Connect with us

Reagiranja

HRS: Grabovica – težak zločin onih koji ‘nisu radili zločine’

Objavljeno

-

Danas se navršava 30. godina od jednog od najgorih zločina nad Hrvatima u proteklom ratu koji je počinila Armija BiH.

Spomenuta vojska boravila je u Grabovici već neko vrijeme i prije samog zločina. Hrvati, domaćini su prihvatili goste, dok gosti nisu u dvije noći, 7./8./9. rujna 1993. upali u kuće domaćina i počeli ih nasumično ubijati, starce, žene, djecu.. odnosno sve.. sve one koje su zatekli, daleko od crte bojišnice.

Pripadnici Armije BiH u ta tri dana rujna 1993. godine ubili su ukupno 33 Hrvata sela Grabovica, od kojih se za još 17 traže posmrtni ostaci.
Dodatna bol obiteljima ubijenih kao i svakom nacionalno osviještenom Hrvatu, stvara činjenica da je za ovaj strašni zločin osuđeno samo pet pripadnika Armije BiH u prosjeku nešto više od 11 godina zatvora. Nalogodavci do današnjeg dana nisu odgovarali za ovaj zločin. Optuženi u Haagu po zapovjednoj odgovornosti Sefer Halilović oslobođen je zbog nedostatka dokaza o zapovjednoj odgovornosti.

Unatoč ovim presudama, svi smo svjedoci suludih, toksičnih i neprijateljskih komentara bivših lidera Bošnjaka kao i nelegitimnih predstavnika, ”kako je Armija BiH jedina vojska koja je pretrpjela zločine, a da na iste zločinima nije uzvratila”. Zbog ove i sličnih izjava koje negiraju i relativiziraju zločine Armije HRS je podnio više kaznenih prijava čije procese nestrpljivo iščekujemo. Ujedno to je prilika da se nove vladajuće većine pokažu drugačijima u praksi od svojih prethodnika i omoguće provedbu procesa koji već dugo stoje u ladici.

Također, ova tragedija je prilika i povod da najavimo aktivnosti koje ćemo poduzimati sljedećih mjeseci u vidu pritiska na pravosudne organe u BiH kako bi zločin u Grabovici, ali i brojni drugi neprocesuirani zločini nad Hrvatima u BiH napokon bili raskrinkani, krivci procesuirani i adekvatno kažnjeni. Jer, ponovno ćemo citirati generala Slobodana Praljka, samo će nas istina dovesti do pravde, a pravda do mira!

Pokoj vječni daruj im Gospodine!
Slavko Zovko/HRS

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari