Pratite nas

BiH

HRS: Fenomen „hrvatske šutnje“ se mora poimenice adresirati

Objavljeno

na

Kada pojedine ogorčene grupacije i osobe govore o „hrvatskoj šutnji“ na napade iz Banja Luke i Sarajeva, potrebno je ogorčenje adresirati, navodi u priopćenju Hrvatska republikanska stranka. HRS je dio HNS-a, prema tome nije istina da nitko iz HNS-a nije reagirao i makar pokušao u granicama svojih mogućnosti pokrenuti stvari s mrtve točke, podsjeća ova stranka.

Ovih dana se primjerice redaju dušobrižnici koji govore o „šutnji“ prema problemima Hrvata u RS-u. „Ostavljeni na milost i nemilost samima sebi. Nitko nije reagirao na napade na biskupa Komaricu“.

Još 2014. HRS podsjeća kako su pisali što hrvatskim zastupnicima u RS-u i na razini BiH, HNS-u, što biskupu Komarici, kako od kontinuirane dijagnoze stanja i apeliranja nema ništa.

-Hrvati imaju svoje legitimne predstavnike u institucijama RS-a, kao i u institucijama države. Na isti način kao što se dogovaraju oko kadrovskih imenovanja po državnim agencijama i upravnim odborima, neka se inzistira na reformama s kojima bi se u potpunosti ostvarila ravnopravnost svih u ovom entitetu. Predložili smo i još uvijek predlažemo model raspodjele ključnih funkcija u RS-u po modelu FBiH; izmjenu načina izbora članova Vijeća naroda RS-a (isti bi se morali birati izjašnjavanjem vijećnika naroda i ostalih, a ne nametanjem većine, a izabrani su u općinska vijeća RS-a), kao i kopiranje modela odlučivanja kao što je u Domu Naroda FBiH. Također, izmjenama Zakona o Vladi RS-a, Zakona o lokalnoj samoupravi, te Zakonom o područjima općina i gradova u RS-u, ne samo Hrvati, nego i drugi konstitutivni narodi i oni koji se ne izjašnjavaju tako bi imali zakonski osigurana prava, navodi u priopćenju HRS.

Sve ove prijedloge su, kažu, uputili i 2016., kao i početkom ove godine HNS-u i svim legitimnim hrvatskim zastupnicima i u RS-u i na razini države. HRS tu nema svoje zastupnike, ali je dio HNS-a. Dakle, nije istina da se HNS oglušio. Sve, uključujući i biskupa Komaricu, koji govore o „ostavljenosti“ pozivaju da ili imenom i prezimenom prozovu stranke i ljude koji ne rade svoj posao, ili jednostavno ne spominju grupne institucije bez detaljne provjere.

Čulo se ovih dana kako nitko nije reagirao na ispade i laži Bakira Izetbegovića i zastupnika SDA izrečene na obljetnicama osnutka Armije BiH, posebice prigodom obljetnice 3. i 7. Korpusa ABiH u Travniku, gdje je Izetbegović spominjao „udruženog agresora“ i „osloboditeljstku ABiH koja nije počinila niti jedan zločin, te koja je primorala HVO na prekidanje partnerstva sa VRS-om“. Na tribini u Travniku 11.4. predsjednik HRS-a Slaven Raguž je otvoreno reagirao na ove neistine, o čemu su pisali i brojni mediji, objavljujući i njegov tekst na tu temu.

Također, zadnje u nizu ovih dana, govori se o pravima branitelja, nametnutim zakonima naslijeđenim iz platformaške ere, te neuravnoteženosti pravnog sustava kada je u pitanju pravosudno tretiranje zapovjednika HVO-a i zapovjednika i pripadnika ABiH. Nakon izbora 2014.g., HRS je kao prvi korak u radu nove vlasti zatražio upućivanje apelacije Ustavnom sudu po pitanju ne samo nametnutog zakona o braniteljima, nego o svih 311 zakonskih rješenja nametnutih preglasavanjem od strane platformaške vlasti.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a 20.3. HRS je izričito tražio da predsjednik Federacije, kao i klubovima zastupnika hrvatskih stranaka u zakonodavnim institucijama, upute Apelaciju Ustavnom sudu po pitanju nametnutog zakona o braniteljima, kao i po pitanju diskriminatorskog odnosa pravosuđa kada je HVO u pitanju (HVO se tretira većinom po zakonu iz 2003., ABiH po zakonu SFRJ).

Od Odjela za branitelje zatraženo je da se uradi registar optuženih branitelja koji su u socijalno egzistencijalnim problemima, kako bi im se na neki način osigurala pomoć, te se zatražilo da se Odjel aktivno uključi u kazneno gonjenje zapovjednika ABiH pri pravosuđu u RH.

-Ove zahtjeve smo ponovili i pri susretu sa  Andrejom Plenkovićem, premijerom Hrvatske, kao i na sjednici Predsjedništva HNS-a održanoj 18.4. Dakle, branitelji nisu zaboravljeni od HNS-a. HRS govori za sebe, druge stranke neka govore za sebe, ali kao dio HNS-a svaki napad na ovu instituciju doživljavamo kao i napad na sebe, ističe Hrvatska republikanska stranka.

-Sljedeći put kada se budu radile dijagnoze, kada se bude politički lešinarilo nad problemima Hrvata u RS-u, branitelja i drugih socijalno ugroženih kategorija, neka se pitanja upute poimenice zastupnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti iz svih stranaka. Tražite da se podnesu računi za (ne)učinjeno, bez generaliziranja. Šaljite prava pitanja na prave adrese, pa možda sljedeći put ne izaberete opet iste, naodi se u priopćenju HRS-a.

HRS

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Iz Sirije u BiH izručen Ibro Ćufurović, osumnjičen kao pripadnik IS-a

Objavljeno

na

Objavio

Radikalni islamist Ibro Ćufurović, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji na sirijskom ratištu, izručen je Bosni i Hercegovini uz pomoć američkih vlasti pošto je neko vrijeme proveo u kurdskome zatvoru nakon sloma džihadističke skupine Islamske države, izvijestilo je u subotu Državno odvjetništvo BiH.

U priopćenju se prenose samo njegovi inicijali (I.Ć.), no mediji navode kako se radi o Ćufuroviću (1995.), podrijetlom iz Velike Kladuše, nedaleko od granice s Republikom Hrvatskom, a koji se otišao boriti na stranu terorističke organizacije Islamske države (IS) 2013. kada je bio jedva punoljetan.

Ćufurovićevo ime se od 2014. nalazi na crvenoj Interpolovoj tjeralici.

Pravosudne vlasti BiH terete ga za organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizam.

Ćufurović je iz Sirije, gdje se po medijskim navodima nalazio u zatvoru savezničkih snaga koje su pobijedile IS, prevezen u BiH u koordinaciji i suradnji s vladom Sjedinjenih Država i veleposlanstvom te zemlje u BiH.

U priopćenju se dodaje da je protiv Ćufurovića raspisana međunarodna tjeralica po naredbi Suda BiH.

Odmah po izručenju Ćufuroviću je određen pritvor te će se nastaviti kazneni postupak.

Iz Državnog odvjetništva BiH su naveli da su posvećeni provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma. Pri tome su se na suradnji zahvalili svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito vladi SAD-a na potpori.

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista, selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH.

Sumnjalo se da je taj radikalni klerik motivirao mladića Ćufurovića iz mjesta Donje Slapnice kod Velike Kladuše da se ode boriti na strani IS-a.

(Hina)

 

Hrvati u BiH između islamskog i srpskog ekstremizma

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

FBiH kreće u formiranje pričuvnog sastava policije?

Objavljeno

na

Objavio

Sazvana je izvanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u povodu najave bosanskohercegovačkog entiteta RS da će formirati pričuvni sastav policije. Na ovoj sjednici trebala bi biti donesena odluka o tome da i entitet FBiH započne proces formiranja rezervnog sastava federalne policije.

Predsjedatelj Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić (SDP) uputio je danas članovima parlamentarne komisije, premijeru FBiH, šefu Parlamenta FBiH, ministru unutarnjih poslova FBiH, vršitelju dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) i visokom predstavniku poziv na izvanrednu sjednicu, a na kojoj će biti razmatran odgovor entiteta FBiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Sjednica Komsije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH bit će održana u utorak, 23. aprila 2019. godine, a Mašić je na dnevni red stavio točku koja glasi: “Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktualnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a”.

Na ovoj sjednici, kako doznaje Klix.ba, trebala bi i institucionalno biti donesena odluka da se Federacija Bosne i Hercegovine upusti u proceduru formiranja rezervnog sastava federalne policije, a kao odgovor na najave vlasti iz entiteta RS.

Članovima parlamentarne komisije obratit će se ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA) i vršitelj dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman. Stranka demokratske akcije (SDA) već je naložila svojim dužnosnicima, pa tako i Čampari, da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i županijama, a istovremeno i da se službeno pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i županijama kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari