Pratite nas

Komentar

Hodak: Nažalost slučaj Perković i Mustač, nisu ekscesi pravosudnog sustava, nego više pravilo

Objavljeno

na

Josip Perković jučer je prebačen iz Njemačke na odsluživanje kazne u zagrebački Remetinec. Podsjećamo, Perković je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a u Hrvatskoj mu je kazna preinačena u 30 godina zatvora, jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje kaznu doživotnog zatvora. Perkoviću je ostalo odslužiti još oko 24 i pol godine.

Vezano uz izručenje svog klijenta Hrvatskoj, u studiju N1 se o cijeloj situaciji oglasio i odvjetnik Anto Nobilo. Kako Nobilo optimistično najavljuje, Perković bi unutar sljedećih godinu do dvije trebao izaći na slobodu.

Je li stvarno moguće da hrvatsko pravosuđe smanji zatvorsku kaznu Perkoviću i da on za kratko vrijeme slobodno odšeta iz zatvorske ćelije, za dnevno.hr prokomentirao je poznati odvjetnik i kolumnist Zvonimir Hodak, koji se nada kako je riječ samo o željama odvjetnika Nobila i da se te iste želje neće obistiniti.

Ipak, kako kaže “ništa nije nemoguće u zemlji koja je, najblaže rečeno, ‘pravno-retardirana’”. Podsjeća kako Anto Nobilo nije izlazio s takvim optimističnim predviđanjima dok je bio u Njemačkoj, u zemlji čije pravosuđe karakteriziraju čvrsta procesna pravila.

Prema Nobilinim navodima za N1, Perković u Njemačkoj nije imao pravo na pošteno suđenje niti nepristrani sud, stoga su se on i njegov klijent odlučili za opciju podnošenja tužbe Europskom sudu za ljudska prava. Ipak Zvonimir Hodak umiruje i smatra da taj potez ne znači ništa. “Daleko smo od toga da Europski sud za ljudska prava ukine presudu Republici Njemačkoj za Perkovića”

Naš je sugovornik podsjetio na sve postupke hrvatskog pravosuđa, koje je opstruiralo izručivanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Saveznoj Republici Njemačkoj. To isto pravosuđe svojim najnovijim odlukama, pokazuje svoju divergentnost, jer kako odvjetnik Hodak interesantno primjećuje, optuženi je dvojac u Njemačkoj osuđen na maksimalno izdržavanje kazne zatvora.

Sukladno navedenom, logički smo mogli očekivati da će hrvatski pravosudni sustav tu maksimalnu kaznu, dobivenu u Njemačkoj, “pretočiti” ili preinačiti u 40-godišnje izdržavanje zatvora u Hrvatskoj, koliko se, u našoj zemlji može najviše dobiti za počinjenje najtežih zločina.

Ipak, kako upućuje odvjetnik Hodak, “Županijski sud u Velikoj Gorici je Zdravku Mustaču odredio izdržavanje maksimalne kazne od 40 godina, a Josipu Perkoviću koji je u Njemačkoj osuđen doživotno, Županijski sud u Zagrebu određuje kaznu od 30 godina.

Dakle, govorimo o 10-godišnjem smanjivanju zatvorske kazne, bez ikakvog obrazloženja i bez ikakve logike. Te su presude trebale biti identične: ili obadvojici 40 godina zatvora ili obadvojici 30 godina zatvora. Nikako jednom 30, drugom 40″.

Nije tajna da Europa hrvatsko pravosuđe smatra jednim od najlošijih segmenata i slabom točkom cijelog našeg sustava. “U ovom hrvatskom pravosuđu, ‘pravosuđu s posebnim potrebama’, kako ga ja često volim nazivati, bila je potrebna lustracija, jer većina sudaca su bili članovi partije. Ipak od lustracije nema ni A, niti će je biti. To je razlog zašto hrvatsko pravosuđe vrluda po bespućima i donosi ovakve odluke”, kaže odvjetnik za dnevno.hr

Vezano uz cijeli slučaj, Hodak je zaključio kako nažalost “slučaj Perković i Mustač, nisu ekscesi pravosudnog sustava, nego više pravilo”

 

HODAK: Oni koji slave 8. svibnja 1945. ni slučajno ne žele slaviti 5. kolovoza 1995.

 

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Grabar-Kitarović o Milanoviću i Škori: Nervozni su, prijete – oba će pasti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utrci za novi mandat zaoštrila je kampanju, ali i izabrala direktno se obraćati kroz nju Miroslavu Škori i Zoranu Milanoviću, pišu vijesti.hr.

Time je sama odredila dva najjača protukandidata, što može i ne mora biti dobra strategija za nadolazeće izbore – prvi krug 22. prosinca i eventualni drugi krug 5. siječnja.

Zaoštravanje se jasno može iščitati na njenom Twitter profilu, koji je izabrala za slanje žestoke poruke.

“Nervozni su, prijete. Rekao bi dragi Goran Pauk – oba su pala, ja kažem – oba će pasti”, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ova poruka uslijedila je nakon novog sukoba s Milanovićem, pišu vijesti.hr.

“Radi se o osobi koja je prvi put bila u mimohodu u Vukovaru kada je bila kandidatkinja za predsjednicu Republike. Kao ministrici vanjskih poslova i Sanaderovoj pobočnici nije joj padalo na pamet da se pojavi u Vukovaru i onda se usuđuje komentirati što drugi osjećaju prema Kninu. Nisam bio u Kninu, kao ni ona, ali barem ne lažem uokolo, niti pričam bajke”, komentirao je Milanović.

Obrušio se i Škoro na predsjednicu:

“Jadna je država u kojoj se predsjednica države bavi srpskim čokoladama, hrvatskim čokolinima, zatvorskim kolačima i pokušajima da meni preotme karijeru. To joj Jacques nikad neće oprostiti. Zamislite da Franjo Tuđman pjeva na rođendanskim proslavama ili da se slika pred ogradom Bijele kuće.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Davor Domazet Lošo: Ugroza dolazi od migranata čiju je krizu izazvala anglosaksonska geopolitika

Objavljeno

na

Objavio

Srbija liječi komplekse poražene države

”Ma kakvi Srbi, oni nas neće moći napasti idućih 500 godina; pravi problem su migranti”, kaže ratnik i vodeći hrvatski geopolitičar Davor Domazet Lošo, kao strateg i zapovjednik jedan od najzaslužnijih za pobjedu u Domovinskom ratu.

I objašnjava: “Hrvatska je pobijedila Srbiju i to Srbi dobro znaju. Devedesetih godina je omjer oružanih snaga Hrvatske i Srbije bio jedan naprama 250”.

Ne treba naoružavanje dviju zemalja obrazlagati iz njihovih međusobnih odnosa, jer: “Ni Hrvatska ni Srbija ne vode geopolitičke igre u ovom dijelu svijeta, a ni u Europi. Vode ih velike države.” Ugroza dolazi od migranata čiju je krizu izazvala upravo anglosaksonska geopolitika”, koja je u ovom dijelu svijeta takmac kineskoj i ruskoj.

Lošu treba čuti i poslušati kao velikog znalca i iskusnog ratnika, to prije što hrvatsku paranoju mnogo više od migranata hrani naoružavanje Srbije koja kao agresor poražen u ratu “liječi svoje komplekse”.

A liječi ih tako što nema područja i teme u kojima srbijanske elite i mediji ne uspoređuju Srbiju i Hrvatsku ustrajno pothranjujući animozitet tamošnje javnosti prema Lijepoj Našoj, komentirao je Milan Ivkošić / VL

 

TRAGEDIJA ILI ORGANIZIRANA DIVERZIJA : ‘Saudijski princ nudi 5000 dolara svakom tko iz islamskih zemalja ode u Europu’?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari