Pratite nas

Hrvatska

Hrast dao podršku Kolindi Grabar Kitarović – ‘Josipović više brine o regionu nego o Hrvatskoj!’

Objavljeno

na

Dodao je kako u Ustavu, među ovlastima predsjednika stoji da bi se on trebao brinuti o usklađenom djelovanju svih državnih tijela, te ocijenio da ‘Ivo Josipović vrlo često nije ispunjavao tu svoju zadaću’.

hrast karamarkoPredsjednik Hrasta – pokreta za uspješnu Hrvatsku, Ladislav Ilčić, u Varaždinu je dao podršku predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović, jer, rekao je, ima jasnu viziju što napraviti kao predsjednica države, dok se aktualni predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović “više brinuo o ‘regionu’ nego o hrvatskim interesima”. “Kolinda Grabar Kitarović je svojim programom pokazala da ima jasnu viziju što napraviti kao predsjednica države”, rekao je Ilčić novinarima u Varaždinu nakon što je dao potpis za njenu predsjedničku kandidaturu.

Dodao je kako u Ustavu, među ovlastima predsjednika stoji da bi se on trebao brinuti o usklađenom djelovanju svih državnih tijela, te ocijenio da “Ivo Josipović vrlo često nije ispunjavao tu svoju zadaću”.

“Prečesto nije imao svoj stav, nije znao što da misli i nije reagirao. Kad gledamo politiku koju je vodio i s kim se okružio kao savjetnicima, od gospodina Perkovića do gospodina Jovića, čini se da su mu, preko tih obiteljskih veza, važniji bili neki drugi krugovi, a ne hrvatski politički interesi”, ocijenio je predsjednik Hrasta Ilčić, zaključivši da se Josipović “više brinuo o ‘regionu’ nego o hrvatskim interesima”.

Smatra da će predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović jasno zastupati upravo hrvatske interese i da će biti odlučna.

“To je ono što trebamo od predsjednika”, rekao je Ilčić, dodavši da se u proteklih pet godina ne sjeća niti jednog poteza predsjednika Josipovića.

Poručio je da zato Hrvatska treba moćnijeg predsjednika, odnosno moćniju – predsjednicu.

Željko Cecelja, vijećnik Hrasta u varaždinskom Gradskom vijeću, naglasio je da je Hrvatska željna promjene koju koalicija HDZ-a, Hrasta i drugih stranaka nudi.

“Ova koalicija nudi ženu i majku za predsjednicu. Ova opcija s gospodinom Josipovićem ne samo da je usporila rast Hrvatske, nego joj je naštetila i šteti još uvijek. Predsjednik je više govorio o ‘regionu’ nego o regiji i više puta je bio u Beogradu nego u Budimpešti, Ljubljani, Beču i Rimu zajedno”, ustvrdio je Cecelja.

Podsjetio je da Kolinda Grabar Kitarović ima političkog iskustva u međunarodnim odnosima, ima veze u Bruxellesu i UN-u.

“I zbog toga i kao žena danas je jedini pravi izbor za građane i građanke Hrvatske”, zaključio je Cecelja.

Napomenuo je kako su naša ‘regija’ sada prvenstveno države Europske unije, a, dodao je, istok neka se trudi i dostigne standarde koje je dostigla Hrvatska na putu u EU. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Saboru upućen prijedlog zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru, želi se očuvati trajna uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, kao i potaknuti razvoj grada, rečeno je na sjednici.

“Ovim se zakonom uloga i žrtva Vukovara u Domovinskom ratu vrednuje kao iznimno važna u novijoj hrvatskoj povijesti. Vukovar je simbol otpora, žrtve, zajedništva i obrane suvereniteta Hrvatske u Domovinskom ratu. Stoga prepoznajemo potrebu za proglašenje vukovarskog područja mjestom posebnog domovinskog pijetata”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Osim čuvanja trajne uspomene na žrtvu u Domovinskom ratu, proglašavanjem Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta želimo očuvati kulturu sjećanja na žrtvu Vukovara i potaknuti aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja, dodao je Medved ocijenivši kako će se time stvoriti okvir za poseban nacionalni status Vukovara.

Zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja.

Područja posebnog domovinskog pijeteta su područje Grada Vukovara i naselje Bogdanovci u Općini Bogdanovci, a Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Zakonom se predlaže i osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata, koje će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta, te predlagati mjere za društveni razvoj područja posebnog domovinskog pijeteta, kao i propise koji se odnose na to područje, naveo je Medved.

U Sabor je Vlada uputila i prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana s Vukovarsko-srijemske županije na Republiku Hrvatsku, čime bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica te bi svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravalo Ministarstvo zdravstva.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da se tim zakonom s jedne strane odaje pijetet s povijesnog aspekta veličini žrtve i etičnosti svega onoga što se događalo u vukovarskoj bolnici 1991. godine, a s druge strane osigurava se poslovanje bolnice u budućnosti “jer će s dodatnim sredstvima i drukčijim načinom upravljanja biti osigurano stabilno poslovanje bolnice”.

Vlada je donijela i odluku o obvezi rada ureda državne uprave radi provedbe izbora za predsjednika Republike Hrvatske, odnosno rada službenika koji rade na pripremi, provjeri i izradi popisa birača te izdavanju potvrda za glasovanje. Oni će u subotu, 7. prosinca, raditi u vremenu od 8 do 14 sati, u srijedu, 11. prosinca, do 16 sati te u nedjelju, 22. prosinca, na dan održavanja izbora, za sve vrijeme glasovanja od 7 do 19 sati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja Dana obrane grada Osijeka, u četvrtak su položeni vijenci i upaljeni lampioni kod spomen obilježja poginulim braniteljima u naseljima Filipovica, Brijest, Industrijska četvrt, Tenja, Nemetin te u Hebrangovoj ulici u Osijeku, kod spomen obilježja poginulima u šumi Rosinjača.

Predsjednik Odbora za branitelje i braniteljske udruge u Gradskoj upravi Darko Nađ podsjetio je kako su 5. prosinca 1991. godine osječki branitelji izdržali brojne žestoke napade, jer je toga dana napadnuta kompletna crta obrane Osijeka.

„Svi mi koji smo sudjelovali 5. prosinca 1991. godine u obrani Osijeka od žestokih napada velikosrpskog agresora znamo što smo učinili za grad Osijek. Bili smo svjesni ako napustimo svoje položaje da će Osijek doživjeti istu sudbinu kao Vukovar”, kazao je Nađ dodavši kako je u tim napadima poginulo 29 branitelja, jedan se još smatra nestalim, a bilo je i više civilnih žrtava.

Kako bismo se odužili svim poginulim braniteljima, ali i onima koji su preživjeli, zatražili smo prošle godine od Gradskog vijeća da 5. prosinca bude proglašen Danom obrane grada Osijeka”, rekao je Nađ.

Kod spomen obilježja poginulima u Rosinjači lampione su upalili izaslanik ministra obrane brigadir Željko Ljubas, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, predstavnici županijske Koordinacije braniteljskih udruga, osječkog Gradskog vijeća te brojna izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga.

Nakon toga održan je braniteljski maraton „Krug zajedništva, ljubavi i mira”, u večernjim satima u Muzeju Slavonije bit će otvorena izložba fotografija „Neuništivi grad”, dok će u Vikarijatu đakovačko-osječke nadbiskupije biti održana projekcija dokumentarnih filmova i izložba ratnih fotografija. (Hina)

Foto: Grad Osijek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari