Pratite nas

Kolumne

HODAK: Što nam je dakle činiti kad antife iskese svoje vučje zube na sve hrvatsko?

Objavljeno

na

Mnogi ne znaju zašto je Fjodor Mihajlovič Dostojevski napisao svoj epohalni roman “Zločin i kazna“. Puno više žitelja Lijepe Naše zna zašto je Fjodor Mihajlovič napisao djelo s tako sugestivnim nazivom kao što je to “Idiot“.

Gledajući, čitajući što se na dnevnoj bazi događa u našoj državi, refleksivno mi pada na pamet “Idiot“ genijalnog pisca.

To nipošto ne znači da se ne sjetim i “Zločina i kazne“. Osobito kazne…

Pa kad smo već kod besmrtnih ruskih klasika, prisjetimo se i Lava Nikolajevića Tolstoja i njegovoga romana “Što nam je dakle činiti?“ Na taj roman podsjetio me je ovih dana izvrsnim osvrtom Željko Ivanjek u Jutarnjem. Što nam je dakle činiti? Odgovore kao i obično tražim kod nepretencioznih genijalaca na fejsu. Pjevač Grdović kaže: “Radije bih skupljao boce nego piva u Srbiji“. Cinik u liku Sandre Karamatić poručuje: “Da je samo skuplja svoje boce, ne bi mora više ni pivat’“. Isti dan kad su pucali na Mamića, izlazi na fejsu komentar: “Mamić je sam uhvatio napadača i odmah ga prodao za 20 milijuna eura u Tottenham”.

Što nam je dakle činiti kad antife periodično iskese svoje vučje zube na Crkvu optužujući je  recimo za pedofiliju? Mladen Visković na fejsu, bez malo razumijevanja za “ljubičicu bijelu”, hladno konstatira: “A vođa im se 1921. u 29. godini oženio s petnaestogodišnjakinjom“. Bio je on u “ozbiljnoj“ vezi i s trinaestogodišnjakinjom. Bila su to revolucionarna vremena, kažu lakonski u nevladinim udrugama. Naši ljevičari obožavaju i Tita i homoseksualce koje je taj isti Tito od 1941. pa do 1945. nemilosrdno strijeljao! Što nam je, dakle, činiti kad ”Zagreb pride” i ”Trans Aid” traže “da muškarci koji se osjećaju kao žene“ trebaju biti prihvaćeni u skloništa za žene? Znači li to da mogu slobodno i ponosno ulaziti recimo i u ženske zahode? Molim, to je samo ideja. Mnogi će se sami proglasiti transseksualcima i kao u transu jurnuti u ženske WC-e. Zamislite da to dozna, recimo, omiljeni Maršal gore u oblacima. A vi se kunete u njega. Što činiti kad urednici židovskog portala Breitbart izmisle riječi pape Franje o migrantima koji su nam važniji tobože od nacionalne sigurnosti, pa kad katolici “prekomjerno“ granatirati Papu. Još jedna skoro pa kolektivna pušiona ”fake newsa” uz zadovoljno cerekanje Ive Josipovića i Ivice Maštruka. A o gledateljima Žikine dinastije da i ne govorimo.

Što nam je, dakle, činiti kad se antife hitro i bodro dignu na zadnje noge na spomen “spomen ploče“ ustaškom zapovjedniku Juri Francetići koji je ubijen u klasičnom linču kao na Divljem zapadu, a u isto vrijeme nitko ni šaptom ne spominje spomenik četniku Mili Babiću u Krnjaku kraj Karlovca s uklesanim riječima punim ponosa: “Poginuo od krvnika MUP-a i ustaških gardi, na mostu život dao za mladi srpski narod ponosno si pao, otišao večno i ne reko zdravo“. Što nam je činiti kad znamo da i dan-danas stoji spomenik legendarnom četniku Vukašinu Šoškočaninu koji se nalazi samo par stotina metara od spomenika dvanaestorici hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu?

Vukašin je bio vođa oružane pobune u Borovu Selu i zapovjedio je masakr hrvatskih redarstvenika te je sam ubio policajca Stipu Bošnjaka. Na spomeniku piše: “Ovde počiva Vukašin Vule – Šoškočanin. Tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15. 5. 1991. Komandant obrane Borova Sela. Za narodnog junaka proglašen na velikoj narodnoj skupštini u Belom Manastiru 25. 9. 1991. I sad gledam Borovo, rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje“. Moram i sam biti malo zloban prema hrvatskim vlastodršcima. Čuveni “ubica“ iz Beogradske skupštine, Puniša Račić, koji je 20. lipnja 1928. izveo atentat na Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Pernara i Ivana Granđu bio je “osuđen“ tako da je 1944. dočekao svoje četnike u Beogradu. Tito ga je dao smaknuti po kratkom postupku, pokazavši pritom određenu hrabrost. Za razliku  od današnje Hrvatske, ratne pobjednice, koja se ne usudi dirati u agresorske spomenike. Čak se sprema saviti kičmu i ukloniti legitimnu HOS-ovu ploču u Jasenovcu s grbom koji je registriralo Ministarstvo uprave HR. I to za vrijeme Ivice Račana! Za Francetića imaju hrabrosti reagirati, ali za Babića i Šoškočanina nemaju. Ne smiju naljutiti koalicijske partnere. I što nam je dakle činiti? Na fejsu se pitaju isto. “Jug Hrvatske gori, u centru Zagreba azilanti pokušavaju silovati Hrvatice, uvozni lobiji truju nas otpadcima iz EU, Rusi nam otimaju  slavonske žitnice, strane banke gospodare kapitalom u Hrvatskoj, mladež napušta domovinu, hrvatski branitelji se ubijaju u svojoj nemoći…” razmišlja na fejsu Željko Dvekar. Tko zna “Što nam je dakle činiti ?“

Ernest Hemingway je napisao: ”Mogu nas ponižavati, ali nas ne mogu poniziti.“ Utješno?

Dok Dalmacija gori, policija je riješila jednu goruću nepoznanicu – tko potpaljuje Lijepu našu. Požare podmeću Hrvati paleći srpska sela kod Benkovca! Uhvaćene su dvije Hrvatice te je jedna priznala da mrzi Srbe jer su joj oni za vrijeme rata zapalili kuću. Slijedi optužnica za zločin iz mržnje. I sad još treba pasti kiša, osuditi Hrvaticu koja je sve “priznala“, ispričati se našim Srbima iz Benkovca, zamoliti kninskog gradonačelnika  da “apeliše“ na njih da se što prije vrate u svoju SAO Krajinu, zatim nominirati novinara Novosti za godišnju nagradu DNH zbog genijalnog naslova u svom listu “Lijepa naša lijepo gori“, javno priznati da ovi požari nisu ni usporedivi s onim pravim požarima kad se palilo po selima SAO Krajine nakon Oluje.

Treba angažirati Puhovskog, Čička i “poznatog hrvatskog“ novinara Mislava Horvata da naprave usporednu analizu današnjih požara i onih nakon 5.kolovoza 1995.g. te ih zamoliti da sve to još jednom pošalju u Haag. Možda ovaj put upali kad je upalilo u Dalmaciji. Pritom prestanimo s insinuacijama da požare podmeću pripadnici srpske manjine i turističke većine koja kod nas letuje na poziv kninskog gradonačelnika. Istina da ih je uhvaćeno 8-9 kako podgrijavaju konzerve, ali ni jedan nije priznao kao ona Hrvatica. Njezino priznanje ujedno je i krunski dokaz fašizacije Hrvatske. Ima dokaza i o hrvatskoj “humanosti“ samo je treba u pravo vrijeme ponosno promovirati. Sjećate li se lika koji je uhvaćen kako pokušava potpaliti vatru na Marijanu iznad Splita. Nakon što je oštro upozoren da se to ne smije, lik je pušten. Par sati nakon toga uhvaćen je opet kako u šumi pokušava “podgrijati“ konzervu. Još neko kaže da nismo humani. Tko je kriv ženi koja će na sud zbog zločina iz mržnje, tko joj je kriv što ne voli konzerve. Zaključak se nameće sam od sebe. Požare ne izazivaju krijesnice nego živi ljudi. Vođeni raznim motivima. I to treba priznati. Hrvatica je priznala i njena sudbina je barem pravno izvjesna. Za desetak Srba, maloljetnih ili punoljetnih, policija i vlast još petljaju. Istraga je u tijeku ili kako je napisala jedna progresivka na fejsu “Oni koji podmeću požare nemaju nacionalnost.“ Osim one Hrvatice… I još nešto. Bilo bi pohvalno da se požarom uništene površine ne pretvore u građevinska zemljišta. Kad bi se to dogodilo puno toga bi bilo jasnije.

Vijest s fejsa: “Predsjednik Turskog narodnog vijeća otkrio je kraj Sinja spomen ploču za poginule Turke i poručio da je održavanje Alke govor mržnje.“

Dijana Vican ne odustaje. Čitava demokratska javnost na čelu sa Borisom Jokićem, Perom Lučinom i Slobodanom Uzelcem daje drugarsku podršku resornoj ministrici Blaženki Divjak koja snažno inzistira na “depolitizaciji“ reforme školstva. Zbog toga je uostalom i izašla na ulicu i demonstrirala protiv bivšeg povjerenstva jer ga je instalirala politika. Ako ona ne bude na čelu povjerenstva to će iskreno ogorčiti radne ljude, narod i narodnosti iz HNS-a pa evo nama novih izbora. Članica “šeste ličke“ iz Večernjaka, Petra Maretić Žonja, ima pouzdan izvor iz HNS-a te kaže: “Sve vam je u Plenkovićevim rukama. Mi smo vam svi nebitni igrači. On mora donijeti odluku što sad, već je trebao. On se mora odlučiti“. Kaže izvor. To što je Plenković ne jednom rekao da ima povjerenje u Dijanu Vican ne uzbuđuje previše ni “izvor“ ni Žonju. On “mora“ donijeti odluku da na čelo povjerenstva dođe Blaženka blažena Divjak. To će tek biti znak depolitizacije reforme jer Plenki i nije neki političar čim nije HNS-ov kadar. HNS je evidentan primjer stranke koja je pametnija i od stranke pametnog bračnog para Puljak. Sa svojih 1,5% podrške biračkog tijela, pametnim koalicijskim ulaganjima neprekidno vladaju javnim ustanovama i državnim firmama u Lijepoj našoj. I sad je sve u rukama Plenkovića. Ili-ili. Ako je za Crnu Goru dobar model koji je osmislio Bora Jokić onda je dobar i za Lepu njihovu. To što su Crnogorci prepisali Jokićev kurikulum od riječi do riječi k’o da je diplomski rad, a ne obrazovna reforma, nacionaliste na fejsu ne ljuti. Predlažu da Crna Gora još angažira Jokića i Blaženku Divjak. Ako smo im poklonili Boku i Prevlaku možemo i Boru i Blaženku.

A sad malo o ljevičarskim parolama kojima nas hrane iz dana u dan. Kao sekularna smo država. Crkvu treba strogo odvojiti od države bez obzira na to što se 94 % državljana izjašnjavaju kao vjernici. Da 1991. Vatikan nije stao na stranu Hrvatske mnoge bi se stvari drugačije odvijale. Crkva je svojim čvrstim stavom itekako “armirala“ temelje RH. To što po njoj danas pljuckaju Maštruci, Josipovići i slični samo govori kako im je teško. Moraju živjeti u katoličkoj džamahiriji. Moraju se buditi svako jutro među 86% katolika koje bi oni “strogo odijelili od države“. Nema druge. Moraju izdržati. I ja sam izdržao 45 godina.

Česta je parola ”antifašizam i Tito”.  Dana 23. kolovoza bio je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, dan kad je bio potpisan pakt o nenapadanju i prijateljstvu Njemačke i SSSR-a 1939.g. u Moskvi – poznatiji kao pakt Molotov i Ribentrop. Jeste li što pročitali o tom danu od Žonje, Lovrićke, Pufoka, Tomića, Pavičića…? Jasno da niste jer Europa podjednako osuđuje komunizam i fašizam i nacizam. A osuditi komunizam još nekako može proći, ali osuditi komunističkog diktatora Tita, e, to nikako! Kako osuditi plemenite ideale NOB-a kao što su masovna smaknuća nakon 8. maja 1945., ubojstva neistomišljenika, Križni put, zatvaranja, mučenja, konfiskaciju židovske imovine, prisilni rad, gubitak građanskih prava, Huda jama, Jazovka… Sve to nosi vidljivi ili nevidljivi potpis ljubljenog Maršala.

Pridruživanje dijela zemlje koje je Rapalskim ugovorom srpski kralj Aleksandar I Karađorđević darovao Italiji ostvarilo se tek časom talijanske kapitulacije 1943.g. Vladimir Lončarević u Večernjem to potvrđuje plastičnim primjerom – proglasom “Istarski narode“ od 13. rujna 1943., kojim se “Istra priključuje matici zemlji i proglašava ujedinjenje s ostalom našom hrvatskom braćom“, s poklikom “Živjela hrvatska Istra!“ Znači, istarski antifašisti ni ne spominju Tita i Jugoslaviju. Niti su Tito ni Jugoslavija imali blage veze s kapitulacijom Italije. Kasnije su Tito i komunisti “pobjedonosno priključili“ Istru Jugoslaviji. Kao što su i Boku Kotorsku priključili Crnoj Gori, Banat Srbiji itd. Znači, izlizane parole o epohalnim djelima čovjeka na čelu umjetne države. Država koja se devedesetih raspala tako da je u ime “bratstva i jedinstva“ armija te iste Jugoslavije izvršila agresiju na Hrvatsku. To su neoborive činjenice. Pa ti sad probaj o tim činjenicama razgovarati recimo Radom Borić, Jelenom Lovrić, Pofukom, Vlašićem i čitavim kolonama 6. ličke u medijima. Nema šanse. Oni će odgovoriti serijom izlizanih parola. I što nam je dakle činiti? Pisati, uporno pisati. Služiti se samo i isključivo povijesnim činjenicama i stalno ponovno demaskirati ljevičarske parole. Treba uporno tvrditi kako je Josipović zapravo konzument bunike, a ne biskup Barišić. Postavljati pitanje što nam je ostalo od Tita? Država, gospodarstvo, sustav…?! Možda jedino njegov komunistički svjetonazor. Naravno, zahvaljujući Radi, Radi i familiji te tisućama tvrdih titoističkih dinosaurusa taj se svjetonazor održava kao lišaj i truje mlađe naraštaje.

Kroz prozor na Bolu gledam more i nikako da ugledam BiH nosač aviona ili barem bosanski ”luftmadrac”. Izetbegović izgleda ne shvaća da put BiH u EU vodi direktno preko Pelješkog mosta. Ako je tako, a tako je, onda netko od naših umnih i hrabrih političara to treba ”urbi et orbi” priopćiti Izetbegoviću i bosanskom ministarstvu pomorstva. Ako ne tako davno EU nije imala za Hrvate nikakve alternative, onda to isto valjda vrijedi i za BiH i naš Pelješki most. Zato treba imati minimum hrabrosti.

Jean Paul Rihter je napisao: “Plašljiv čovjek se preplaši prije opasnosti, kukavica dok opasnost traje, a hrabar nakon nje“.

Zvonimir Hodak/Dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Nino Raspudić: Što sam novo naučio o Vukovaru?

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga povjesničara Ive Lučića “Vukovarska bolnica, svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka” vrijedan je prilog novijoj hrvatskoj povijesti i povijesti zdravstva u Hrvatskoj. Pokazuje se kako Vukovar nije samo grad na kojem se materijalno nasukala sila jugoslavenske vojske već i mjesto definitivnog moralnog kraha jugoslavenštine

Je li došlo vrijeme da se, nakon gotovo trideset godina od samostalnosti hrvatske države, konačno počne razlučivati žito od kukolja u njenim temeljima?

Ovih dana, u vrijeme kada obilježavamo obljetnicu pada Vukovara, traje ispitivanje visokih dužnosnika iz ‘90-ih pred saborskim istražnim povjerenstvom.

Kao neku vrstu alternative emisiji Dobro jutro Hrvatska na četvrtom programu HRT-a, od deset ujutro možemo gledati kako se neki sjećaju, neki ne sjećaju, a neki kažu kako su u to ratno vrijeme bili zabavljeni važnijim poslovima pa nisu obraćali pozornost na dubiozne privatizacije, ali ne objašnjavaju zašto se u takvom vremenu nije moglo odgoditi te procese za vrijeme poslije rata.

Koliko god sve to bilo mučno gledati, radi se o zdravom procesu, koji ni po čemu ne može uzdrmati temelje države, kako bi neki htjeli, već ih samo eventualno očistiti i ojačati, piše Nino Raspudić / Večernji list

U tim temeljima leži i herojska obrana i stradanje Vukovara, velika priča čije brojne segmente još treba obraditi. Ovog tjedna javnosti je predstavljena knjiga “Vukovarska bolnica: svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka” povjesničara Ive Lučića, čiji su izdavači Hrvatska liječnička komora i Hrvatski institut za povijest.

Na temelju svih raspoloživih dokumenata i razgovora s još živim akterima, od liječnika vukovarske bolnice, do zapovjednika obrane grada, knjiga govori o vukovarskoj bolnici, ali daje i širi povijesni i politički kontekst bez kojeg nije moguće u potpunosti shvatiti što se i zašto u jesen 1991. dogodilo u Vukovaru. 
Primjerice, iako se smatram barem prosječno upućenim u hrvatsku povijest, veliku su mi novost predstavljala događanja u Srijemu u revolucionarnoj 1848., prezentirana u novoj knjizi o vukovarskoj ratnoj bolnici, a koja se frapantno podudaraju s nekim stvarima koje će se dogoditi stoljeće i pol kasnije.

U svibnju 1848. pobunjeni Srbi su proglasili “srpsku Vojvodinu” koja je obuhvaćala Srijem, Banat i Bačku, tražeći “političku slobodu i nezavisnost srpskog naroda pod carskim austrijskim domom i ugarskom krunom”. Lokalni srpski pobunjenici potpomognuti “dobrovoljcima” iz Kneževine Srbije koje je organizirao i poslao Aleksandar Karađorđević, sukobljavali se s Vukovarcima koji su organizirali obranu, u sklopu koje je bila i “narodna garda” koja je štitila gradske ulice. Pobunjenici su tijekom te revolucionarne godine počinili brojne pljačke i teže zločine, poput mučkog ubojstva mladog grofa Huge Karla Eltza ispred njegova dvorca. Nakon što su im srpski pobunjenici opljačkali vino, Iločani početkom kolovoza 1848. pišu Glavnom odboru da se protive “dopisima pisanim ćirilicom”. Ponavljam 1848. godine! Zlikovci će kasnije postati “pobunjenici kojima je oprošteno”, radi mirne reintegracije u, tada, “austrougarskoj kući”.

Knjiga daje i presjek povijesti zdravstva u Vukovaru i okolici, između ostalog i podatak da je u Prvom svjetskom ratu u Bršadinu pokraj Vukovara otvorena najveća vojna bolnica u Austro-Ugarskoj monarhiji, bolje reći cijeli bolnički grad kapaciteta 7000 ležajeva. U vukovarskim i okolnim bolnicama već do ožujka 1915. liječen je 142.971 bolesnik i ranjenik. Zasjenjen Drugim svjetskim ratom, kojeg još raščišćavamo, Prvi svjetski rat je u svijesti naših ljudi odavno pao u drugi plan, iako je i on donio golema ljudska stradanja o čemu svjedoče i navedene brojke iz vukovarskih bolnica. Uslijedila je prva Jugoslavija pod snažnom srpskom dominacijom, koja se u vukovarskom kraju iskazala i naseljavanjem tzv. solunaša, srpskih dragovoljaca iz Prvog svjetskog rata kojih je bilo 30 tisuća, da bi nakon rata broj osoba kojima je priznat taj povlašteni status narastao na 200 tisuća, od kojih je dobar dio korišten za etnički inženjering doseljavanjem u nacionalno miješane sredine poput Srijema.
 Drugi svjetski rat donio je velike zločine nad Srbima u Srijemu – samo su u Dudiku kraj Vukovara ustaše strijeljale 455 ljudi.

Uslijedili su zločini pobjednika, protjerivanje Nijemaca i novo koloniziranje.
 Jugoslavija i bratstvo i jedinstvo u Vukovaru su izgledali tako da je od 13 sudaca općinskog suda 12 bilo srpske nacionalnosti, iako su po popisu iz 1991. Hrvati bili brojniji. To je samo jedan od primjera nerazmjerne zastupljenosti Srba u vlasti u Hrvatskoj u odnosu na udio u stanovništvu za vrijeme Jugoslavije, što dijelom baca i novo svjetlo na srpsku pobunu nakon pada komunizma.

Uz medijskom manipulacijom utjeran strah od hrvatske države kao nove NDH, otpor prema samostalnoj Hrvatskoj djelom je zasigurno bio i otpor prema gubitku privilegija, jer u situaciji slobodnih, višestranačkih izbora, i bez tutorstva Beograda bilo je očekivano da će participiranje u vlasti ići prema barem približnoj razmjernosti u odnosu na udio u stanovništvu.
Toliko o mitu o bratstvu i jedinstvu. Nacionalna borba u Vukovaru i Srijemu neprekinuto traje već od 1848., a pred rat se “bratstvo” iskazivalo golemim nerazmjerom na rukovodećim pozicijama .
Ne čudi stoga da je srpski interes na prvim izborima isprva inkorporiran u SKH-SDP, koja je dobila više od 50% na prvim izborima u Vukovaru 1990. Gradonačelnik postaje njihov kandidat Slavko Dokmanović.

SDS nije sudjelovala na tim izborima pa su Srbi mahom glasovali za SKH-SDP, kao i dio Hrvata. No kad dolazi do definitivnog pucanja, vukovarski SKH-SDP-ovci listom prelaze u SDS, a naročito će se “proslaviti” Dokmanović i Goran Hadžić.
Među onima koji su razorili Vukovar “četnici” su bili malobrojniji od ideoloških i ikonografskih sljednika “partizana”. Agresiju na Vukovar u srpskoj propagandi pokušavalo se legitimirati pričom o antifašizmu i borbi protiv ustaša. Osiguranje operacije i sprečavanje deblokade grada bio je zadatak Prve proleterske gardijske mehanizirane divizije, koja je bila sljednik Prve proleterske, najpoznatije partizanske postrojbe iz Drugog svjetskog rata.

Veliku ulogu u razaranju i zauzimanju grada imala je i Gardijska motorizirana brigada SSNO-a sljednica Pratećega bataljona Vrhovnoga štaba Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije. Zapovijedao joj je pukovnik Mile Mrkšić. Izaslanstvo te brigade je 4.11. 1991. posjetilo grob Josipa Broza Tita u Beogradu i u spomen knjigu upisalo sljedeću prisegu: “Pripadnici gardijske motorizovane brigade se obavezuju da će nesebičnim i maksimalnim zalaganjem i herojskim držanjem, po ugledu na proslavljene borce pratećeg bataljona, pobedonosno završiti povereni nam zadatak u oslobađanju Vukovara.”
 “Oslobodili” su ga, između ostalog, kršeći ne samo tzv. Zagrebački sporazum već i brojne međunarodne konvencije. Odveli su zarobljenike iz bolnice i skloništa, uključujući i ranjenike i – strijeljali ih na Ovčari.

Najmlađa žrtva na Ovčari bio je 16-godišnji Igor Kačić, a najstarija Dragutin Bosanac, koji je imao 72. Ubijena je u visokoj trudnoći Ružica Markobašić, a nije bilo milosti ni za 60-godišnju Janju Podhorski.
Ono što upada u oči je da je takav model egzekucije zarobljenika i ranjenika već viđen. Jugoslavenska vojska i komunističke tajne službe ranjenike su izvlačili i ubijali bez suda i 1945., koristeći isti model prethodnog dehumaniziranja, stavljanja žrtava u kategoriju ne-ljudi, ustaša, za koje ih onda ne obvezuju konvencije, pravo na suđenje, ljudskost i drugi obziri.

Knjiga o vukovarskoj bolnici u objašnjavanju političkog konteksta podsjeća i koliko su dugo kadrovi iz Hrvatske poput predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića i njegovog sekretara za inozemne poslove Budimira Lončara ostali u Beogradu u vrhu vlasti Jugoslavije. Marković je tek mjesec i dva dana nakon pada Vukovara, 20. prosinca 1991. podnio ostavku, i to ne radi agresije JNA na Hrvatsku, već zato što se nije slagao s proračunom za iduću godinu, valjda jer nije bio dovoljno razvojni. Lončar se povukao tjedan dana prije. Nasuprot njima, treba spomenuti hrvatske građane ljude srpske i crnogorske nacionalnosti koji su sudjelovali u obrani Vukovara i demokratske Hrvatske, a koje bilježi i knjiga o vukovarskoj bolnici.

Pokazuje se kako Vukovar nije samo grad na kojem se materijalno nasukala sila jugoslavenske vojske već i mjesto definitivnog moralnog kraha jugoslavenštine. Knjiga “Vukovarska bolnica, svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka” vrijedan je prilog novijoj hrvatskoj povijesti i povijesti zdravstva u Hrvatskoj. Ona je i podsjetnik i poticaj drugim povjesničarima, piscima, dokumentaristima da iskoriste ovaj pogodan trenutak, jer nakon 26 godina povijesni odmak od ključnih događaja ugrađenih u temelje hrvatske države je dovoljno veliki, a, istovremeno, dobar dio protagonista još je živ i može biti dragocjen izvor i korektiv autorima.

Nino Raspudić / Večernji list

Škabrnja Vukovar ljubi, Vukovar Škabrnju voli!

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Pero Kovačević: Važnost oslobađajuće Haaške presude

Objavljeno

na

Objavio

Oslobađajuća presude Haaškog suda generalima Gotovini, Markaču, Čermaku i svim drugim „znanim i neznanim” sudionicima fantomskog „udruženog zločinačkog pothvata” na čelu kojeg su prema optužnici bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjedni dr. Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Zvonimir Červenko skinula je zastrašujući teret optužbe da je naša domovina Hrvatska stvorena i oslobođena „udruženim zločinačkim pothvatom”.

Piše: Pero Kovačević

Skinula je ljagu i stigmu da je Hrvatska stvorena na zločini, da su Hrvati genocidni i ustašoidni, da je Domovinski rat bio građanski rat. Nakon odbacivanja tog, za svaku zemlju, teškog povijesnog, pravnog, psihološkog i ljudskog tereta, neizdržljivog tereta otvorena je nova svijetla stranica hrvatske prošlosti i budućnosti.

Vlast je plesala kao su Carla Del Ponte i Serge Brammertz dirigirali Budimo realni i objektivni, sve hrvatske vlade uz puni doprinos Stjepana Mesića od 2000 godine do presude nisu puno marile za sudbinu generala, poglavito se to odnosi na Vladu Ive Sanadera, dapače vodili su politiku svjesnog žrtvovanja generala uz veliku pomoć dijela hrvatskih medija koji su sustavno sotonizirali generale i Domovinski rat te ih unaprijed osudili. Stjepan Mesić se preko generala obračunavao i pokrenuo proces protiv predsjednika Tuđmana.

Hoće li hrvatsko pravosuđe konačno upitati Mesića zašto je bez obavljene deklasifikacije otvorio arhiv. Glavni strateški vanjski i unutarnji cilj svih Vlada bio je ulazak u Europsku uniju. Sve su bile podredili tom cilju, te su plesali kako su Carla Del Ponte i Serge Brammertz dirigirali i sustavno otežavale poziciju obranu generala i obranu Hrvatske. Kako je tužiteljstvu slabila pozicija u suđenju tako su vlasti bile oštro krenule na timove obrana generala, poglavito na tim obrane generala Gotovine i započele kazneni progon za navodno uništavanje nepostojećih topničkih dnevnika.

Presuda Hrvatskoj za „udruženi zločinački pothvat” koštala bi nas najmanje 9 milijardi eura Financije? Ne zaboravite da je Europski sud presudio Sloveniji da je svakom od svojih „izbrisani” građana dužna isplatiti naknadu od 20.000 eura na ime nematerijalne štete i da se s njima mora nagoditi oko iznosa materijalne štete.

Prema tome, Hrvatska je presudom izbjegla financijski bankrot jer bi svaki na bijeg natjeran i odbjegli Srbin od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca koštao državu najmanje 45.000 eura. Hrvatska javnost treba biti svjesna činjenice da je Haag drukčije presudio te osudio Hrvatsku za „udruženi zločinački pothvat”to bi državu koštalo najmanje 9 milijardi eura.

Takva presuda protiv Hrvatske omogućila bi svakom od 221.000 hrvatskih Srba koji su zapravo – kako je to i presudom potvrđeno – natjerani u egzodus od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca da građanskom tužbom pred Europskim sudom za ljudska prava od Hrvatske traže i dobiju nadoknadu nematerijalne i materijalne štete za zločin etničkog čišćenja i prisilne deportacije.

Ne zaboravite da je Europski sud presudio Sloveniji da je svakom od svojih „izbrisani” građana dužna isplatiti naknadu od 20.000 eura na ime nematerijalne štete i da se s njima mora nagoditi oko iznosa materijalne štete.

Prema tome, Hrvatska je presudom izbjegla financijski bankrot jer bi svaki na bijeg natjeran i odbjegli Srbin od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca koštao državu najmanje 45.000 eura. Nakon odbacivanja iz optužbe da je naša domovina Hrvatska stvorena i oslobođena „udruženim zločinačkim pothvatom pravosuđe naše zemlje može puno lakše tragati za odgovorima na pitanje, koje se s punim pravom postavlja, tko je odgovoran za počinjena kaznena djela ubojstava, uništenja i paljenja imovine i kuća nakon Oluje.

I na kraju, Mesiću i svi ostali koji ste sotonizirali generala, Domovinski rat, hrvatske branitelje, Tuđmana, Šuška, Červenka i sve druge odgovorite na pitanje hrvatske javnosti i svoje savjesti. Što vam je to trebalo? Zagreb je veličanstvenim dočekom generala rekao što misli o vašoj politici i postupcima.

Pero Kovačević / Kamenjar.com

16.11.2012. – Konačno oslobođenje Ante Gotovine i Mladena Markača

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari