Pratite nas

BiH

HRS: Najavljena prodaja HT-a Mostar je izdaja nacionalnih interesa

Objavljeno

na

Hrvatski predstavnici u izvršnoj vlasti bi morali znati da bilo kakav govor o prodaji HT-a Mostar i drugih javnih poduzeća, u vlasničkim odnosima kakvim su danas, znači izdaju nacionalnih interesa. Ovim putem ih pitamo, zašto se stopira HRS-ov prijedlog tužbe za povrat vlasništva javnih poduzeća na općine?

U razgovoru za Fenu federalna ministrica financija Jelka Miličević najavljuje „potpisivanje ugovora sa vanjskim stručnjacima, kako bi oni istražili što je problem sa našim telekom operaterima“ što će značiti „da mi prihvaćamo da oni analiziraju situaciju“. Dakle, Vlada Federacije, koja je većinski vlasnik, koja imenuje Upravu i Nadzorni odbor, koja usvaja Program i Plan poslovanja angažira vanjske suradnike da ispitaju to loše poslovanje. Gdje je tu odgovornost? Ako se radi o „lošem poslovanju“, onda je netko nesposoban, ili Vlada kao vlasnik, ili management kojeg je Vlada imenovala.

Ovdje se ne radi ni o čemu drugome, nego o finaliziranju pripreme telekom operatera za prodaju. U prilog tome ide i sama izjava da će „vanjski stručnjaci“ odraditi Due Diligence analizu koja podrazumijeva procjenu poduzeća prije njegove prodaje. Prodaja koja bi na osnovu direktiva „Reformske agende“ trebala bi biti operativna krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Eventualna prodaja HT Mostar značila bi pečaćenje gospodarske majorizacije hrvatskoga naroda u BiH. Podsjećamo, 1999. godine, odlukama Vlade Federacije, a na pritisak međunarodne zajednice, vlasništvo nad javnim poduzećima sa općina, koje su uložile u obnovu i razvoj ovih poduzeća, prebačeno je na Federaciju. Oduzimanje, prijepis ili bilo kakvo diranje vlasničkih prava mimo znanja, retribucije ili odluke direktnog vlasnika je kazneno djelo u svim iole normalnim državama. Osim u BiH. Čak po jednostavnim računovodstvenim standardima, knjigovodstvena vrijednost vlasništva se knjiži na osnovu ulaganja. U slučaju HT-a Mostar, kao i u slučaju svih drugih javnih poduzeća poput Elektroprivrede HZHB, HP-a, vlasništvo je prepisano jednostavnom Odlukom Vlade, što je pravno nasilje koje traje godinama i zbog kojeg ekonomski trpe općine koje su uložile u ova poduzeća.

Prije prošlih Općih izbora koalicija HNS-a, koja je i dobila legitimitet zastupanja hrvatskog naroda u institucijama, obvezala se vratiti udjele vlasništva sa Federalne razine. Svaka privatizacija, dok god se vlasništvo ne vrati na općine, je izdaja hrvatskih interesa. Privatizacija u gabaritima u kojima je federacija vlasnik znači kako bi sav prihod od privatizacije završio na raspolaganje Sarajevu, a ne općinama koji su ulaganjem u poduzeća ista podigla na noge.

Znajući da na razini Federacije nitko od hrvatskih zastupnika neće pokrenuti ovo pitanje, jedini način s kojim bi se realizirao povrat vlasničkih udjela jeste taj da same općine pokrenu pojedinačne tužbe protiv Federacije. HRS je, u suradnji sa pravnim stručnjacima, uradio prijedlog realizacije tužbenog procesa za povrat vlasničkog udjela koju bi pokrenuo Široki Brijeg, a kako bi se stvorio presedan i za druge gradove/općine da kopiraju model. Iako su zakonski obvezni svaki vijećnički prijedlog dati na glasovanje, vodstvo gradskog vijeća Širokog Brijega odbija već dva puta za redom raspravu i glasovanje na ovu temu. Leži li razlog onemogućavanja rasprave možda u činjenici da se već odlučilo prodati javna poduzeća, bez obzira na interese naroda?

Pozivamo legitimno izabrane predstavnike hrvatskog naroda da se probude, prisjete tko ih je izabrao na pozicije koje obnašaju, te zaustave proces prodaje javnih poduzeća, dok god se vlasništva istih ne vrate na njihove prave vlasnike: općine. HRS će i na sljedećoj sjednici GV Široki Brijeg ponoviti prijedlog pokretanja aktivnosti tužbe u cilju povrata oduzetog vlasništva javnih poduzeća. Ukoliko ponovno gradske vlasti onemoguće raspravu po ovom pitanju, temu ćemo otvoriti na predsjedništvu HNS-a.

HRS

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari