Horvatinčić oslobođen!

0

Na Općinskom sudu u Šibeniku Tomislav Horvatinčić danas je nepravomoćno oslobođen krivnje na ponovljenom suđenju za pomorsku nesreću u kojoj su život izgubili supružnici Francisca i Marinelle Salpietro.

Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret.

S obzirom na to da se nije sa sigurnošću utvrdila neizmjerna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu. Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe. Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja – kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, prenosi Šibenik.in. Sudsko vijeće prihvatilo je institut u dvojbi za optuženika in favorem, rekla je Šupe. O žalbi odlučuje Županijski sud kao viši sud.

Obitelj stradalih nije došla na izricanje presude. No njihov sin Federico HRT-u je poslao pismo. Evo što među ostalim piše:

S obzirom na posljednje Horvatinčićeve izjave i s obzirom na moje mišljenje o tom dugom i mučnom suđenju (prošlo je već šest godina od smrti mojih voljenih roditelja):

Gospodin Horvatinčić očito je svima ponovio da je spreman meni i mojoj sestri ponuditi financijsku naknadu. Što se toga tiče, mogu službeno izjaviti da nije nikad (NIKAD!) konkretno ponudio nikakav novčani iznos. Stoga pred sudom i pred svima mogu sa sigurnošću reći da je on lažljivac. To zvuči uvredljivo i jasno pokazuje koliko se u njega ne može pouzdati.

Što se suđenja tiče, ta Horvatinčićeva nepouzdanost koju je pokazao i dok je govorio o dokazivim činjenicama (npr. činjenici da je napravio skicu nesreće odmah nakon što se dogodila, činjenici da je izjavio da su svi brodski sustavi bili u kvaru i da je pokušao upozoriti moje roditelje mašući rukama, činjenici da je na sudu rekao da od mene i moje sestre nikad nije tražio novac, a postoji službeni dokument koji dokazuje da je od nas tražio gotovo 240 tisuća eura) trebala bi svima biti dovoljna da zaključe da je pogrešku napravio on, da je on ubio naše roditelje, a nama nepovratno upropastio život i da to ne želi priznati pa samo laže u pokušaju da spasi sebe.

Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će taj smiješni izgovor o “sinkopi” napokon biti prihvaćen kao ono što zapravo jest: nikada dokazana činjenica iz usta nepouzdanog čovjeka. Horvatinčić se mora ponijeti ljudski i prihvatiti odgovornost za strašnu pogrešku koju je skrivio, kaže se među ostalim u pismu Federica Salpietra.

facebook komentari