Pratite nas

Naši u svijetu

Hrvat izabran za nadbiskupa Chicaga

Objavljeno

na

Velečasni Grbeš smatra da će mu u Chicagu prirediti lijepu dobrodošlicu.

Svećenik podrijetlom iz Hrvatske, Blase Cupich, izabran je za novog nadbiskupa Chicaga. U hrvatskoj zajednici u Chicagu ta je vijest dočekana s oduševljenjem, osobito stoga što Cupich zaista drži do svog hrvatskog podrijetla.

CBS 2, lokalna televizijska postaja intervjuirala je velečasnog Joea Grbeša koji radi kao kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi. Grbeš je istaknuo da ga je papa Franjo iznenadio odlukom da za novog nadbiskupa imenuje Cupicha koji je do izbora bio biskup u Spokaneu u Washingtonu.

– Davno smo se upoznali. Vrlo je društven, jednostavan, vrlo nježna duša. Ljudi ga odmah zavole. Toga se sjećam’, rekao je Grbeš u razgovoru te otkrio da je Cupich u ožujku posjetio crkvu svetog Marka u Vinici nedaleko od Varaždina gdje je 1901. godine krštena njegova baka.

Sam je Cupich za medije govorio o svojoj težnji uspostavljanja boljih odnosa s ljudima istočnoeuropskog porijekla koji žive u Chicagu.

– Bilo bi mi jako drago ako imaju dobru sarmu, to vam je rolani kupus, i poviticu, odnosno štrudlu s lješnjacima. Sada sam siguran da će me zatrpati time – rekao je nasmiješen novoimenovani nadbiskup.

Velečasni Grbeš smatra da će mu u Chicagu prirediti lijepu dobrodošlicu.

 

Dnevno.hr/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Promocija troknjižja o Hrvatima iz Brazila

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati Vas na svečano predstavljanje troknjižja o hrvatskoj zajednici u Brazilu autora i priređivača projektnih izdanjā  dr. sc. Milana Puha iz São Paula, Brazil.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 17. siječnja 2019. u 13 sati u dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz pozdravnu riječ ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića te autora i priređivača projektnih izdanjā dr. sc. Milan Puh iz São Paula, o troknjižju hrvatske zajednice u Brazilu će govoriti povjesničari Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordan Ravančić i dr. sc. Darjan Godić.

O autoru i troknjižju:

Dr. sc. Milan Puh, Puljanin s višegodišnjom brazilskom adresom, voditelj je istraživačkog projekta „Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil” u São Paulu od 2015. godine i priređivač knjigā „Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju”, „Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja” i „Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja”. Projekt se realizira uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na promociji ovog jedinstvenog troknjižja znanstvenici će predstaviti odabrane društvene i kulturne značajke hrvatske iseljeničke zajednice u Brazilu kroz prošlost i sadašnjost, te istodobno ukazati na demografske pokazatelje kao i stvaralačke prinose Hrvata razvitku te najveće i najmnogoljudnije države u Južnoj Americi.

Dr. sc. Milan Puh je profesor hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u jedanaestmilijunskoj metropoli São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Paraná na znanstvenom projektu „Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija”. Podsjetimo, hrvatska zajednica u Brazilu inače ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Moderatorica promocije je Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Tomislav Sunić i Željko Glasnović: Hrvatska dijaspora – Povratak ili istrebljenje

Objavljeno

na

Objavio

U Podcastu Velebit profesor dr. Tomislav Sunić ugostio je saborskog zastupnika generala Željka Glasnovića. Na ovu su temu dr. Sunić i general Glasnović razgovarali i na engleskom jeziku, a taj ćete video kroz nekoliko sati također moći pogledati na našemu kanalu.

Tko sabotira povratak Hrvata iz iseljeništva u Hrvatsku?

Zašto ne postoji Ministarstvo useljeništva Hrvata u RH?

Zašto i tko vodi rat protiv hrvatskih iseljenika i njihovog mogućeg povratka u domovinu?

Odgovore na ova pitanja poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari