Connect with us

Politika

HRejting: HDZ u uvjerljivoj prednosti – čak 10 postotnih bodova ispred SDP-a!

Objavljeno

on

„Možemo“ puše za vrat SDP-u u borbi za titulu “najjače oporbene političke opcije”, a Škorina stranka bez Škore doživjela je – potop. DP je spao na 3.87%, u odnosu na zadnje istraživanje popularnost im se i više nego prepolovila.

Tjedan nakon početka zasjedanja Hrvatskog sabora, objavljeno je prvo jesensko istraživanje HRT-a.

Prema HRejtingu, kako napominju u središnjem Dnevniku HTV-a, “da se zabrane predizborne koalicije i da cijela država bude jedna izborna jedinica, nastupio bi pomor parlamentarnih stranaka. Umjesto sadašnje 22, podijeljene u čak 14 klubova, u Hrvatskom saboru ostale bi samo 4 stranke“. Toliko ih, naime, prelazi izborni prag.

U tom kvartetu prvi je HDZ, s uvjerljivom, suverenom, kontinuiranom prednošću pred konkurencijom i sa stabilnom biračkom potporom koja se već mjesecima, a i prema svim anketama neovisno o televizijama, kreće između 26 i 31%.

Prema HRT-ovu istraživanju HDZ trenutačno uživa podršku 27.1% hrvatskih građana.

Najprije, HDZ-u koji trenutačno uživa 27,1% biračke potpore. Točno 10% manje ima drugoplasirani SDP (17,1%). Iako je njegovih 17% vjerojatno bolje od onoga što sami očekuju, zaostatak Možemo! od samo jedan posto (16,1%) upućuje na to da bi SDP već u listopadu, ne dovede li se brzo u nekakav red, mogao ostati bez epiteta “najjača oporbena stranka”, dodala je. Trenutačno četvrti i zadnji koji još može računati na saborske mandate jest Most s potporom od 8,5 posto.

Stranke okupljene oko Škorina Domovinskog pokreta na posljednjim su parlamentarnim izborima osvojile 16 mandata. Sad Domovinski pokret više nema dodatak “Škorin”, ali je na putu ka dodatku “Penavin”, jer danas, kako kažu, s ponosom objavljuju da je vukovarski gradonačelnik i službeno ispunio pristupnicu stranci koja bi hrvatski parlament prema anketi mogla gledati – samo na televiziji, komentirala je Munižaba. Ma čiji Domovinski pokret na kraju bio, trenutačno je nisko, 3,9%. Kad bi se svim ostalim strankama iz ankete pribrojila čak i maksimalna statistička pogreška HRejtinga, vjerojatnost za prelazak izbornog praga za njih bi ostala nula.

U skupini iznad jedan posto su: Fokus (1,7%), Centar (1,5%), HSS (1,5%), Hrvatski suverenisti (1,4%) i IDS (1,4%).

Skupinu ispod jedan posto predvodi HSU (0,8%), a slijede ga HNS (0,6%), Živi zid (0,5%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%), HSLS (0,4%) i Reformisti (0,4%). Njih ukupno 11 jedva uspijevaju skupiti 10%, što je manje i od broja neodlučnih birača. Trenutačno ih je 14,5 %.

NAPOMENA:

Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1.400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2.95%, a pouzdanost istraživanja 95%. Barem tako tvrde.

KAPULICA: Rušili HDZ – srušili sami sebe!

„Vidimo da su stranke koje su željele isprovocirati krizu u HDZ-u i Vladi RH otklizale u krizu vlastitih političkih vodstava koja ili sama uzrokuju te probleme ili nemaju dovoljno snage da ih riješe. Vratilo im se poput bumeranga“ – saborski zastupnik i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica za hdz.hr kratko je komentirao najnoviji HRrejting.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR