Connect with us

Reagiranja

HRS: Pozivamo Tužiteljstvo BiH na djelovanje po navodima Envera Zornića

Published

on

Enver Zornić je gostujući na televiziji opisao ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Srbima, nelojalnim vrhu politike na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Iz tog razloga, Tužiteljstvo BiH mora poslušati što je rekao i pokrenuti istragu o ratnim zločinima počinjenim u ratnom Sarajevu, smtra Hrvatska republikanska strankia (HRS).

-Već u samom uvodu svoga tv nastupa Zornić govori kako je „ubojstvo civila u Sarajevu“ za cilj imalo „uvođenje Armije BiH u sukob sa HVO-om“. Da ima temelja u Zornićevoj tvrdnji pokazuje kronologija događanja u siječnju 1993. Konkretan zločin za kojeg se teretilo Zornića dogodio se 4.1.1993. Znakovito je kako samo tjedan dana iza toga događa se masovni zločin u Lužanima, tjedan dana nakon Lužana, događa se zločin u Gustom Grabu, a tjedan dana nakon Gustog Graba događa se zločin u Dusini. Sve se događalo mjesecima prije vojnih sukoba između Armije BiH i HVO-a, što pokazuje sustavnost u počinjenju zločina, naglašava se u priopćenju HRS-a.

Zornić je na face tv govorio i kako su „civili monstruozno ubijani samo zato što su bili Srbi i Hrvati“. Naredbe za njihova ubojstva dolazile su od „samog vrha Armije BiH“, odnosno „bezbjednosnog vrha Armije BiH koji je rješavanjem komandanata ABiH preuzeo vlast nad Sarajevom i dandanas vlada ne samo Sarajevom nego i BiH“. Zornić kao glavne aktere spominje Fikreta Muslimovića, Bakira Alispahića i dr. koji i „dandanas vladaju sa SDA“.

-Zornić je, dakle, u live tv gostovanju opisao ratni zločin i iznio niz konstatacija koji moraju poslužiti Tužiteljstvu za pokretanje istrage i procesa kojim bi se utvrdila istinitost njegovih tvrdnji, napominju republikanci.

Dalje, Zornić tvrdi kako ga je pomilovao Predsjednik Izetbegović prije Daytona. To ne može biti istina. Zornićevo pomilovanje nije mogao donijeti Izetbegović, nego Predsjedništvo. Zašto je ovo važno? Nakon odlaska SDS-ovih predstavnika iz Predsjedništva, Izetbegović kao srpske predstavnike imenuje lojalne Srbe (Nikolu Kecmanovića, Mirka Pejanovića, Zdravka Đuričića, Miru Lazovića), čime u Predsjedništvu dobiva lojalnu većinu. Dana 20.10.1993. svojom većinom Izetbegović opoziva Miru Lasića, Franju Borasa, legitimne Hrvate, kao i Fikreta Abdića, nelojalnog muslimana, a imenuje sebi lojalne Hrvate Stjepana Kljujića i Ivu Komšića, te Nijaza Durakovića, podsjeća HRS.

Odluku o Zornićevom pomilovanju, tvrde republikanci, donio je ovaj sastav Predsjedništva. Dakle, ratne zločince koji su se benzinom rješavali nepodobnih Srba i Hrvata pomilovali su i Ivo Komšić, Miro Lazović, Mirko Pejanović i sl.. „Multietničari“, „nezavisni intelektualci“, koji danas dociraju o „multietničkoj“ misli BiH, ne silazeći s „objektivnih“ federalnih tv i Krug 99 ekrana.

Pri samom kraju svog gostovanja Zornić je izjavio kako ima informacije i o drugim likvidacijama i zločinima u Sarajevu, kako je spreman svjedočiti o njima i kako ima i dokumente koji bi bili dokazni materijal u tu svrhu. S toga, Tužiteljstvo BiH po svojoj dužnosti mora otvoriti predmet, pozvati Zornića na razgovor i istražiti sve njegove tvrdnje, naglašava se u priopćenju republikanaca..

Na kraju, imajući u vidu reagiranje HNS-a na Zornićev slučaj, u kojem se spominje Josip Gogalo „nekadašnji član HDZ-a BiH“, mora se kazati sljedeće. HDZ BiH Josipa Gogala je bila stranka uvjerenja i spremnosti na žrtvu po cijenu tih uvjerenja. Gogalo je mogao, poput Ive Komšića i Stjepana Kljujića, pristati na Izetbegovićeve uvjete i postati „lojalan“ Hrvat, danas docirati putem Kruga 99, no radije je ostao vjeran svojim uvjerenjima i platio to životom.

Članovi Gogalovog HDZ-a BiH su napuštali sjednice Predsjedništva kada se kroz prizmu „građanske BiH“ otvoreno provodila Islamska deklaracija Alije Izetbegovića. HDZ BiH Josipa Gogala je napuštao institucije u službi te deklaracije, a koje su otvoreno radile protiv Hrvata, stoji u priopćenju HRS-a, prenosi HMS.

BiH: Osuđeni ratni zapovjednik imenovan direktorom javnog poduzeća

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari