Connect with us

Hrvatska

Hodočašće u spomen na hrabre branitelje Gvozdanskog

Objavljeno

-

Foto: Hina

Mimohod i misno slavlje u spomen na 444. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko od osmanlijske opsade te slavne pogibije branitelja te utvrde 13. siječnja 1578. godine, održani su u nedjelju.

Više stotina hodočasnika pristiglih iz cijele Hrvatske sudjelovalo je na mimohodu u čast hrvatskim junacima Gvozdanskog sve do spomen-križa, gdje je molitvu za duše svih branitelja i žrtava Gvozdanskog iz 1578., 1941. i 1991. godine predmolio sisački biskup Vlado Košić, a misno slavlje predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš, izvijestila je Biskupija.

Vijence i svijeće kod križa položili su predstavnici vlasti, braniteljskih udruga te predstavnici kulturnih i povijesnih udruga. Na kraju ispred samog kaštela Gvozdansko u čast žrtava zapaljen je “Plamen slobode”.

Misno slavlje u sklopu hodočasničkog spomen-pohoda predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, generalnim vikarom biskupije mons. Markom Cvitkušićem i domaćim župnikom Stjepanom Filipcem, a služio je đakon Marin Mlađenović.

Biskup Košić uvodno je poručio kako su ova komemoracija i misa tu da bi zahvalili, molili i sjetili se, ne samo branitelja Gvozdanskog, nego svih onih koji su pali za domovinu, dok je biskup Radoš u propovijedi naglasio da se s tog mjesta nemira, gdje su tolike nevine žrtve pale zbog ljudske mržnje i nasilja, želi poslati poruka mira.

“Ovdje na ovom svetom mjestu Bog želi oprati sve naše osjećaje da ostane samo jedan osjećaj, a to je ljubav. Da ostane u nama ljubav Božja jer samo ljubav može ići preko granica. Sve će se zaustaviti na granici ovog života, a jedino ljubav može prijeći preko svake granice”, rekao je biskup.

Dodao je kako danas Crkva slavi Isusovo krštenje te kako nema ljepše svetkovine koja bi mogla dočarati i vratiti u sjećanje ono što je bilo, ali i trenutak u kojem se nalazimo te poslati poruku života ovog blagdana.

Radoš je rekao kako su se sigurno i branitelji ove utvrde prije 444. godine pitali gdje je Bog i hoće li se otvoriti nebo, a izrazio je uvjerenje kako je Bog primio njihovu žrtvu.

Dodao je kako Bog želi kazati da budemo jaki i snažni, da vjerujemo u Božju ljubav jer on ima svoj put građenja mira ljubavi i snage, dok u vrijeme mira Bog govori kako ne trebamo sanjati o ratovima i obrani, nego stvarati ozračje u kojem će se mir širiti.

Uz hodočasnike, slavlju su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja general Josip Lucić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, članovi Hrvatskog generalskog zbora te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i raznih povijesnih udruga. (Hina)

Gvozdansko – simbol neuništive želje Hrvata za slobodom

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari