Pratite nas

Reagiranja

Koordinacija udruga: “Hribar je učinio strašno djelo i udar na nacionalnu sigurnost”

Objavljeno

na

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata danas je održala tiskovnu konferenciju vezano uz proširenje kaznene prijave u aferi HAVC upućeno Ministarstvu kulture i DORH-u. Konferencija je održana u prostorijama kongresne dvorane Ban Zrinski u Hotelu Dubrovnik. Priopćenje koordinacije donosimo u nastavku:

I.

Dana 26.10.2016.g. Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata podnijele su novu kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv Hrvoja Hribara, ravnatelja HAVC-a, Hrvoja Turkovića, člana UO HAVC-a, Vere Robić Škarica, predsjedavajuće Audiovizualnog Vijeća (AV Vijeća) HAVC-a, te Ana Marije Simić, Teodora Celakoskog i Borisa Poljaka, umjetničkih savjetnika HAVC-a, zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291 KZ RH.

Kazneno prijavljene osobe su, tijekom 2015. i 2016. godine, na javnim pozivima HAVC-a u kategoriji komplementarnih djelatnosti,nezakonito (prema  čl. 21. st 1. i 2. Zakona o audiovizualnim djelatnostima) podijelili i pribavili protupravnu imovinsku korist – od ukupno 3.818.500,00 kuna – nositeljima programa prijavljenim na javnim pozivima HAVC-a sa kojima su bili povezani, pri tome oštetivši državni proračun za isti iznos, kao i prava svih drugih na javnim pozivima HAVC-a da sudjeluju u zakonitom i pravednom javnom pozivu.

Na navedenim javnim pozivima unatoč saznanju da se krši Zakon o audiovizualnim djelatnostima ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar isplatio je novčane iznose predložene od navedenih umjetničkih savjetnika koji su izravno povezani sa nositeljima programa, a što je protivno Zakonu o audiovizualnim djelatnostima. Detalji protivzakonitosti navedeni su u kaznenoj prijavi koja se nalazi u privitku ovog priopćenja.

Koordinaciji udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata dostavljeni su i podaci o daljnjim slučajevima velikih protivzakonitosti u djelovanju HAVC-a. Na temelju toga pripremamo i daljnje tužbe protiv odgovornih osoba.

Radi se o protivzakonito dodijeljenim sredstvima u iznosu od ukupno 10.802.000,00 kuna Inter filmu, za film „S one strane“ u kojem su redatelj Zrinko Ogresta i producent Ivan Maloča ujedno i članovi Hrvatskog AV Vijeća!

Istovjetan je i slučaj Silvestara Kolbasa, člana Hrvatskog AV Vijeća, kojemu je AV Vijeće, 3. srpnja 2014.g., odobrilo iznos od 120.000,00 kuna za film kojemu je Kolbasa redatelj, a producent Factum d.o.o./Nenad Puhovski.

Potom je, 10. svibnja 2016.g., Kolbasi protivzakonito odobren iznos od 180.000,00 kuna kao nositelju programa gdje je i producent i redatelj, u filmu „Kad smo bili četvorica nas“!

Pitamo se: Ima li ovoj korupciji u HAVC-u uopće kraja?

Dodatno pitanje na koje očekujemo odgovor jest i temeljita analiza utroška nezakonito dobivenih sredstava! Tek tu očekujemo da će se utvrditi razmjeri i povezani krakovi ove neviđene korupcijske hobotnice, te otkriti zaštitinici kontinuiteta višegodišnje korupcije u HAVC-u

Posebno naglašavamo da je cijela korupcijska priča kojoj je središte HAVC otvorena prije četiri godine, nakon javnog istupa bivšeg predsjednika UO HAVC-a gospodina Enesa Midžića i šefice pravne službe HAVC-a gospođe  Amalije Šeparović. Međutim, procesuiranje nezakonitosti u djelovanju HAVC-a pod vodstvom Hrvoja Hribara zapelo je negdje u ladicama policije i državnog odvjetništva – do kada?

Nadalje, što je sa zapisnikom o proračunskom nadzoru Ministarstva financija iz 2013. g., u kojem se H. Hribara tereti za preko 50.000.000,00 kuna štete? Što je sa upravnim nadzorom Ministarstva kulture iz 2016. g., u kojem su također utvrđena kaznena djela i  višemilijunske  štete za hrvatske građane?

III.

Nova ministrica kulture, gđa Nina Obuljen, uputila nam je poziv na zajednički sastanak u Ministarstvu kulture radi međusobnog informiranja o dugogodišnjim događanjima u HAVC-u. Poziv prihvaćamo prvenstveno stoga što do sada nemamo saznanja da se gđa Obuljen izravno okoristila tijekom svojeg mandata članice Upravnog odbora HAVC-a. Nasuprot tome, ravnatelj HAVC-a, neki drugi članovi UO HAVC-a, predsjedavajuća AV Vijeća i drugi članovi istog Vijeća, te navedeni umjetnički savjetnici nedvfojbeno su se osobno okoristili svojim položajem!

Stoga od ministrice tražimo TRENUTNU SMJENU ravnatelja HAVC-a, predsjednika UO HAVC-a i svih onih u HAVC-u koji su svojoj djeci, svojim supružnicima, svojim poduzećima i svojim udrugama protuzakonito podijelili goleme iznose novca hrvatskih građana. Ove smjene, za koje postoje potpuno jasni dokumenti, neće biti predmet razgovora.

IV.

Hrvoje Hribar se u međuvremenu na skandalozan način obrušio na novinarku HRT-a i doslovno je izbacio iz službenih prostorija prije nego što je i saslušao svu silinu za njega neugodnih pitanja. Pri tome je vrijeđao i hrvatsku dragovoljku iz Domovinskog rata, medicinsku sestru iz vukovarske ratne bolnice, prizemnim seksističkim rječnikom, a razlog uvreda je što je gđa Gregurić potpisnica kaznernih prijava u ime Koordinacije udruga, jer zakon je odradio da kaznenu prijavu treba potpisati osoba.

Stoga, mi ujedinjeni dragovoljci, branitelji i stradalnici hrvatskog Domovinskog rata javno poručujemo g. Hribaru da je svoju „hrabrost“ mogao pokazati u ratu djelima, a ne danas nasiljem nad novinarima i vrijeđanjem hrvatskih branitelja.

Postavljamo javno pitanje: koja demokratska zemlja, osim Hrvatske, ima toliko uzaludne tolerancije i neodgovornosti da ravnatelju jedne državne ustanove, pored višegodišnje korupcije, nekažnjeno dopušta nasilje prema novinarima i vrijeđanje građana, uključujući i nas veterana hrvatskog Domovinskog rata? Stoji u priopćenju.

Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Elizabeta Gojan u polupismenom komentaru branitelje nazvala “Ruljom”

Objavljeno

na

Objavio

U očekivanju nedjelje – “DAMIN” GAMBIT

Elizabeta Gojan je u polupismenom komentaru na Facebook zidu svoje kolegice Maje Sever napisala kako se Hrvatska radiotelevizija “povlađujući rulji odrekla svog čovjeka” jer se HRT javnim priopćenjem ogradila od stajališta Aleksandra Stankovića o “građanskom ratu u Hrvatskoj”:

“Samo ću napisati da tako to krene…odreknu se priopćenjem povlađujući rulji, oni koji trebaju stati, pod svaku cijenu, uz svog čovjeka…prošla to…zanimljivo, ne rješavaju to, po uzoru na premijera, kao unutarnju stvar…nego trkom u javnost, bauljajući po Ustavu floskulama… “ 

Nije mi sasvim jasno je li ona to “ruljom” nazvala nas gledatelje i pretplatnike Hrvatske radiotelevizije, ili samo hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i njihove udruge jer su javno izrazili svoje ogorčenje informativnim razgovorom Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva sa hrvatskim braniteljem Predragom Peđom Mišićem.

Naime samodopadno agresivni Stanković, uz stavljanje soli na ranu svog ‘nesretnog’ gosta kojemu se rođeni brat borio na strani agresorske JNA, a majka je otišla u Beograd), samo što ga nije vezao za radijator i čupao mu nokte ne bi li ga prisilio da prizna da je u Hrvatskoj zapravo bio “građanski rat”, komentirao je Mario Profaca.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari