Connect with us

Pregled

HRT obilježava 27. obljetnicu pogibije svog snimatelja Gordana Lederera

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u petak, 10. kolovoza obilježava 27. obljetnicu pogibije svog snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. izvještavajući kamerom o Domovinskom ratu i agresiji na Hrvatsku.

U spomen na poginulog snimatelja, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić položit će vijenac i zapaliti svijeću na mjestu njegove pogibije na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice, gdje je stradao snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje.

Ledererovi mnogi zapisi o prvim danima rata uklopljeni su u Banijska ratna praskozorja, ističe HRT u priopćenju.

Pored glavnog ravnatelja, obilježavanju obljetnice pogibije bit će nazočni i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, umirovljeni brigadir Drago Horvat te predstavnici lokalnih vlasti, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bičan te župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

HRT je 2015. podigao spomenik Ledereru u suradnji s gradom Hrvatskom Kostajnicom, a izrađen je u obliku fotografskog objektiva, dok napukla leća unutar kruga simbolizira pucanj u istinu.

Spomen-obilježje na mjestu pogibije Gordana Lederera proteklih su godina obišle tisuće građana, a postalo je i prepoznatljivim simbolom Hrvatske Kostajnice, ističe HRT u priopćenju.

(Hina)

 

General Tomo Medved – heroj s Banovine koji je spašavao ranjenog Gordana Lederera

 

 

Grupi The Dire Straits veliko priznanje hrvatskih branitelja zbog „Banijskih ratnih praskozorja“

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari