Plenković.

Plenković je kazao da će odluka o nabavi borbenih zrakoplova biti objavljena u narednih nekoliko tjedana.

facebook komentari

Continue Reading