Connect with us

Politika

HRAST: Obiteljski zakon po mjeri HNS-a

Published

on

Protokol br.3 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda na temelju koje sudi Sud za ljudska prava u Strasbourgu  u čl.2. kaže da će država poštovati pravo roditelja da osiguraju odgoj i poučavanje u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima, navodi se u priopćenju sa tiskovne konferencije koju su danas u Saboru u ime stranke Hrast održali Ladislav Ilčić, Hrvoje Zekanović i Hrvoje Šlezak, a koje objavljujemo u cijelosti.

Vlada izbacuje tu odredbu iz Obiteljskog zakona s objašnjenjem „da je ta definicija već u drugim međunarodnim ugovorima“ pa u Obiteljskom zakonu nije potrebna. Plenkovićeva Vlada zaboravlja činjenicu da Obiteljski zakon ima i edukacijsku svrhu, pa se tako u tom Zakonu nalazi i obveza roditelja da dolaze na roditeljske sastanke u školi, iako se ta odredba nalazi i u obrazovnom zakonodavstvu.

Neki mediji govore da premijer to radi zbog pritiska HNS-a. No, u stvari se radi o tome da ova garnitura vodstva HDZ-a, na čelu s g. Plenkovićem,  pokazuje da je njihov politički profil jednak upravo onom HNS-ovom. HNS se bori protiv roditeljskih prava populističkom i izmišljenom retorikom da neki od roditelja „smatraju da je Zemlja ravna ploča“, pa zato roditelji ne smiju odlučivati o odgoju svoje djece, a političari su valjda nepogrešivi i zato oni trebaju odlučivati o odgoju djece. Stara komunistička teza i teza svih totalitarnih režima. Je li HNS liberalna stranka? Ni približno. Naravno, svi su totalitarizmi mislili da oni propagiraju moderne ideje. Tako danas misli i HNS. No, moderno demokratsko, pluralno društvo poštuje slobodu roditelja da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima.

HNS se hvali da je uspio spriječiti namjeru da u zakon o odgoju i obrazovanju stavi prava roditelja. Naravno da je HNS u tome uspio jer je Hrast izašao iz vladajuće koalicije, a vodstvo HDZ-a još jednom pokazalo da ima isti politički profil kao HNS. Ključno će u Obiteljskom zakonu biti hoće li premijer i njegov tim dozvoliti izvanbračnim, a samim time i istospolnim zajednicama jednaku mogućnost posvajanja djece kao i bračnim zajednicama i time još jednom pokazati da ne razmišljaju o dobrobiti djece, stoji u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari