Pratite nas

Događaji

Hodočasnici u Lurdu slavili misu pred Spiljom ukazanja

Objavljeno

na

Sudionici 25. hodočašća Hrvatske vojske i policije te pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođeni vojnim biskupima Jurom Bogdanom i Tomom Vukšićem okupili su se u četvrtak 18. svibnja na euharistijskom slavlju pred Spiljom ukazanja.

Među hodočasnicima na misnom slavlju nazočili su zapovjednik hodočašća brigadni general Miroslav Kovač, zamjenik zapovjednika hodočašća za MORH brigadni general Zdravko Klanac, zamjenik hodočašća za MUP glavni policijski savjetnik Ivica Franić, zapovjednik vojne komponente iz BiH brigadni general Ivica Jerkić.

U uvodu u misu biskup Bogdan pozdravio je sve hodočasnike iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajedno sa svojim voditeljima biskupima, vojnim i policijskim kapelanima, kao i hodočasnike koju su se pridružili iz drugih europskih zemalja.

Ustvrdio je „da smo došli zajedničkoj Majci iznijeti ono što nosimo u svome srcu, našoj Gospi Lourdskoj” te pozvao preporučiti u molitve sve one koji su ostali u svojim domovima i koji hodočasnike prate u svojim mislima.

U homiliji koju je izrekao biskup Bogdan uveo je hodočasnike u Golgotsku dramu i to u svojem vrhuncu, u posljednje minute Isusova života.

– Drama se nastavlja, tama spušta, s desne i lijeve njegove strane su razbojnici, a do nogu njegova majka i druge žene, a iz daljega druge žene i svjetina. Svugdje okolo rimski vojnici, egzekutori, koji čekaju da se sve čim prije završi. Svjestan svega Isus gleda majku i učenika kojeg je ljubio i upućuje im posljednje riječi. Majci: ženo: evo ti sina, a zatim reče učeniku: evo ti majke. Riječi su ovo koje su se duboko usjekle u memoriju Crkve i trajno je prate do svršetka ljudske povijesti. Ivan je ovdje predstavnik Crkve i od toga časa, kako kaže evanđelje, on Mariju uze k sebi – rekao je.

Biskup je nadalje uputio na to kako evanđelisti Mariju smatraju Isusovom majkom te prikazao pojedinosti iz Marijinog života u trenucima njenog prihvaćanja Božjeg plana i kasnije iz Isusovog života prigodom njegovog sazrijevanja.

– I kad je Isus odrastao ona uvijek ostaje majkom i nadasve vjernicom koja slijedi njegovo djelo, srcem, mislima, osjećajima, cijelim svojim bićem. To je Marija, to je Gospa – rekao je.

„Od golgotskog križa, Kristovi vjernici, osim Isusove majke u njoj očima vjere gledaju i osjećaju svoju majku kojoj se utječu nazivajući je različitim imenima”. Za to je, rekao je biskup, dovoljno pomisliti na Lauretanske litanije.

Biskup je zatim pozvao u sjećanje stavove II. vatikanskog koncila i nekoliko papa kroz povijest koji su implicitno ili eksplicitno nazvali Mariju Majkom Crkve. „Papa Pavao VI. 21. studenoga 1964., nakon završetka treće sjednice II. vatikanskog sabora u misnome slavlju ustvrdio je da je Marija Majka Crkve, to jest svega kršćanskog naroda, i vjernika i pastira koji je nazivaju ljubljenom majkom. I papa je odredio da je tim imenom vjernički puk časti još više kao Bogorodicu. Dimenzija materinstva postaje tako temelj odnosa Marije prema novome narodu otkupljenih”.

Biskup je istaknuo i pojedine crkvene oce koji su govorili o Mariji: sv. Ireneja, sv. Ambrozija, i sv. Anzelma, koji kaže: „Ti si majka opravdanja i opravdanih, majka pomirenja i pomirenih, majka spasenja i spašenih”.

– Naziv Majka Crkve očituje duboko uvjerenje vjernika da u Mariji gledaju ne samo majku Kristovu nego majku svih vjernika. Povijest lurdske spilje, ovoga svetoga mjesta gdje se sada nalazimo, povijest lurdskog fenomena, od 1858. godine do danas, nije ništa drugo nego majčinski odnos ljubavi i pažnje Blažene Djevice Marija prema svojoj djeci, prema živim članovima Kristove Crkve. Božjim promislom i dobrotom ovdje su se na osobit način susreli i susreću Nebo i zemlja kad se Bezgrešna Djevica ukazala maloj Bernardici Soubirous. I taj proces nezaustavljivo traje. Ona, Majka spasenja, Majka Spasiteljeva, Majka Crkve nezaustavljivo privlači ljude kako bi ih odvela srcu svoga Sina, Bogu koji je ljubav, Bogu koji sve očekuje, Bogu koji sve prihvaća – zaključio je biskup.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirala Klapa HRM-a “Sveti Juraj” uz orguljsku pratnji Ivana Šćepanovića.

Po završetku mise, na Preriji, zapaljene su zavjetne svijeće. Zavjetnu svijeću hrvatskih hodočasnika zapalio je zapovjednik hodočašća brigadni general Miroslav Kovač, a svijeću hodočasnika iz Bosne i Hercegovine biskup Tomo Vukšić.

Laudato.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Konferencija ‘Mi ostajemo u Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Upravo je u tijeku konferencija “Mi ostajemo u Hrvatskoj” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Ova konferencija je peta po redu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a održava se od 20. do 24. studenog u Zagrebu, a zamišljena je kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava u trajanju od četiri dana na kojima se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Dosad održani događaji:

Prvi dan konferencije 20.11. otvorili su uspješni doktori znanosti, poduzetnici, entuzijasti i studenti događajem Suprotiva Govori. Tako nam je, primjerice, dr.sc. Anita Ruso, povjesničarka umjetnosti s doktoratom pariške Sorbonne, objasnila zašto je ipak parišku svakodnevicu odlučila zamijeniti Zagrebom, a Nediljko Marković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, objasnio da mu sto života ne bi bilo dovoljno da se nagleda ljepota Hrvatske i da mu to ne dopušta da se prestane boriti za nju i izgrađivati je na bolje.

Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Jučer, drugog dana konferencije, u utorak 21.11., održan je okrugli stol “Mladi danas za sutra”, a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica – gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije – gospođa Sunčica Findak.

Prije početka okruglog stola mladi iz Svjetskog saveza mladih predstavili  su rezultate istraživanja o potrebama mladih koja su proveli u sklopu projekta Suprotiva i prijedložili mjere iz područja  obazovanja, političke participacije, kulture i zapošljavanja za novi Nacionalni program za mlade.

Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, naglasio je da nije rješenje u mjerama koje Ministarstva donose, već u vraćanju pozitivnog, borbenog duha mladima. Zbroj populacijske, demografske i gospodarske politike je ono što donosi rješenje.

Ivana Ninčević-Lesandrić mnogo je puta naglašavala važnost poduzetništva. “Važno je biti oslobođen straha od neuspjeha i ne čekati da nam drugi stvore radne uvjete, nego ih moramo i sami stvarati, jer mladi su sposobni sami si stvoriti posao.”

Sunčica Findak, novinarka Hrvatske radiotelevizije, upozorila je kako se glas mladih ne čuje daleko, ne angažiraju se dovoljno u društvu, politika ih ne zanima. Ohrabrila je organizatore najavivši da će napraviti emisiju o njihovom djelovanju.

Događaji koji slijede u narednim danima:

Treći dan konferencije, u srijedu 23.11., održat će se tribina pod nazivom “Hrvatska među nama” na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog.

Njome se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske. Tribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan održat će se business date: “Uzmi stvar u svoje ruke!” u Tehnološkom parku Zagreb – TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati.

SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. Neki od sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je i što radi i kako im u njihovim prvim poduzetničkim koracima može pomoći Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

“Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek čekaju da ih netko zaposli. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.” – poručuju iz SSMH. (narod.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari