Pratite nas

BiH

HRS: Fenomen „hrvatske šutnje“ se mora poimenice adresirati

Objavljeno

na

Kada pojedine ogorčene grupacije i osobe govore o „hrvatskoj šutnji“ na napade iz Banja Luke i Sarajeva, potrebno je ogorčenje adresirati, navodi u priopćenju Hrvatska republikanska stranka. HRS je dio HNS-a, prema tome nije istina da nitko iz HNS-a nije reagirao i makar pokušao u granicama svojih mogućnosti pokrenuti stvari s mrtve točke, podsjeća ova stranka.

Ovih dana se primjerice redaju dušobrižnici koji govore o „šutnji“ prema problemima Hrvata u RS-u. „Ostavljeni na milost i nemilost samima sebi. Nitko nije reagirao na napade na biskupa Komaricu“.

Još 2014. HRS podsjeća kako su pisali što hrvatskim zastupnicima u RS-u i na razini BiH, HNS-u, što biskupu Komarici, kako od kontinuirane dijagnoze stanja i apeliranja nema ništa.

-Hrvati imaju svoje legitimne predstavnike u institucijama RS-a, kao i u institucijama države. Na isti način kao što se dogovaraju oko kadrovskih imenovanja po državnim agencijama i upravnim odborima, neka se inzistira na reformama s kojima bi se u potpunosti ostvarila ravnopravnost svih u ovom entitetu. Predložili smo i još uvijek predlažemo model raspodjele ključnih funkcija u RS-u po modelu FBiH; izmjenu načina izbora članova Vijeća naroda RS-a (isti bi se morali birati izjašnjavanjem vijećnika naroda i ostalih, a ne nametanjem većine, a izabrani su u općinska vijeća RS-a), kao i kopiranje modela odlučivanja kao što je u Domu Naroda FBiH. Također, izmjenama Zakona o Vladi RS-a, Zakona o lokalnoj samoupravi, te Zakonom o područjima općina i gradova u RS-u, ne samo Hrvati, nego i drugi konstitutivni narodi i oni koji se ne izjašnjavaju tako bi imali zakonski osigurana prava, navodi u priopćenju HRS.

Sve ove prijedloge su, kažu, uputili i 2016., kao i početkom ove godine HNS-u i svim legitimnim hrvatskim zastupnicima i u RS-u i na razini države. HRS tu nema svoje zastupnike, ali je dio HNS-a. Dakle, nije istina da se HNS oglušio. Sve, uključujući i biskupa Komaricu, koji govore o „ostavljenosti“ pozivaju da ili imenom i prezimenom prozovu stranke i ljude koji ne rade svoj posao, ili jednostavno ne spominju grupne institucije bez detaljne provjere.

Čulo se ovih dana kako nitko nije reagirao na ispade i laži Bakira Izetbegovića i zastupnika SDA izrečene na obljetnicama osnutka Armije BiH, posebice prigodom obljetnice 3. i 7. Korpusa ABiH u Travniku, gdje je Izetbegović spominjao „udruženog agresora“ i „osloboditeljstku ABiH koja nije počinila niti jedan zločin, te koja je primorala HVO na prekidanje partnerstva sa VRS-om“. Na tribini u Travniku 11.4. predsjednik HRS-a Slaven Raguž je otvoreno reagirao na ove neistine, o čemu su pisali i brojni mediji, objavljujući i njegov tekst na tu temu.

Također, zadnje u nizu ovih dana, govori se o pravima branitelja, nametnutim zakonima naslijeđenim iz platformaške ere, te neuravnoteženosti pravnog sustava kada je u pitanju pravosudno tretiranje zapovjednika HVO-a i zapovjednika i pripadnika ABiH. Nakon izbora 2014.g., HRS je kao prvi korak u radu nove vlasti zatražio upućivanje apelacije Ustavnom sudu po pitanju ne samo nametnutog zakona o braniteljima, nego o svih 311 zakonskih rješenja nametnutih preglasavanjem od strane platformaške vlasti.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a 20.3. HRS je izričito tražio da predsjednik Federacije, kao i klubovima zastupnika hrvatskih stranaka u zakonodavnim institucijama, upute Apelaciju Ustavnom sudu po pitanju nametnutog zakona o braniteljima, kao i po pitanju diskriminatorskog odnosa pravosuđa kada je HVO u pitanju (HVO se tretira većinom po zakonu iz 2003., ABiH po zakonu SFRJ).

Od Odjela za branitelje zatraženo je da se uradi registar optuženih branitelja koji su u socijalno egzistencijalnim problemima, kako bi im se na neki način osigurala pomoć, te se zatražilo da se Odjel aktivno uključi u kazneno gonjenje zapovjednika ABiH pri pravosuđu u RH.

-Ove zahtjeve smo ponovili i pri susretu sa  Andrejom Plenkovićem, premijerom Hrvatske, kao i na sjednici Predsjedništva HNS-a održanoj 18.4. Dakle, branitelji nisu zaboravljeni od HNS-a. HRS govori za sebe, druge stranke neka govore za sebe, ali kao dio HNS-a svaki napad na ovu instituciju doživljavamo kao i napad na sebe, ističe Hrvatska republikanska stranka.

-Sljedeći put kada se budu radile dijagnoze, kada se bude politički lešinarilo nad problemima Hrvata u RS-u, branitelja i drugih socijalno ugroženih kategorija, neka se pitanja upute poimenice zastupnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti iz svih stranaka. Tražite da se podnesu računi za (ne)učinjeno, bez generaliziranja. Šaljite prava pitanja na prave adrese, pa možda sljedeći put ne izaberete opet iste, naodi se u priopćenju HRS-a.

HRS

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH stiže novih 25.000 migranata!

Objavljeno

na

Objavio

S dolaskom proljeća BiH može očekivati novi veliki val migranata! Tijekom zimskim mjeseci, naime, migracije su se primirile, oni koji su se zaputili prema zemljama zapadne Europe privremeno su stali tamo gdje su ih snijeg i minusi zatekli. Potvrdio je to u izjavi za „Dnevni avaz“ i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Niske temperature

– Prošle godine u BiH je ušlo oko 25.000 migranata. I ove godine očekujemo ih isto toliko. Treba naglasiti da je od tih 25.000, više od 22.000 izašlo iz BiH – kaže on.

Na institucijama BiH je, dodaje Mektić, da svaki ulazak bude legalan.

– Mi ćemo se truditi da našu granicu što bolje čuvamo, da evidentiramo svaki ulazak i da tim ljudima osiguramo koliko-toliko normalne uvjete života, bar dok su ovdje. Ne možemo riješiti globalnu krizu, ali moramo to ovdje držati pod kontrolom – naveo je.

Za utorak Mektić najavljuje sjednicu Operativnog stožera za migracije, na kojoj će biti raspravljano o svim problemima.

Na najave vlasti Unsko-sanske županije da će zatvoriti prihvatilišta ako se dio migranata ne prebaci u Sarajevo, Mektić kaže:

– Ne može to tako. U Operativnom stožeru su u predstavnici USŽ i tu ćemo rješavati sve probleme.

Zabraniti kretanje

Ipak, dodaje da treba osigurati da u USŽ ne dođe više migranata nego što ima prihvatnih kapaciteta.

– Ako gore možemo smjestiti 3.000 ljudi, ne možemo dozvoliti da ih ima 5.000. Pa da 2.000 migranata luta po gradovima. To ćemo morati kontrolirati, ali ne možemo mi njima zabraniti kretanje. Oni žele van iz BiH, a najlakši put im je preko tog dijela države – kazao je Mektić.

Nećemo moći zaustaviti ljude

Mektić je ponovio stav da se bh. vlasti neće moći same izboriti s migrantskom krizom.

– Ja sam to rekao i ljudima u EU. Nećemo mi moći zaustaviti te ljude i treba nam podrška – kaže Mektić, prenosi hms.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Diplomat u pismu glavnom tajniku UN-a kaže da je Komšić smijenio 11 diplomata BiH u znak osvete Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

Veleposlanik Ivica Dronjić prilikom predaje vjerodajnica glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu

Odlazeći veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima Ivica Dronjić ocijenio je u oproštajnom pismu glavnom tajniku Antoniu Guterresu kako je smijenjen kao rezultat odmazde člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prema diplomatima Hrvatima.

U pismu kojega je u subotu objavio sarajevski portal Klix, višegodišnji diplomata Dronjić, izrazio je žaljenje zbog okončanja mandata navodeći razloge za smjenu.

“Nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u listopadu prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva kojega su Bošnjaci izabrali zbog rupe u ustavu i izbornom zakonu, kao čin odmazde njegovoj izbornoj jedinici koja ga nije prihvatila kao legitimnog predstavnika Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, odlučio je opozvati sve Hrvate koji su služili kao veleposlanici i generalni konzuli, ukupno jedanaest, jednostavno zbog njihove nacionalnosti, a ja sam slučajno bio jedan od njih, iako sam imao besprijekornu diplomatsku karijeru koja se proteže preko 32 godine“, naveo je u pismu veleposlanik Dronjić.

Kazao je kako je Bosni i Hercegovini služio s ponosom i čašću te da će biti jedan od stalnih predstavnika pri UN-u s najkraćim mandatom. Izrazio je zahvalnost za kratku suradnju od tek pet mjeseci jer je u međuvremenu smijenjen.

Komšić, kojeg golema većina Hrvata smatra nelegitimnim članom državnog vrha BiH i drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH te ga bojkotiraju, izabran je bošnjačkim glasovima na posljednjim izborima. Jedna od prvih njegovih odluka bila je smjena 11 veleposlanika Hrvata koje je imenovao njegov prethodnik Dragan Čović, čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.

(Hina)

Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari