Connect with us

BiH

HRS podnio kaznenu prijavu protiv Bakira Izetbegovića zbog izazivanja mržnje i netrpeljivosti

Objavljeno

-

Dana 16. travnja 2022., Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i delegat u Domu naroda izjavio je kako „Armija RBiH je bila vojska koja nije pravila zločine. Takav narod koji je užasne zločine pretrpio, a nije ih uzvratio, povijest nije upamtila“.

Budući da se radi o eklatantnom kršenju Članka 145a St. 3 KZ BiH, podnesena je Tužiteljstvu BiH kaznena prijava protiv njega, koju potpisuju dužnosnici HRS-a na čelu sa Slavenom Ragužem. Činjenica da prijavljena osoba obnaša funkciju predsjednika SDA i da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo kazneno djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio Člankom 145a St. 7 zakona.

Koliko je sramotna Izetbegovićeva izjava ponajbolje govori činjenica da, prema službenim podacima, Armija BiH je u ratu imala 331 logora, u kojima su bile zatočene 14 444 osobe, od kojih 10346 civila, od kojih je njih 632 umrlo.

Također, postoji više pravomoćnih sudskih presuda zbog zločina počinjenih od strane ABiH. Ovakvo izravno negiranje zločina istovremeno predstavlja i uzrokuje duboko uznemiravanje i vrijeđanje svih žrtava ovih zločina, kao i njihovih obitelji, te je, kao takvo, nužno usmjereno protiv skupine osoba određenih s obzirom na vjeroispovijest i nacionalnu pripadnost koji su žrtve zločina Armije Bosne i Hercegovine.

Licemjerno je i sramotno od političkih dužnosnika bošnjačkog naroda negirati zločine počinjene od strane ABiH. Kako može doći ikada do istinskog pomirenja, ako negiramo ono što je istina, upirući konstantno u drugog i druge? Odgovornost je tim viša zbog činjenice da ti isti dužnosnici obnašaju najviše državne funkcije.

Bakir Izetbegović je jedan od onih koji ne samo negira zločine počinjene od strane ABiH, nego glorificirajući vojne „uspjehe“ iste u mjestima gdje su ljudi mučeni, silovani i ubijani samo zbog nacionalne i vjerske pripadnosti sudjeluje i dan danas u tim zločinima. S time se konačno mora prestati! Zato ova kaznena prijava!

Europski put BiH, sukladno deklaracijama i naputcima EU institucija, ovisi o održivom miru i istinskom pomirenju. Budući da EU izričito pozdravlja i podržava izmjene i dopune Kaznenog zakona BiH kojima je zabranjeno veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, što je i sastavni dio Nacrta Rezolucije EU Parlamenta. EU oštro osuđuje sve oblike povijesnog revizionizma, poricanja ili minimiziranja ili glorifikacije ratnih zločina.

Dužnosnici HRS-a su još prošle godine, za isto djelo, kazneno prijavili Šefika Džaferovića. Unatoč više požurnica koje smo uputili službenim putem, Tužiteljstvo BiH se nije udostojalo uopće odgovoriti.

Ovo je druga prijava koju podnosimo. Ako Tužiteljstvo u, razumnom roku od 15 dana, se ne očituje na niti jednu od ovih prijava, HRS će iskoristiti sve diplomatske potencijale, kako u RH tako i u EU institucijama i otvoreno govoriti o pristranosti pravosuđa kada je u pitanju poštivanje zakonskih odredbi koje se tiču negiranja zločina protiv čovječnosti, priopćio je HRS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari