Connect with us

Komentar

Hodak: Idemo na nove izbore, ostaje pitanje – srpanj ili rujan?

Objavljeno

on

Ne vjerujem da ni jedna velika stranka može ‘sklepat’ 76 zastupničkih mjesta. Neće ići. HDZ i Most se neće dogovoriti iz evidentnih razloga, a Most neće sa SDP-om jer će biti izloženi linču, rekao je Hodak

[ad id=”93788″]

Poznati zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak komentirao je političku situaciju u Hrvatskoj kojoj preostaju dvije opcije: izbori ili preslagivanje.

Za opozivanje Oreškovića složili su se HDZ i SDP, čovjek je opozvan ni kriv ni dužan. On je apsolutno kompetentan za ono zbog čega je doveden: financije, kreditni rejting”, naglasio je Hodak i objasnio da je problem bio u njegova dva potpredsjednika koja su bila protiv njega.

“To nije njegova krivnja, u startu se krivo krenulo. U startu bi bilo bolje da je bio ministar financija”, rekao je i naglasio: “To je demokracija. Meni je žao, mislim da je mogao mnogo toga dati za Hrvatsku, ali sada je ovo dokaz da smo svi skupa pomalo naivni.”

Hodak se pozvao na profesora ustavnog prava na Pravnom fakultetu koji smatra da predsjednica ne mora dobiti mandatara sa 76 već 72 glasa, ako nema nikog drugog s više glasova kome bi dala pravo sastavljanja vlade.

“Profesorica iz Rijeke, Sanja Barić smatra da to nije točno, znači dva profesora s ustavnog prava s eminentnih Pravnih fakulteta u RH imaju različito mišljenje o jednostavnoj stvari. Ako netko dođe sa 76 glasova, imamo Vladu ako ne idemo na nove izbore”, naglasio je Hodak.

Podsjetio je što odlazak na nove izbore znači za Hrvatsku.

“Izgubili bi najmanje 6 mjeseci, kreditni rejting, porast će nam kamata. To je gubitak za Hrvatsku, ali ne vjerujem da ni jedna velika stranka može ‘sklepati’ 76 zastupničkih mjesta. Neće ići. HDZ i Most se neće dogovoriti iz evidentnih razloga, a Most neće sa SDP-om jer će biti izloženi linču”, kazao je Hodak i objasnio da su i sada izloženi linču jer imaju stav kojeg se drže.

Hodak je mišljenja da je Most dobar korektiv kako bi ukazao dvjema velikim strankama da se ‘velika kugla ne vrti samo oko njih i da manji sateliti također mogu pridonijeti nekim pozitivnim pomacima’.

“Ne vjerujem da će Most pokušati naći novu koaliciju sa SDP-om, to bi za njih bio veliki pad rejtinga, i tako im već pada rejting. SDP nema više s kim koalirati kako bi došao do čarobnih 76 glasova, osim s Mostom. Izbori su vrlo izgledni, pitanje je samo: hoće li biti u srpnju ili rujnu”, naglasio je.

Analizirao je moguće izborne rezultate ukoliko dođe do njih.

“SDP neće imati manje mandata nego na posljednjim, mudro šute i ne miješaju se dok se dva bika bore jer mogu i sami stradati. HDZ će znatno slabije proći, a i Most će proći znatno slabije, malo je zaustavio svoj pad. Ojačat će manje stranke poput Živog zida, ali se bojim da će rezultati biti kao na izborima u prosincu prošle godine”, naglasio je i nastavio:

“Opet smo na nuli i početku starta što dokazuje da hrvatski političari imaju određene probleme koji se mogu nazvati ‘političari s posebnim potrebama’. Preko noći se sve mijenja, špijuniraju svakoga. Jedna elita koja, nažalost nakon, odlaska Tuđmana i Šuška više nikada nećemo dobiti dva političara koji su državnici, već prolazni koji dođu kako ih vjetar donese tako i odnese”, zaključio je Hodak.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari