Connect with us

Reagiranja

HRS: Zašto Republika Hrvatska diskriminira svoje građane koji žive u BiH?

Objavljeno

-

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH mogu neometano, kao prije pandemije Covida, ulaziti u Njemačku, Crnu Goru, Srbiju, Albaniju itd.

Unatoč drastičnom padu zaraženih, unatoč činjenici da pojedine županije danima nemaju zaraženih, Hrvatska i dalje za svoje državljane traži negativan PCR test. Službeno se najavljivalo ukidanje ovih mjera 15.06., nitko ne zna zašto su iste produžene do 30.06., iako su epidemiološki pokazatelji više nego dobri, piše HRS u priopćenju

Dakle, peteročlana obitelj, hrvatski državljani iz BiH, za ulazak u Hrvatsku na dulje od 12 sati moraju izdvojiti i do 200 KM za testove. Za ulazak iz Hrvatske u BiH nikakvi testovi nisu potrebni.

Ponovno postavljamo pitanje zašto Republika Hrvatska diskriminira svoje građane koji žive u BiH? Jesmo li to formalno pravno postali „istočni susjedi“, kako nas je svojedobno nazvao Davor Božinović?

Je li ovo odraz dosljedne bratske politike matične Domovine prema Hrvatima u BiH, o kojoj je govorio Dragan Čović na HNS-u? Kako je moguće da su se hrvatski državljani iz BiH mogli i mogu bez ikakvih dokumenata naručiti za cjepivo i cijepiti u Srbiji, a u Hrvatskoj se za nas iz BiH tražilo dokaze o uplatama zdravstvenog osiguranja?

Ono što je simptomatično jeste da i dalmatinski ugostitelji i hotelijeri protestiraju što se ne olakšava ulaz iz BiH u Hrvatsku, ali ih se nigdje ne može čuti, ni vidjeti po hrvatskim medijima.

Ono što nije simptomatično, nego je postalo pravilo, jeste šutnja i neaktivnost po ovoj, ali bilo kojoj drugoj temi za dobrobit Hrvata iz BiH od strane tri zastupnika „dijaspore“.

STEKAVŠI SABORSKI IMUNITET, TRI HDZOVSKE MUMIJE OČIGLEDNO MISLE DA SU STEKLE I TOLIKO ŽELJENI IMUNITET KRDA.

HRS je ovih dana kontaktirao jedine istinske i beskompromisne zastupnike Hrvata iz BiH u Saboru RH, a to su zastupnici Mosta te ćemo preko njih pokušati uraditi pritisak prema Vladi RH kako bi se Hrvatima iz BiH omogućio ulazak u Republiku Hrvatsku bez da višečlane obitelji moraju dizati nenamjenske kredite za PCR testove. Kako bi novac koji bi potrošili za testove, potrošili za još jedan dan/noć na moru ili s obiteljima koje žive s drugu stranu granice.

Koristimo prigodu i apeliramo prema vlastima RH da omoguće svojim državljanima iz BiH ulazak u Hrvatsku kao prije pandemije, piše HRS u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari