Pratite nas

Komentar

Hodak: Nažalost slučaj Perković i Mustač, nisu ekscesi pravosudnog sustava, nego više pravilo

Objavljeno

na

Josip Perković jučer je prebačen iz Njemačke na odsluživanje kazne u zagrebački Remetinec. Podsjećamo, Perković je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a u Hrvatskoj mu je kazna preinačena u 30 godina zatvora, jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje kaznu doživotnog zatvora. Perkoviću je ostalo odslužiti još oko 24 i pol godine.

Vezano uz izručenje svog klijenta Hrvatskoj, u studiju N1 se o cijeloj situaciji oglasio i odvjetnik Anto Nobilo. Kako Nobilo optimistično najavljuje, Perković bi unutar sljedećih godinu do dvije trebao izaći na slobodu.

Je li stvarno moguće da hrvatsko pravosuđe smanji zatvorsku kaznu Perkoviću i da on za kratko vrijeme slobodno odšeta iz zatvorske ćelije, za dnevno.hr prokomentirao je poznati odvjetnik i kolumnist Zvonimir Hodak, koji se nada kako je riječ samo o željama odvjetnika Nobila i da se te iste želje neće obistiniti.

Ipak, kako kaže “ništa nije nemoguće u zemlji koja je, najblaže rečeno, ‘pravno-retardirana’”. Podsjeća kako Anto Nobilo nije izlazio s takvim optimističnim predviđanjima dok je bio u Njemačkoj, u zemlji čije pravosuđe karakteriziraju čvrsta procesna pravila.

Prema Nobilinim navodima za N1, Perković u Njemačkoj nije imao pravo na pošteno suđenje niti nepristrani sud, stoga su se on i njegov klijent odlučili za opciju podnošenja tužbe Europskom sudu za ljudska prava. Ipak Zvonimir Hodak umiruje i smatra da taj potez ne znači ništa. “Daleko smo od toga da Europski sud za ljudska prava ukine presudu Republici Njemačkoj za Perkovića”

Naš je sugovornik podsjetio na sve postupke hrvatskog pravosuđa, koje je opstruiralo izručivanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Saveznoj Republici Njemačkoj. To isto pravosuđe svojim najnovijim odlukama, pokazuje svoju divergentnost, jer kako odvjetnik Hodak interesantno primjećuje, optuženi je dvojac u Njemačkoj osuđen na maksimalno izdržavanje kazne zatvora.

Sukladno navedenom, logički smo mogli očekivati da će hrvatski pravosudni sustav tu maksimalnu kaznu, dobivenu u Njemačkoj, “pretočiti” ili preinačiti u 40-godišnje izdržavanje zatvora u Hrvatskoj, koliko se, u našoj zemlji može najviše dobiti za počinjenje najtežih zločina.

Ipak, kako upućuje odvjetnik Hodak, “Županijski sud u Velikoj Gorici je Zdravku Mustaču odredio izdržavanje maksimalne kazne od 40 godina, a Josipu Perkoviću koji je u Njemačkoj osuđen doživotno, Županijski sud u Zagrebu određuje kaznu od 30 godina.

Dakle, govorimo o 10-godišnjem smanjivanju zatvorske kazne, bez ikakvog obrazloženja i bez ikakve logike. Te su presude trebale biti identične: ili obadvojici 40 godina zatvora ili obadvojici 30 godina zatvora. Nikako jednom 30, drugom 40″.

Nije tajna da Europa hrvatsko pravosuđe smatra jednim od najlošijih segmenata i slabom točkom cijelog našeg sustava. “U ovom hrvatskom pravosuđu, ‘pravosuđu s posebnim potrebama’, kako ga ja često volim nazivati, bila je potrebna lustracija, jer većina sudaca su bili članovi partije. Ipak od lustracije nema ni A, niti će je biti. To je razlog zašto hrvatsko pravosuđe vrluda po bespućima i donosi ovakve odluke”, kaže odvjetnik za dnevno.hr

Vezano uz cijeli slučaj, Hodak je zaključio kako nažalost “slučaj Perković i Mustač, nisu ekscesi pravosudnog sustava, nego više pravilo”

 

HODAK: Oni koji slave 8. svibnja 1945. ni slučajno ne žele slaviti 5. kolovoza 1995.

 

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Tihomir Dujmović: Trasiran je put prema velikoj koaliciji – Iduća lovina su Vukovar i Penava

Objavljeno

na

Objavio

Najprije prebacivanjem medijske krivnje za nenabavu vojnih zrakoplova na ministra Krstičevića, ( kao da je moguće da je Krstičević tu bilo što radio na svoju ruku) ali, da se razumijemo, time i uništenjem dobrog dijela njegove karizme, onda još i eliminacijom Tolušića i Marića iz vrha stranke, Plenković si je do kraja otvorio put prema potpunom uništenju nacionalne dimenzije HDZ-a, pa je sad na redu ćirilica u Vukovaru, s tim da je već ovom rekonstrukcijom jasno trasiran put prema velikoj koaliciji. Plenković sada ide nezaustavljivo tom cilju, komentirao je na Facebooku Tihomir Dujmović.

I samo nas Bernardić od toga može spasiti! Kakav paradoks! Kakva perverzija i inverzija!

Sad naime, nakon zadnjih čistki, vise nema niti potencijalne šanse da netko u vrhu HDZ-a progovori jednu negativnu riječ u tom kontekstu. Sad je zadnja crta obrane Butković koji nema ni snage ni hrabrosti reci ništa vise od toga da mu nije drago da je Tolušić otišao.To je “najdesnija” rečenica koja se danas javno može čuti u HDZ-u! Kakav trijumf Andreja Plenkovića! Na sto ih je sveo za samo tri godine!

No, to je de facto, retorika točno iz 1972, kad je palo hrvatsko proljeće. Do tuda smo danas naime pali.Ovo nije 1990-ta, ovo je 1972.

Svi čitamo novine i svi vidimo da nitko nije čist, ali baciti na cesti Žalac, Marića i Tolušiša a ne taknuvši Vrdoljaka, Štromara, Kalmetu i Kujundžića, da dalje ne nabrajam, pustiti nekoliko godina da ti Saucha drži većinu u Saboru, a pričati o borbi protiv korupcije, sve to jasno govori da su ove rekonstrukcijske smjene gola unutarstranačka politika a ne nikakva borba protiv korupcije. No, kad ih je sad eliminirao kao latentne lopove, stavio im je politički svima lisice na ruke i sto god oni progovorili biti će knjiženo, kao glas odbačenih, suspektnih likova koji se svete jer su prokazani kao lopovi.

Eliminacijom desnog krila stranke iz Vlade a onda i iz same stranke, Plenkoviću je otvoren put prema velikoj koaliciji, samom srcu njegovog političkog projekta. Sad još samo nekako treba kompromitirati Penavu, baciti Pupovčevim lavovima velikosrpsku hranu u Vukovaru i mirno privesti utakmicu kraju. Naime, ćirilica u Vukovaru je metafora, šifra i lozinka!

Fantastično je da to HDZ- ovci ne vide i da ne razumiju da će na parlamentarnim listama svi koji do zadnjeg zareza ne prate Plenkovićevu posve anacionalnu politiku biti zbrisani kao sto su Kovač i Stier bili ignorirani na europskim izborima!

Vidjevši da zapravo ima posla sa šakom jada, koja bi sutra eventualno bila suzdržana cak i da se Pupovca ustoliči za ministra policije, ali samo da se njih ne dira, Plenković se s osmijehom na licu priprema za završni udarac.

Mediji za to vrijeme kao dresirani psi čekaju komandu o tome koga po narudžbi sada treba razderati! Kada ne bi bilo tako, kad bi ovo bio početak borbe protiv korupcije čitali bi po medijima barem o lopovlucima ministra Jakovine, suspektnim predstečajnim nagodbama Slavka Linića ili poslu odnosno kriminalu stoljeća glede vjetroelektrana, jednog Ivana Vrdoljaka, o čemu cak i jedan Čačić otvoreno progovara.

Ali nitko od njih neće se protiviti velikoj koaliciji, stoga su psi mirni. Nema naredbe da krenu dalje.

Zato je glavna tema po naslovnicama medija jesmo li doista bili na Mjesecu, sto radi Maja Šuput i što je zdravije: dunja ili lubenica?
Naime ne radi se o sezoni kiselih krastavaca, da eto nema tema jer je ljeto, nego su sve teme koje mogu dugoročno odmagati velikoj koaliciji zabranjene. Dok dreser ne pukne bičem, na iduću lovinu se ne ide.

A iduća lovina je Vukovar i Penava. Kad bi mediji bili mediji a ne dresirani psi iz Plenkovićevog političkog Dumovca, nacija bi mjesecima čitala po novinama o strahotama, nepravdama i neprocesuiranim ratnim zlikovcima iz Podunavlja. Zamislite da se radi o ustaškim zločinima, koliko bi milijardi tekstova i tv reportaža izašlo? Ali, takvih tekstova kad se radi o Stanimirovićevim i Pupovčevim sunarodnjacima nema jer bi javnost tada pitala i premijera i sefa policije zasto su takvi zlikovci na slobodi i u Vašem mandatu?

Umjesto da o tome raspravljamo mi tjednima raspravljamo o roštilju ministra Tolušića. Žurim reci da mi ne pada na pamet štititi bilo čiju nezakonitost, ali više od roštilja bilo kojeg ministra me zanima: kako i zašto, po čijem dopuštenju i uz čiju pomoć silovatelji vukovarskih zena i 30 godina nakon zločina mirno šetaju tim gradom, a oni koji su ga sravnili da zemljom za to nikada nisu odgovarali. Ne samo da se s rekonstrukcijom Vlade na ta pitanja ni na koji način ne odgovara, nego je prilično jasno da će slijedeći biti rekonstruiran vukovarski gradonačelnik Penava, napisao je Tihomir Dujmović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Željko Huljev o presudi Ercegu: Na tuđoj bi krvi ubirao poene

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je tužio Željka Huljeva, nekadašnjeg novinara, tražeći 60 tisuća kuna zbog povrede časti.

Općinski sud u Splitu je odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom.

SlobodnaDalmacija je uspjeli doći i do Huljeva koji je rekao kako ga raduje da pravna država funkcionira. – Naravno, zadovoljan sam presudom ne toliko zbog sebe koliko zbog očuvanja diginiteta Domovinskog rata. Hvala časnom sudu što je pravilno i profesionalno procijenio činjenične elemente u postupku koji bi trebao biti poučan za bilo koga tko se drzne ubirati bilo kakve osobne i ine poene na tuđoj krvarini – komentirao je Huljev, piše SlobodnaDalmacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari