Pratite nas

BiH

HRS: Fenomen „hrvatske šutnje“ se mora poimenice adresirati

Objavljeno

na

Kada pojedine ogorčene grupacije i osobe govore o „hrvatskoj šutnji“ na napade iz Banja Luke i Sarajeva, potrebno je ogorčenje adresirati, navodi u priopćenju Hrvatska republikanska stranka. HRS je dio HNS-a, prema tome nije istina da nitko iz HNS-a nije reagirao i makar pokušao u granicama svojih mogućnosti pokrenuti stvari s mrtve točke, podsjeća ova stranka.

Ovih dana se primjerice redaju dušobrižnici koji govore o „šutnji“ prema problemima Hrvata u RS-u. „Ostavljeni na milost i nemilost samima sebi. Nitko nije reagirao na napade na biskupa Komaricu“.

Još 2014. HRS podsjeća kako su pisali što hrvatskim zastupnicima u RS-u i na razini BiH, HNS-u, što biskupu Komarici, kako od kontinuirane dijagnoze stanja i apeliranja nema ništa.

-Hrvati imaju svoje legitimne predstavnike u institucijama RS-a, kao i u institucijama države. Na isti način kao što se dogovaraju oko kadrovskih imenovanja po državnim agencijama i upravnim odborima, neka se inzistira na reformama s kojima bi se u potpunosti ostvarila ravnopravnost svih u ovom entitetu. Predložili smo i još uvijek predlažemo model raspodjele ključnih funkcija u RS-u po modelu FBiH; izmjenu načina izbora članova Vijeća naroda RS-a (isti bi se morali birati izjašnjavanjem vijećnika naroda i ostalih, a ne nametanjem većine, a izabrani su u općinska vijeća RS-a), kao i kopiranje modela odlučivanja kao što je u Domu Naroda FBiH. Također, izmjenama Zakona o Vladi RS-a, Zakona o lokalnoj samoupravi, te Zakonom o područjima općina i gradova u RS-u, ne samo Hrvati, nego i drugi konstitutivni narodi i oni koji se ne izjašnjavaju tako bi imali zakonski osigurana prava, navodi u priopćenju HRS.

Sve ove prijedloge su, kažu, uputili i 2016., kao i početkom ove godine HNS-u i svim legitimnim hrvatskim zastupnicima i u RS-u i na razini države. HRS tu nema svoje zastupnike, ali je dio HNS-a. Dakle, nije istina da se HNS oglušio. Sve, uključujući i biskupa Komaricu, koji govore o „ostavljenosti“ pozivaju da ili imenom i prezimenom prozovu stranke i ljude koji ne rade svoj posao, ili jednostavno ne spominju grupne institucije bez detaljne provjere.

Čulo se ovih dana kako nitko nije reagirao na ispade i laži Bakira Izetbegovića i zastupnika SDA izrečene na obljetnicama osnutka Armije BiH, posebice prigodom obljetnice 3. i 7. Korpusa ABiH u Travniku, gdje je Izetbegović spominjao „udruženog agresora“ i „osloboditeljstku ABiH koja nije počinila niti jedan zločin, te koja je primorala HVO na prekidanje partnerstva sa VRS-om“. Na tribini u Travniku 11.4. predsjednik HRS-a Slaven Raguž je otvoreno reagirao na ove neistine, o čemu su pisali i brojni mediji, objavljujući i njegov tekst na tu temu.

Također, zadnje u nizu ovih dana, govori se o pravima branitelja, nametnutim zakonima naslijeđenim iz platformaške ere, te neuravnoteženosti pravnog sustava kada je u pitanju pravosudno tretiranje zapovjednika HVO-a i zapovjednika i pripadnika ABiH. Nakon izbora 2014.g., HRS je kao prvi korak u radu nove vlasti zatražio upućivanje apelacije Ustavnom sudu po pitanju ne samo nametnutog zakona o braniteljima, nego o svih 311 zakonskih rješenja nametnutih preglasavanjem od strane platformaške vlasti.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a 20.3. HRS je izričito tražio da predsjednik Federacije, kao i klubovima zastupnika hrvatskih stranaka u zakonodavnim institucijama, upute Apelaciju Ustavnom sudu po pitanju nametnutog zakona o braniteljima, kao i po pitanju diskriminatorskog odnosa pravosuđa kada je HVO u pitanju (HVO se tretira većinom po zakonu iz 2003., ABiH po zakonu SFRJ).

Od Odjela za branitelje zatraženo je da se uradi registar optuženih branitelja koji su u socijalno egzistencijalnim problemima, kako bi im se na neki način osigurala pomoć, te se zatražilo da se Odjel aktivno uključi u kazneno gonjenje zapovjednika ABiH pri pravosuđu u RH.

-Ove zahtjeve smo ponovili i pri susretu sa  Andrejom Plenkovićem, premijerom Hrvatske, kao i na sjednici Predsjedništva HNS-a održanoj 18.4. Dakle, branitelji nisu zaboravljeni od HNS-a. HRS govori za sebe, druge stranke neka govore za sebe, ali kao dio HNS-a svaki napad na ovu instituciju doživljavamo kao i napad na sebe, ističe Hrvatska republikanska stranka.

-Sljedeći put kada se budu radile dijagnoze, kada se bude politički lešinarilo nad problemima Hrvata u RS-u, branitelja i drugih socijalno ugroženih kategorija, neka se pitanja upute poimenice zastupnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti iz svih stranaka. Tražite da se podnesu računi za (ne)učinjeno, bez generaliziranja. Šaljite prava pitanja na prave adrese, pa možda sljedeći put ne izaberete opet iste, naodi se u priopćenju HRS-a.

HRS

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: HNS usvaja strateški dokument o Hrvatima u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako je za Hrvate u BiH iznimno značajno donošenje posebne deklaracije u Saboru jer se tijekom rasprava javnost u Hrvatskoj upoznala s problemima toga naroda te su se institucije u Zagrebu obvezale na nastavak potpore sunarodnjacima.

“Kroz ovu raspravu su se o svemu tome upoznali zastupnici, ali i javnost. U tome je smislu napravljena odlična stvar. Pa i sami sadržaj deklaracije u konačnici je dao prostora da se vlasti obvežu na određene poteze”, rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice vodstva HNS-a BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u toj zemlji.

Čović je kazao kako je za njega puno značajnija činjenica bila cjelodnevna rasprava u Saboru od samoga sadržaja deklaracije koja je otkrila kakav je položaj bosanskohercegovačkih Hrvata.

“Tvrdim da 90 posto njih nije znalo da se Hrvatima može izabrati člana BiH Predsjedništva. Za nas je iznimno važno da izvršna i zakonodavna vlast osjeća važnost ili strateško značenje BiH”, dodao je. Odbacio je optužbe kako donošenje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH predstavlja miješanje u unutarnje stvari u Bosni i Hercegovini pojašnjavajući kako se stajališta bilo koje druge svjetske administracije o stanju u BiH ne tumači na isti način.

Hrvatski sabor donio je u petak Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH kojom se upozorava na višestruko preglasavanje ovoga naroda te se pozvalo na promjene kako se takvi politički procesi na bi ponavljali.

Čović je, komentirajući uspostavu vlasti u BiH, ocijenio kako nema nikakvih zapreka za uspostavu državnog Vijeća ministara BiH, dok izbor novih vlasti u Federaciji BiH ovisi o izmjenama Izbornog zakona.

“Kada je u pitanju Vijeće ministara na bilo koji način neće se čekati bilo koja druga razina vlasti, jer tamo nemamo nikakve formalne, zakonske zapreke”, rekao je Čović.

Dodao je kako će stranke Hrvatskog narodnog sabora popuniti sve hrvatske pozicije u državnom Vijeću ministara. Puno kompliciranija situacija je s vlastima u Federaciji BiH budući da je Ustavni sud BiH izbrisao odredbe Izbornog zakona BiH koji se tiču načina popune Doma naroda iz kojega se bira predsjednik, a zatim i Vlada Federacije BiH.

“Na Vladu Federacije BiH ćemo se načekati. Da bi se izabrala nova vlada, zakonodavac će morati sukladno odluci Ustavnog suda BiH donijeti prikladne odluke da bi se sve to moglo popuniti kako je planirano”, kazao je.

Čović je najavio i kako će se potkraj siječnja 2019. održati sjednica Sabora HNS-a BiH na kojoj će se donijeti strateški dokumenti o političkoj poziciji Hrvata u BiH koji će, kako je Čović najavio, biti na tragu Deklaracije Hrvatskog sabora.

Hrvatski sabor je u petak donio Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH u kojoj se poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji. Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost, ističe se u Deklaraciji u kojoj se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH.

Bosanskohercegovački mediji najavili su u ponedjeljak da bi Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine već na prvoj idućoj sjednici mogao razmatrati prijedlog rezolucije “o osudi uplitanja Hrvatske u unutarnje poslove BiH”.

Rezoluciju, koja je svojevrstan odgovor na deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, što ju je prošlog tjedna usvojio Hrvatski sabor, predložit će Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), potvrdio je zastupnik te stranke u parlamentu BiH Saša Magazinović.

(Hina)

 

Dragan Čović: Bosna i Hercegovina je unakažena odlukama koje su donosili visoki predstavnici

 

 

Čović Orbanu: Hrvatima je i ovaj put oteta pozicija člana Predsjedništva

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Hrvatska je dužna reagirati: Inzko ponovo zagovara rušenje ustavnog poretka BiH

Objavljeno

na

Objavio

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko ponovo se založio za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Institucije BiH moraju iznaći rješenje za pitanje Doma naroda Federacije koje je u skladu s Ustavom FBiH. Ovo mišljenje izneseno je u mom podnesku, u svojstvu amicus curiae (prijatelja suda), koji je upućen Ustavnom sudu BiH, izjavio je Inzko u intervju za sarajevsko “Oslobođenje”.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH ocjenio je neustavnom odredbu Izbornog zakona BiH da se iz svakog kantona bira “najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih”, jer je omogućavala da jedan narod drugom bira izaslanike u Federalni Dom naroda.

Na temlju te odredbe Bošnjaci su mogli izabrati jednu trećinu izaslanika u Hrvatski klub Doma naroda i tako u dva navrata formirati izvršnu vlast u FBiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH sada traži da se na osnovu iste takve odredbe u Ustavu FBiH donese odluka o popuni Doma naroda, iako u presudi Ustavnog suda BiH jasno stoji da s njom trebaju biti usklađeni svi drugi pravni akt, uključujući i ustave entiteta, pa tako i Ustav FBiH.

Drugim riječima visoki predstavnik Valentin Inzko, kako i bošnjačke stranke, otvoreno zagovara nepoštivanje Ustavnog suda BiH, a time i Ustava BiH, dajući primat ustavu entiteta,

Podsjetimo, Valentin Inzko 2011. godine poništio je odluku Središnjeg Izbornog povjerenstva koje je utvrdilo kako je platformaška vlast u Federaciji BiH, bez stranaka koje su predstavljale izbornu volju hrvatskih birača uspostavljena nezakonito i tako omogućio pretvaranje FBiH u bošnjački entitet.

Prema Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, usvojenoj u petak, Hrvatska vlada dužna je o protuustavnom djelovanju Valantina Inzka, koje može dovesti do ponovnog kršenja ustavnih prava Hrvata u BiH, izvjestiti Vijeća za implementaciju mirovnog sporazuma i Vijeće sigurnosti UN-a. /HMS/

 

Inzko ne razumije Ustav BiH, niti Daytonski sporazum

 

 

Inzko ponovno ponižava Hrvate, treba ga potjerati iz BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari