Pratite nas

Pregled

HRT je u funkciji destrukcije političke suradnje HDZ-a i Mosta

Objavljeno

na

HDZ-ova vladajuća većina smijenit će glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana, ali će promijeniti i Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji.

[ad id=”68099″]

Nakon što je u intervjuu Jutarnjem listu predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić rekao da Radman ima niz afera, poput slučaja Gojan, i da mora otići, s istom najavom u subotu se nadovezao prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

MOST: ‘Goran Radman je osuđen za sukob interesa. Kao takav on šteti ugledu HRT-a, i u Hrvatskoj’

“Radman mora otići. To nije čistka. Javna televizija pretvorena je u televiziju samo jedne stranke. HRT se mora početi ponašati profesionalno”, rekao je Karamarko na skupu HDZ-a u Konavlima.

Sukob interesa

Premda su HDZ i Most jedinstveni u stavu da treba prekinuti Radmanov mandat na čelu javne televizije, treba vidjeti koliko će biti podudarni u provedbi najave te nalaženju novog kadrovskog rješenja. Naime, dok ga Karamarko u prvom redu optužuje za političku pristranost i pogodovanje SDP-u, Most to ne spominje i ističe druge razloge za smjenu.

“Goran Radman je osuđen za sukob interesa. Kao takav on šteti ugledu HRT-a, i u Hrvatskoj, i na međunarodnoj razini. Jasno smo u svom programu naglasili reforme i borbu protiv korupcije i zato podržavamo njegovu smjenu”, kažu u Mostu.

U Mostu još napominju da HRT kao javna televizija treba biti jedno od uporišta slobode govora i temeljnih ljudskih prava kao i poštovanja zakona, a da je trenutno kompromitiran aferama poput presude kojom se poništava otkaz Elizabeti Gojan i kaznom za sukob interesa glavnog ravnatelja.

Da podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u svibnju 2013. utvrdilo je da je Radman kao vlasnik i direktor firme Nautar i član Nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria Bank i Atlantic grupe u sukobu interesa. Radman se na tu odluku žalio Upravnom sudu, ali je u cijelosti izgubio spor. Za stav o Radmanu izjasnio se ministar Zlatka Hasanbegovića.

“Nikada se ne treba usredotočiti na osobe, već na načela i sustav. Osim ‘kadroviranja’, potrebno je cjelovito zakonsko rješenje”, odgovorio je kratko ministar Hasanbegović ne otkrivajući u kojem bi smjeru trebale ići zakonske izmjene.

Jednak pristup

Predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Andrija Mikulić iz HDZ-a kaže kako javna televizija treba biti servis svih građana te da joj sve interesne skupine moraju imati jednak pristup, a danas je HRT u funkciji jedne stranke.

“Kao što je to rekao predsjednik Karamarko, HRT je u funkciji destrukcije političke suradnje HDZ-a i Mosta”, kaže Mikulić i najavljuje da će njegov odbor pokrenuti postupak Radmanove smjene, ali nakon što im stigne njegovo izvješće.

Otvoreni za prijedloge

“Rušit će izvješće o radu HRT-a. Poslovanje im se, doduše, stabiliziralo, ali će izvješće pasti jer nemamo kvalitetan javni servis. Najprije će biti srušeno na Odboru, onda će ga dati na plenarnu sjednicu pa pokrenuti Radmanovo razrješenje. Odmah će imenovati vršitelja dužnosti i za to vrijeme će promijeniti zakon kako bi svoj kadar instalirali po novim pravilima”, kaže Goran Beus Richembergh, HNS-ov član Odbora za informiranje. Kaže da mu je najava Radmanove smjene očekivana jer “HDZ pokušava slomiti svaki otpor u medijima, što je u duhu njihove kulturne revolucije”.

“Problem je što smo se osvjedočili kvaliteti takozvanih stručnjaka koje dovodi nova vlast pa se možemo kladiti da će jedini kriterij kod odabira novih ljudi biti apsolutna poslušnost vladajućoj kooperaciji. Kooperanti će se sigurno pograbiti oko HRT-a, ali i Hine, kao što se inače grabe oko plijena”, tvrdi Beus Richembergh.

Mikulić pak naglašava da će Odbor za informiranje biti otvoren za sve prijedloge i da će se raspraviti o svim kandidatima i svim idejama.

Na pitanje hoće li se smjenjivati samo Radman ili i urednici, Mikulić kaže da “prvi čovjek sustava uvijek ima odgovornost”.

“Radman mora otići, a tko dođe neka procijeni dalje” – zaključio je Mikulić, piše Jutarnji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Drastične kazne za navijače

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ilusracija/Pixell, MUP

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu pustilo izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji donosi stroža pravila za navijače, piše u srijedu Večernji list.

Njima je, primjerice, do sada bilo zabranjeno maskiranje kako bi na utakmicama prikrili svoj identitet, što se po zakonu kažnjava novčano između od dvije do 15 tisuća kuna ili zatvorom do 30 dana. Ubuduće, međutim, kod sebe uopće neće smjeti imati “odjevne predmete čija je namjena, pored osnovne namjene, i za prikrivanje identiteta”, navodi dnevnik.

Do 15 tisuća kuna ili 30 dana zatvora već se kažnjava i pokušaj ulaska u sportski objekt pod utjecajem alkohola u količini većoj od 0,5 promila, a sada se kao zaseban prekršaj s istom zapriječenom kaznom propisuje i izbjegavanje alkotestiranja ili testiranja na drogu.

Prekršajem će se ubuduće smatrati i “pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, športaše i druge osobe”, kao i oštećenje ili uništavanje dijelova športskog objekta, prijevoznih sredstava i druge imovine. Za te je prekršaje MUP predvidio istu kaznu kao za, primjerice, bacanje predmeta ili upad na travnjak ili iskazivanje mržnje, od 5000 do 25.000 kuna ili zatvor u trajanju od 30 do 60 dana, ističe Večernji list.

Iako bi se “poticanjem na tučnjavu” u nekim slučajevima moglo smatrati i navijanje, u MUP-u objašnjavaju da im je namjera isključivo osigurati primjereno kažnjavanje fizičkih sukoba, koje sada nije obuhvaćeno ovim, nego Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

A zastarjele odredbe tog zakona za ovu vrstu prekršaja predviđaju kaznu od 50 do 350 DEM (oko od 170 do 1300 u kunskoj protuvrijednosti). MUP ističe i da će ovakvo rješenje pomoći udaljavanju navijača sklonih tučnjavama sa stadiona.

Navijače kojima su izrečene zaštitne mjere, a zatekne ih se na utakmicama ili u prostoru sportskog objekta ili ih se uoči na videosnimkama, do sada se odvodilo prekršajnom sucu, a ubuduće će se prema njima postupati po Zakonu o kaznenom postupku, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Plenković s izaslanstvom HBK: Predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u utorak predstavnike Hrvatske biskupske konferencije (HBK), istaknuo je predanost hrvatske Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom, a izaslanstvo HBK pozitivnim je ocijenilo napore Vlade na stvaranju uvjeta za gospodarski i društveni napredak.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili aktualna društvena zbivanja te trenutno stanje suradnje hrvatske Vlade i Katoličke Crkve.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom te se osvrnuo na rad Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Republike Hrvatske”, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije izrazili su zadovoljstvo sastankom te važnost kontinuiranog dijaloga s Vladom i resornim ministarstvima na brojnim društvenim područjima.

Pozitivnim su ocijenili napore Vlade na stvaranju uvjeta za opći gospodarski i društveni napredak, društveni optimizam te uključivo ozračje u hrvatskom društvu, izrazivši spremnost Katoličke Crkve da nastavi tome davati svoj doprinos, dodaje se u priopćenju.

U izaslanstvu HBK bili su nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, biskup porečki i pulski Dražen Kutleša te biskup hvarski i generalni tajnik HBK Petar Palić.

Na sastanku u sjedištu Vlade RH sudjelovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar države imovine Mario Banožić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari