Connect with us

Vijesti

HR: Ukida se zastarijevanje političkih zločina?

Objavljeno

-

Ustavne  izmjene koje je najavljivao premijer Milanović i njegovi ministri naći će se pred saborskim Odborom za Ustav i poslovnik.

[dropcap]O[/dropcap]dbor za Ustav raspravljat će o prijedlogu SDP-a i Damira Kajina da se Ustavom ukine zastarijevanje političkih zločina. Vlada se posljednjih tjedana našla pod paljbom oporbe i Europe zbog takozvanog Perkovićevog zakona kojim se zabranjuje provođenje uhidbenih naloga za zločine počinjene prije 2002. Godine. Njemačka, podsjetimo, traži Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića u osamdesetima. Vladajući tvrde da zakon nije donesen zbog Perkovića nego jer bi pravosuđe bilo pretrpano uhidbenim nalozima i stranim zahtjevima. U zamjenu su zato ponudili izmjene Ustava.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić prije nekoliko dana još jednom je potvrdio ustrajnost Vlade da se ukine zastara.

“Ako imate situaciju da je netko napravio tako gnjusan zločin kao što je ubojstvo u korist nekog režima onda se taj nije mogao progoniti dok je režim bio na vlasti i apsurd je da takvoj osobi dajete zastaru. Vi da ste u doba nekog režima prijavili toga vi biste završili u zatvoru. Dakle, da se sada te osobe pozivaju na zastaru, ne dolazi u obzir.”

Zbog načina kako su se izmjene ubacile u saborsku proceduru već je na svom Facebook profilu prosvjedovao Laburist Dragutin Lesar. Smeta mu što izmjene nisu stavljene ni na dnevni red Sabora. Lesar je to nazvao „proceduralnom sramotom“.

index

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari