Pratite nas

Komentar

Hodak: Nažalost slučaj Perković i Mustač, nisu ekscesi pravosudnog sustava, nego više pravilo

Objavljeno

na

Josip Perković jučer je prebačen iz Njemačke na odsluživanje kazne u zagrebački Remetinec. Podsjećamo, Perković je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a u Hrvatskoj mu je kazna preinačena u 30 godina zatvora, jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje kaznu doživotnog zatvora. Perkoviću je ostalo odslužiti još oko 24 i pol godine.

Vezano uz izručenje svog klijenta Hrvatskoj, u studiju N1 se o cijeloj situaciji oglasio i odvjetnik Anto Nobilo. Kako Nobilo optimistično najavljuje, Perković bi unutar sljedećih godinu do dvije trebao izaći na slobodu.

Je li stvarno moguće da hrvatsko pravosuđe smanji zatvorsku kaznu Perkoviću i da on za kratko vrijeme slobodno odšeta iz zatvorske ćelije, za dnevno.hr prokomentirao je poznati odvjetnik i kolumnist Zvonimir Hodak, koji se nada kako je riječ samo o željama odvjetnika Nobila i da se te iste želje neće obistiniti.

Ipak, kako kaže “ništa nije nemoguće u zemlji koja je, najblaže rečeno, ‘pravno-retardirana’”. Podsjeća kako Anto Nobilo nije izlazio s takvim optimističnim predviđanjima dok je bio u Njemačkoj, u zemlji čije pravosuđe karakteriziraju čvrsta procesna pravila.

Prema Nobilinim navodima za N1, Perković u Njemačkoj nije imao pravo na pošteno suđenje niti nepristrani sud, stoga su se on i njegov klijent odlučili za opciju podnošenja tužbe Europskom sudu za ljudska prava. Ipak Zvonimir Hodak umiruje i smatra da taj potez ne znači ništa. “Daleko smo od toga da Europski sud za ljudska prava ukine presudu Republici Njemačkoj za Perkovića”

Naš je sugovornik podsjetio na sve postupke hrvatskog pravosuđa, koje je opstruiralo izručivanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Saveznoj Republici Njemačkoj. To isto pravosuđe svojim najnovijim odlukama, pokazuje svoju divergentnost, jer kako odvjetnik Hodak interesantno primjećuje, optuženi je dvojac u Njemačkoj osuđen na maksimalno izdržavanje kazne zatvora.

Sukladno navedenom, logički smo mogli očekivati da će hrvatski pravosudni sustav tu maksimalnu kaznu, dobivenu u Njemačkoj, “pretočiti” ili preinačiti u 40-godišnje izdržavanje zatvora u Hrvatskoj, koliko se, u našoj zemlji može najviše dobiti za počinjenje najtežih zločina.

Ipak, kako upućuje odvjetnik Hodak, “Županijski sud u Velikoj Gorici je Zdravku Mustaču odredio izdržavanje maksimalne kazne od 40 godina, a Josipu Perkoviću koji je u Njemačkoj osuđen doživotno, Županijski sud u Zagrebu određuje kaznu od 30 godina.

Dakle, govorimo o 10-godišnjem smanjivanju zatvorske kazne, bez ikakvog obrazloženja i bez ikakve logike. Te su presude trebale biti identične: ili obadvojici 40 godina zatvora ili obadvojici 30 godina zatvora. Nikako jednom 30, drugom 40″.

Nije tajna da Europa hrvatsko pravosuđe smatra jednim od najlošijih segmenata i slabom točkom cijelog našeg sustava. “U ovom hrvatskom pravosuđu, ‘pravosuđu s posebnim potrebama’, kako ga ja često volim nazivati, bila je potrebna lustracija, jer većina sudaca su bili članovi partije. Ipak od lustracije nema ni A, niti će je biti. To je razlog zašto hrvatsko pravosuđe vrluda po bespućima i donosi ovakve odluke”, kaže odvjetnik za dnevno.hr

Vezano uz cijeli slučaj, Hodak je zaključio kako nažalost “slučaj Perković i Mustač, nisu ekscesi pravosudnog sustava, nego više pravilo”

 

HODAK: Oni koji slave 8. svibnja 1945. ni slučajno ne žele slaviti 5. kolovoza 1995.

 

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Huljev o presudi Ercegu: Na tuđoj bi krvi ubirao poene

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je tužio Željka Huljeva, nekadašnjeg novinara, tražeći 60 tisuća kuna zbog povrede časti.

Općinski sud u Splitu je odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom.

SlobodnaDalmacija je uspjeli doći i do Huljeva koji je rekao kako ga raduje da pravna država funkcionira. – Naravno, zadovoljan sam presudom ne toliko zbog sebe koliko zbog očuvanja diginiteta Domovinskog rata. Hvala časnom sudu što je pravilno i profesionalno procijenio činjenične elemente u postupku koji bi trebao biti poučan za bilo koga tko se drzne ubirati bilo kakve osobne i ine poene na tuđoj krvarini – komentirao je Huljev, piše SlobodnaDalmacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Mate Knezović: ‘Šeparovićeva prijetnja upućena narodu’

Objavljeno

na

Objavio

”Dobro zapamtite ovaj intervju. Sasvim je izvjesno da Miroslav Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada. Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, napisao je Mate Knezović na svom FB profilu

Mate Knezović, zagrebački odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke, na svom je Facebook profilu  prokomentirao intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, objavljen u subotu u Jutarnjem listu, piše Promise.hr

Šeparović je, podsjetimo, izjavio da bi, prema njegovu mišljenju, na čelu Povjerenstva za sukob interesa –  institucije koje u Hrvatskoj koliko toliko nezavisno preispituje hrvatske političare i dijeli im packe – trebao biti predsjednik Vrhovnog suda, dakle osoba koju pomno biraju isti ti političari.

Šeparović se usprotivio najavljenoj inicijativi predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji je kazao da će zatražiti izmjene Ustava i povećanje ovlasti predsjednika države – kao jedine osobe koja se neposredno bira od strane hrvatskih građana.

”Načelno ću reći da je nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu. Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi građani koji izlaze iz crkava, koji su obavili kupovinu na tržnicama, izašli u šetnju gradom, zaokruživali da ili ne i tako odlučili o usvajanju novog Ustava? To je nemoguće!”, kazao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, za Jutarnji list.

Šeparovićeve izjave njegov je kolega – pravnik i odvjetnik Mate Knezović – nazvao prijetnjom upućenom narodu.

”Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH, je danas objavio hrvatskom narodu da u RH postoji politika ograničenog suvereniteta naroda. Poučio je hrvatski narod da on nema izvornu vlast, nego neke druge silnice.

Iz današnjeg intervjua YUlistu potpuno je jasno zašto su odluke Ustavnog suda usmjerene protiv dosadašnjih narodnih inicijativa (3 referenduma).

Šeparović je također najavio da će Ustavni sud spriječiti svaki pokušaj hrvatskog naroda da se ozbiljnije promijeni politički sustav i raspodjela moći. Najavio je da će u slučaju pobjede Miroslava Škore onemogućiti najavljeni referendum o promjeni Ustava, ako bi te promjene dirale u postojeću raspodjelu moći. Također će se onemogućiti donošenje novog Ustava na referendumu.

Drugim riječima javno je najavljen rat narodu ako izabere drugačiji put.

Dobro zapamtite ovaj intervju. On je javno objavljena prijetnja hrvatskom narodu da i ne pokušava nešto promijeniti.

Sasvim je izvjesno da Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada.

Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, istaknuo je odvjetnik Mate Knezović na svom Facebook profilu.

Cijeli, opširni intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske Jutarnjem listu, možete pročitati OVDJE.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari