HRT prijenosom pučke mise iz Širokog Brijega povezao bh. Hrvate s Hrvatima u Hrvatskoj i svijetu

0

Crkva uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu i Hrvatska radiotelevizija ove su nedjelje pučkom svetom misom povezali bosanskohercegovačke Hrvate s Hrvatima u Hrvatskoj i svijetu.

HRT je danas na svom drugom programu na svetkovinu Uzvišenja Svetog Križa prenosio pučku svetu misu iz crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu. Svetu misu uz koncelebraciju većeg broja svećenika predvodio je fra Stipe Biško, župnik i dekan širokobriješkog dekanata.

Deset minuta prije početka prijenosa emitiran je i kratak prilog o crkvi i gradu Širokom Brijegu (u Prilogu) .

Široki Brijeg nalazi se u BiH i sjedište je Županije Zapadnohercegovačke.

Ime Široki Brig prvobitno je označavalo samostan i župu, potom zaselak sela Pribinovića, a potom naselje, grad, općinu i na kraju cijelu okolicu. Iznad grada uzdižu se tri brijega okrenuta prema rijeci Lištici: Burića brig, Brig Stražnica i Široki brig po kojem je mjesto dobilo ime. Na njemu je godine 1846. započeta gradnja franjevačkoga samostana i crkve čime je Široki brijeg postao duhovno žarište i uljudbeno središte cijele Hercegovine. Partizani su ga 7. veljače 1945. osvojili i poubijali 12 franjevaca te su ih potom zapalili. Župa Široki Brijeg osim samog grada obuhvaća sljedeća sela: Uzarići, Knešpolje, Dobrkovići, Trn, Čerigaj, Mokro, Turčinovići i Oklaji.

Cijelu Svetu Misu možete pogledati: Ovdje

kamenjar.com

facebook komentari