Hrabri talijanski svećenik prkosi Cosa Nostri

1

Talijanski svećenik Luigi Ciotti, jedan od najglasnijih boraca protiv organiziranog kriminala u Italiji, poručio je javno da se ne boji prijetnji smrću koje mu iz zatvora šalje zloglasni Toto Riina, kum sicilijanske mafije Cosa Nostre.

Otac Ciotti (69) osnivač je Libere (Slobodna), krovne organizacije 450 zadruga koje upravljaju imovinom zaplijenjenom mafiji. Proizvode i prodaju, primjerice, maslinovo ulje iz maslinika zasađenih na zemlji koja je nekad bila u rukama kriminalaca.

“Uzimamo im plodove njihove moći i nasilja”, rekao je Ciotti na sastanku sa stranim novinarima u Rimu. Zatvoreni mafijaši stvarno su bijesni zbog toga, dodao je.

Talijanska La Repubblica objavila je u ponedjeljak da je Ciotti meta broj jedan talijanskim mafijašima. Iz zatvora mu prijetnje šalje i sam Toto Riina.

“Ne bojim se”, rekao je Ciotti, koji živi pod policijskom zaštitom četvrt stoljeća i na prijetnje je navikao.

“Toto Riina se ne bi trebao zamarati, moje ubojstvo nije toga vrijedno”, kaže svećenik, naglašavajući kako bi i bez njega Libera i dalje predstavljala “divan svijet, nastao iz strasti, obaveza i odgovornosti”.

Jedan od najvećih upjeha Libere bilo je pretvaranje Riinine luksuzne vile u zloglasnom mafijaškom gradu Corleoneu u policijsku postaju. “Mislim da nema policijske stanice s tako lijepim mramorom”, smije se Ciotti.

Svećenik kaže da papa Franjo pomaže njegovoj borbi. Papa se sastao s predstavnicima Libere u ožujku i ekskomunicirao talijanske mafijaške organizacije u lipnju, ali Ciotti upozorava na dugu spregu s crkvom i državom.

“Mafija je kao druga crkva, gdje se Oče naš zamijeni s Kume naš”, kaže Ciotti. “I danas imamo svećenika koji navijaju za drugu stranu”, dodaje.

Libera pristišće talijansku vladu da ubrza proceduru zapljene mafijaške imovine i postroži zakone protiv pranja novca i drugog financijskog kriminala u kojem su ‘mafiosi’ vrlo vješti.

Ciotti odmahuje rukom na pitanje je li premijer Matteo Renzi bio loše savjetovan kad je na pitanju političkih reformi pristao surađivati s oporbenim liderom Silviom Berlusconijem, čija je desna ruka ove godine zatvorena zbog suradnje s mafijom.

“Problem nije u tom čovjeku ili njegovim prijateljima, problem je u ljudima koji podržavaju njega ili njegove prijatelje”, tvrdi Ciotti. “Najveće zlo ne dolazi od onih koji čine zlo, nego od onih koji ih gledaju i to im dopuštaju”, zaključio je.

Hina

facebook komentari

  • “…Problem nije u tome čovjeku ili njegovim prijateljima, problem je u ljudima koji podržavaju njega i njegove prijatelje”, tvrdi Ciotti. Najveće zlo ne dolazi od onih koji čine zlo, nego od onih koji to gledaju i to im dopuštaju”, zaključio je Cotti.

    Tično, samo što bi ja to prenio na današnju političku elitu RH, jer oni su ti da dozvoljavaju da se svako zlo događa i da se rascijep među Hrvatima širi.

    SAVIJET:
    Ne glasujte za te ništarije na slijedećim izborima. Oni, tj. SDP i njihovi simpatizeri su ta TROSKOT koja širi mržnju svake vrsti među Hrvatim, da ne nabrajam.