Pratite nas

BiH

Hrabro srce

Objavljeno

na

Oslobodivši se straha na referendumu o zaštiti braka i obitelji hrvatski je narod dvotrećinskom većinom odlučio ne samo preživjeti jednu iznimno sofisticiranu agresiju, nego je takvom referendumskom pobjedom potaknuo i druge narode da se zauzmu za vlastiti opstanak, a domaći režim prisilio da se do gola razodjene u svom političkom poslanju

[dropcap]P[/dropcap]rotekla godina je potvrdila, kako je papa Ivan Pavao II. s razlogom posebno ljubio hrvatski narod. Upravo je taj narod prihvatio poruku nade velikoga pape – Ne bojte se! I nije se bojao, unatoč režimsko-medijskim pritiscima, organiziranoj kampanji, u kojoj su ga svim sredstvima pokušavali uvjeriti kako mu je najbolje da pristankom na vlastito samoubojstvo zauvijek nestane s povijesne pozornice. Eto, taj izmučeni, ranjeni, varani i sustavno razarani narod prihvaćanjem nade odužio se svom iskrenom zagovorniku u danima svoje najteže pogibelji.

Oslobodivši se straha na referendumu o zaštiti braka i obitelji dvotrećinskom je većinom odlučio ne samo preživjeti jednu iznimno sofisticiranu agresiju, nego je takvom referendumskom pobjedom potaknuo i druge narode da se zauzmu za vlastiti opstanak, a domaći režim prisilio da se do gola razodjene u svom političkom poslanju. Naime, upravo zbog takve potpore životu, režim je najavio zabranu održavanja svih referenduma, koji bi mogli ugroziti njegove ideološke temelje, a organizatore referenduma potpuno izbaciti iz javnosti, što se i manifestiralo u medijskom bojkotu inicijative „U ime obitelji“, poznatom pod spin nazivom – medijska solidarnost, kojom su vodeći mediji u Hrvatskoj tijekom zbrajanja referendumskih rezultata bojkotirali izvješćivanje iz stožera te Inicijative. Nije se hrvatski narod preplašio ni režimskih prijetnji zbog svoje zdušne potpore junačkim vukovarskim braniteljima organiziranim u Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, koji se protivi još jednoj tankoćutnoj agresiji na Hrvatsku, kojom bi u formi manjinskih prava Srbija pokušala ponovno zaposjesti dijelove istočne Slavonije. Više nego dovoljan broj prikupljenih potpisa za raspisivanje još jednoga referenduma izbezumio je režim, potaknuvši ga na prijetnju narodu, samo zato što je očitovao svoje mišljenje o njihovoj nasilnoj politici u ranjenom Vukovaru. Zato je potpredsjednica vlade Vesna Pusić zaprijetila Hrvatima provjerom svih njihovih potpisa, što bi moglo značiti da će gotovo 700 tisuća Hrvata doći pod pasku režima, samo zato što je potpisom potpore hrabro očitovalo svoju protimbu novom ponižavanju vukovarskih stradalnika.

Nema dvojbe kako je do izražaja došla i hrabrost pojedinaca koji kao skupina u nacionalnoj vrsti predstavljaju Hrvatsku na raznim međunarodnim natjecanjima, a koje je režim zbog njihova uspjeha pokušao eliminirati kako to samo zna ministar športa Željko Jovanović. Unatoč svim Jovanovićevim pokušajima da to spriječi hrvatska se nogometna vrsta uspješno plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a Hrvate će na otvaranju toga nogometnoga spektakla gledati preko dvije milijarde ljudi, što će biti još jedna afirmacija hrvatske, a ne neke balkanske države. Valja odati priznanje i za hrabrost zastupnika Glavaševa HDSSB-a, koji su se usprotivili već najavljenim ustavnim promjenama, a preko kojih je režim pokušao gotovo poništiti dvotrećinsku volju hrvatskoga naroda o braku i obitelji, ali i ubuduće ukinuti ustavnu odredbu o narodnom referendumu.

Nema dvojbe kako je i ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije omogućio razvoj demokratskih inicijativa, na čijim je krilima niknula i inicijativa „U ime obitelji“, što je državu oslobodilo podložnosti različitim predpristupnim ucjenama, koje nisu služile ničem drugom osim pokušajima da se nasiljem, kao i 1918. Hrvatsku ugura u zajedničku regiju sa Srbijom. Nije to teško zaključiti iz niza operacija koje je preko predsjednika Republike Ive Josipovića vodio njegov glavni analitičar i jedan od najmoćnijih Srba na svijetu, inače probritanski politički ekspert Dejan Jović. Ne treba zaboraviti da je zbog daljnjega održavanja niskoga intenziteta ucjena hrvatske države, zahvaljujući upravo toj politici, sadašnji režim napravio zaokret od hrvatske tradicionalne srednjoeuropske politike, usklađujući na hrvatskim pitanjima britanske interese na Balkanu.

Upravo je zato predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović bio tako blagonaklon prema otvaranju pregovora EU i Srbije, unatoč činjenici da Srbija još uvijek pod okupacijom drži pojedine dijelove hrvatskoga teritorija te da u Bačkoj ne priznaje hrvatsku manjinu, iz koje srbijanski predsjednik nastoji, zbog straha Hrvata od tamošnjega režima, od njih izdvojiti t. zv Bunjevce. Milanović je, što je nevjerojatno za bilo kojeg državnoga dužnosnika, kao premijer države članice Europske unije pozvao čak u pomoć srbijanske vlasti da na mu pomognu u borbi protiv hrvatske oporbe. S druge pak strane hrvatski predsjednik vlade odbacio je na primjer škotski zahtjev da nakon možebitne samostalnosti Škotska zadrži svoje članstvo u Europskoj uniju, poručivši tom narodu, kako bi unatoč svom sadašnjem članstvu, morao proći križni put ucjena i ponižavanja, kakav je prolazila i Hrvatska.

Ne treba dvojiti kako je i to dio britanske politike, koja se sad služi hrvatskim režimom, da Škotsku zadrži pod kraljičinom upravom. Nu hrvatski narod, za razliku od varavih političara, zna što su trajne njegove vrijednosti, a hrabro srce koje počiva na nadi Ivana Pavla II. iz dana u dan sve jače kuca, kao u doba kad je s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu stvarao i branio vlastitu slobodu, ne će se nikad odreći onih koji još uvijek traže mjesto svoje slobode pod suncem nebeskim. Zato se i narod nade više ne boji!

Mate Kovačević/hrsvijet

facebook komentari

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari