Connect with us

Naši u svijetu

Hrvat postao upraviteljem New York-ške župe

Objavljeno

-

U župi Predragocjene Krvi u biskupiji Brooklyn prvi puta u povijesti te američke župe u Astoriji, New Yorku, svećenik Krčke biskupije Vedran Kirinčić preuzeo je 4. veljače službu župnog upravitelja.

Naime, u toj župi od 1971. postoji i Hrvatska katolička misija bl. Ivana Merza gdje se svake nedjelje u kripti istoimene crkve okuplja hrvatska katolička zajednica i slavi euharistiju na hrvatskom jeziku. Astoria kao dio New Yorka poznata je kao multietnička sredina što je posebno došlo do izražaja i na svečanoj misi uvođenja u službu novoga župnog upravitelja.

U crkvi liturgiju su obogatili župni zborovi američke, hrvatske i latinoameričke zajednice. Svečanu misu s posebnim blagoslovom novoimenovanog upravitelja predvodio je biskupski vikar Queensa vlč. Tom Pettei.

Uz druge svećenike kao delegat krčkog biskupa misu je suslavio i mons. Franjo Velčić, generalni vikar Krčke biskupije, koji se na kraju mise uime biskupa Ivice Petanjka prigodnom riječi obratio vlč. Kirinčiću i brojnim okupljenim hrvatskim vjernicima. Uime vjernika novoimenovanom upravitelju i voditelju hrvatske katoličke misije obratila se Bosiljka Buccaran.

Nakon mise u obližnjoj sportskoj dvorani vlastito su zadovoljstvo, što u svojoj sredini imaju hrvatskog svećenika, posebno izrazili hrvatski vjernici New Yorka zajedničkim druženjem uz kavu, kolače i pjesmu iz domovine.

Vlč. Kirinčić djetinjstvo je proveo u Americi, srednju školu pohađao u Pazinskom kolegiju, a teološki studij završio u Rimu. Zaređen je za svećenika Krčke biskupije 2008. godine u krčkoj katedrali. Od 2012. na službi je voditelja Hrvatske misije u Astoriji. (IKA)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari