Pratite nas

Herceg Bosna

Hrvate izabrali za direktore uz podršku SDA

Objavljeno

na

[quote]Od 10 članova Upravnog odbora osam je bilo za izmjene, a dva iz SDP-a protiv[/quote]

Na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO), koja je održana jučer, imenovani su novi direktori i zamjenici direktora u županijama i drugim službama. Ovo je bila tek jedna od točaka dnevnoga reda, ali sama po sebi jako važna, i to zbog ishoda glasovanja članova Upravnog odbora.

Legitimni predstavnici

[pullquote_left][/pullquote_left]Upravni odbor Mirovinsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH jučer donio odluke o promjenama imenovani su ili potvrđeni direktori i zamjenici direktora koji su legitimni hrvatski predstavnici, odnosno izraz volje hrvatskoga naroda i Hrvatskog narodnog sabora. Kako doznajemo, predstavnici SDA i HDZ-a u Upravnom odboru MIO su zajednički podržali osobe koje su izabrane i odražavaju stav hrvatskog i bošnjačkog naroda, a predstavnici SDP-a bili su protiv. Do sada to nije bio slučaj jer je na određenim mjestima koja su pripadala Hrvatima bilo direktora i zamjenika direktora iz redova stranaka koje ne pripadaju HNS-u. Takva odluka je donesena pri prijašnjim imenovanjima sukladno dogovoru tadašnje platformaške vlade. Sada su na tim mjestima u MIO-u predstavnici koji su izraz dogovora unutar HNS-a. HDZ-ovi su se na ovaj način, uz podršku SDA, prvi put nakon dvije godine, otkada legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH nisu na vlasti, izborili da dobiju mjesta koja im i pripadaju. Upravni je odbor Federalnog zavoda MIO, sukladno zakonskim ovlastima i internim aktima Federalnog zavoda MIO izvršio, kako smo doznali, imenovanje direktora i zamjenika direktora Središnje administrativne služe, te županijskih administrativnih službi Federalnog zavoda MIO. Imenovanje je uslijedilo nakon završene procedure ponovljenog natječaja za imenovanje direktora i zamjenika direktora, te nakon što je, za tu prigodu imenovano, povjerenstvo dostavilo bodovnu listu kandidata. Imenovani kandidati su dobili podršku osam od ukupno deset članova Upravnog odbora. Imenovan je 21 kandidat, i to direktor i zamjenik direktora Središnje administrativne službe, direktori i zamjenici direktora u devet županija te direktor Županijske službe u HNŽ-u, dok se zamjenik direktora u HNŽ-u nije birao jer sadašnjem zamjeniku još nije istekao mandat. Kako se doznaje, promjene su bile u Zenici i Ljubuškom. Upravo je u Ljubuškom do sada bio direktor iz redova HSP-a. Jučer je imenovan Marinko Kvesić, koji je i prije bio direktor, ali je smijenjen kada je u Federaciji BiH došla “platforma” na vlast.

Promjene i imena

Direktor Središnje administrativne službe Federalnog zavoda MIO je Zoran Zovko, a zamjenik mu je Muhidin Subašić. Direktor Županijske službe u HNŽ-u Željko Knezović, (postojeći zamjenik Esad Maksumić), direktor u HBŽ-u je Darinko Mihaljević, u Posavini Mato Jozić, u SBŽ-u Adnan Dautović, a zamjenik mu je Stjepan Abaz. U Sarajevskoj županiji direktorica je Jasmina Hasanbegović, u Tuzlanskoj županiji Damir Pirić, u Unsko-sanskoj Nezir Ušanović, u Zeničko-dobojskoj Nihad Pašalić i Unsko-sanskoj Semir Veladžić. Kao što je i poznato, nakon raspada “platforme” i formiranjem četvorke u kojoj su SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990. dogovorene su odmah i promjene u Federaciji BiH, rekonstrukcija Vlade, a s njom i promjene dužnosnika koji su imenovani na hrvatske pozicije, a nisu odraz volje hrvatskoga naroda ni stranaka koje okuplja Hrvatski narodni sabor. Do sada ti dogovori unutar četvorke nisu ispoštovani ni provedeni.

vecernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

28 godina od okupacije Mostara od strane tzv. JNA i rezervista

Objavljeno

na

Objavio

Prije 28 godina, 19. rujna 1991. u Mostar su došli navjestitelji rata, srpski i crnogorski rezervisti JNA. Zbog navodnog osiguranja Zračne luke, u Mostar i Hercegovinu dolazi više od pet tisuća rezervista, pripadnika titogradskog i užičkog korpusa tzv.JNA.

Nedugo nakon dolaska, tzv.JNA zauzima položaje na brdima oko Mostara i zračne luke, pripremajući opsadu grada koja će početi s proljećem 1992. godine.

Za dolazak rezervista u Mostar (19. rujna 1991.) iako nenajavljen, mostarski krizni stožer bio je pripravan. U suradnji s hrvatskim kadrovima u republičkom MUP-u zaustavljen je prvi nasrtaj rezervista da uđu u samo središte grada. Zaustavljeni su u Gnojnicama i Zračnoj luci, gdje je tadašnji MUP postavio svoje policijske punktove, piše HMS.

U Mostar je ilegalno donesena radio-oprema koju su kupili Hrvati u Njemačkoj. Svakodnevno je sve veći broj dragovoljaca pristupao obrani Mostara, oružje koje je dolazilo ilegalno raspoređivalo se preko glavnog stožera u Grudama. U to vrijem gradom su kružile razne dezinformacije i zlonamjerne glasine koje je širio KOS što je među građane unosilo nemir, pa se krizni stožer morao suprotstaviti i takvom vidu specijalnog rata protiv KOS-a.

Dok je rat praktično pred vratima, oporbene stranke u Mostaru organiziraju razne mitinge podrške za JNA.

Od tada pa do početka ratnih događanja u Mostaru, skoro svakodnevno  dolazilo je i do incidenata u koje su bili uključeni rezervisti tzv.JNA. Sporadična pucnjava s okolnih brda prema Katedrali, strašenje građana s dugim cijevima na ulicama, bombe u kafićima, pijančevanje i tuče, te pucnjava na vozila u okolici Mostara, ali i međusobni obračuni rezervista, unijeli su osjećaj straha, nemira i nesigurnosti među stanovnike Mostara.

U listopadu 1991. je napadnuto i selo Ravno u sjeverozapadnom dijelu Popova polja, što je događaj kojim de facto počinje rat u Bosni i Hercegovini, za kojeg tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović je kazao da nije „naš rat“.

Jedinice JNA smještene u Mostaru su trebale, zajedno s kninskim korpusom, zauzeti Split i srednju Dalmaciju. Kako to nisu uspjeli učiniti, užički i podgorički korpus ostaju na ovom području.

Užički korpus je preimenovan u ”bilećki”, a poslije i u ”hercegovački”. Djelovao je na području Mostara. Titogradski korpus je djelovalo na području Popova polja, Neuma, Stona i Dubrovnika.

Pod zapovjedništvom ovih korpusa su kasnije bile i brojne paravojne formacije iz Srbije i istočne Hercegovine, koje su počinile i zločin na Uborku gdje je mučki ubijeno 114 civila iz mostarskog naselja Zalik i Sutina, a za koji nitko nije odgovarao. Bio je to jedan od prvih masovnih zločina nad civilima tijekom četverogodišnjeg rata u BiH.M. L./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Posušje: Obilježena 25. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

Posušje je danas bilo središte obilježavanja 25. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović s izaslanstvom i članovima udruge, nazočio je ovoj obljetnici te se nazočnima obratio na svečanoj akademiji.

-Mi smo se kroz ovo vrijeme, kroz ovih 25. godina kako obilježavamo obljetnice naših Udruga, ali i ovo vrijeme od 90. 91., pa do 95. pomalo zaboravili, pomalo razjedili i pomalo uvjerili sebe kako je to vrijeme iza nas i kako ne treba obilježavati obljetnice. Siguran da je Hrvatska Republika i Hrvatska zajednica Herceg Bosna učinila ono što nitko drugi u Bosni i Hercegovini nije. Dala je jedan doprinos da mi imamo mogućnost da i Republika Hrvatske osigura svoju neovisnost, svoju slobodu, unutar povijesnih granica, a s druge strane očuvali smo ono što se moglo očuvati kada je u pitanju hrvatski narod i samu Bosnu i Hercegovinu kao takvu, kazao je predsjednik Čović.

-Hrvatska Republika Herceg Bosna se do kraja ugradila u sadašnje tkivo Bosne i Hercegovine. S te strane i ova obljetnica i svaka druga, neka bude poticaj, ne, da se mi bavimo prošlošću, nego, da mladim ljudima skrećemo pozornost na iskušenja i žrtve na koje smo na jedan način ponosni kada se klanjamo svima onima koji su dali svoje živote, za njih palimo svjeće, izgovaramo molitve, danas u Posušju a tako i u još 24, 25 općina, gradova, u našoj BiH gdje imamo svoje načelnike i gradonačelnike, naglasio je dr. Čović.

-Nema u Herceg Bosni nikakve takozvanosti, međutim, nemojmo se previše opterećivati kada oni tako nešto govore. Oni imaju svoje strategije bez obzira u kojem ih vremenskom razdoblju iznose, bez obzira je li to vrijeme kada smo morali posegnuti za Hrvatskom samoupravom ili neko drugo u 24. godine od rata na ovamo. Tih iskušenja će biti, jer mi nismo formalno završili ono što smo trebali. Trebamo štitit vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstvo naših branitelja na poseban način. Dobar dio vlasti i danas nije završio kada je u pitanju pravni mir BiH, pravno uređenje BiH.

U Orašju kada smo obilježavali obljetnicu Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg – Bosne, razgovarali smo s gosp. Plenkovićem i njegovim suradnicima da vidimo što se još da uraditi sa zakonima u RH kako bi naši branitelji imali svoje mjesto. To sve skupa nije završeno, ali znamo da smo u to ugradili sve što smo znali i bili smo za stolom i razgovarali oko toga. Ako i ima kakvih nazadovoljstava ne možemo ih popraviti nego radeći zajedno, naglasio je predsjednik Čović.

-Ostanimo zajedno i budimo svjesni iskušenja koje smo svi zajedno prolazili i u ratno vrijeme, a i ovo vrijeme iza rata. Neka svaki put kada smo pali ili pogriješili, međusobno se razdijelili bude nauk, da više takvog luksuza ispred sebe nemamo, zaključio je predsjednik Čović uz izrečene čestitke prilikom obilježavanja 25. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne u Posušju.

Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne naglasio je kako vrijednosti Domovinskog rata trebamo uvijek pamtiti, posebno žrtvu svih onih koji su svoje živote ostavili za bolje sutra i hrvatskog naroda i Bosne i Hercegovine.

Sve nazočne pozdravio je i general Ilija Nakić, a kao domaćin, nazočnima se obratio Branko Bago, načelnik općine Posušje pozivajući da se sjećamo i ponosimo na one koji su položili svoje živote, ali i onih koji i danas nose ratne ožiljke.

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje vijenaca kod spomenik Ludvigu Pavloviću, Sv. misa te mimohod do spomen obilježja na Trgu branitelja i polaganje vijenaca u Posušju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari