Connect with us

Naši u svijetu

Hrvati 2015. godine u Njemačkoj

Objavljeno

-

U godini za nama Hrvati i njihove udruge u Njemačkoj su bili izuzetno aktivni u mnogim sferama društvenog života, počevši od gospodarstva, kulture, sporta, diplomacije itd. U suradnji sa našim čitateljima izabrali smo one koji su u brojim našim udrugama, a i kod njemačkig domaćina dobili priznanja za svoj rad. Neki čak i u dalekoj Kini poput nogometaša Pekinga Darka Matića, koji sa obitelji živi u Njemačkoj. Tu je i poznati poslovni čovjek hrvatskih korijena Splićanin, Ino Bill, zatim Mario Šušak iz HGS, Milan Duvnjak, novi generalni konzul RH u Frankfurtu, Antonio Macan, mladi pijanista i glumac, kao i brojni drugi, koje su prepoznali i izabrali čitatelji portala cropress, te ih uvrstili među najsupješnije Hrvate 2015 godine u Njemačkoj.

[ad id=”93788″]

Ovi Hrvati nižu uspjehe i ponosno predstavljaju Hrvatsku u Njemačkoj:

Darko sa predsjednicom Kolindom (2)Darko Matić Hrvatskog nogometašša Darka Matića (28) nogometni su stručnjaci i sportski novinari već nekoliko godina proglasili za najboljeg veznog igrača u Kini gdje nastupa za prvoligaša Pekin . To je i veliko priznanje za Hrvatsku, a Darku se nedavno za posjete Kini zahvalila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa kojom se zadržao u srdačnom razgovoru.

Po njegovim riječima Kinezi ulažžu velika sredstva za razvitak nogometa, a stadioni većine prvoligašša izgrađeni su u posljednjih nekoliko godina u modernom stilu po modelu najboljih europskih stadiona. Prije odlaska u Kinu Matić je nastupao za slovačkog prvoligaša Senec gdje je bio kapetan i gdje je pozivan u slovačku reprezentaciju što nije prihvatio. Inače,je poliglot i govori osam jezika, tako da može komunicirati bilo gdje na planetu. Darko od 2007. s uspjehom nastupa u Kini, ali svake godine njeguje tradiciju doći u svoj rodni kraj i blagdane provesti s roditeljima i brojnim prijateljima u Domaljevcu. Tako i ovaj Božić provodi kod kuće, iako mu je pored Kine drugi dom u Frankfurtu, gdje mu živi obitelj.

 ino BillIno Bill Rođeni Splićanin, vlasnik je lanca hotela u Njemačkoj. Uspješni poslovni čovjek kojega Nijemci izuzetno cijene već duže vrijeme je spreman svoj kapital investirati i u Hrvatsku, no nažalost za sada nitko iz “Lijepe naše”nije pokazao interes za njegove investicijske želje, ideje i pozamašni kapital. Ino ne krije kako je u Njemačkoj ostvario mnoge svoje poslovne snove, pokrenuo uspješne projekte u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, te stekao ugled, znanje i imanje na kojemu mu mogu pozavidjeti i mnogi njemački biznismeni. No, za postići takav uspjeh ovaj je Splićanin, istinski zaljubljenik u Hrvatsku i Dalmaciju, trebao dobro zasukati rukave, pa često i dvaput biti bolji od konkurencije. Svojevremo je imao čak 38 restorana a danas vodi  agenciju BILL Immo consulting koja se bavi prodajom i kupovinom hotela.

 Ivo ZebaIvu Zebu mnogi svrstavaju među uspješnije hrvatske političke djelatnike u Njemačkoj. Zeba se do sada iskazao svojim djelima na njemačkoj sceni u mnogim političkim i humanitarnim akcijama. Zbog toga ga je kao dugogodišnjeg uspješnog hadezeovog djelatnika u Njemačkoj već odavno objeručke prigrlio i njemački CDU, ali ujedno i institucije Europske unije koje su mu izuzetno zahvalne za njegov politički angažman u regiji Gross Gerau, gdje djeluje sa uspjehom dugi niz godina.Upravo zahvaljujući takvim svojim referencama kao jedan stranac nedavno je izabran za predsjednika Europske unije za grad Russelsheim. Njemački CDU angažira  ga daleko više od HDZ, čijim je ograncima u ovoj zemlji udarao temelje. Za medije govori rijetko a Nijemcima često  sa svojim suradnicima uspješno prezentira “Lijepu našu” na Internacionalnim festivalima stranaca u “Opelovom gradu” Rüsselsheimu, gdje živi više stotina Hrvata.

 dr Sussane Pavisic (2)Dr. Sussane Pavišić, zagrebačka je studentica uspješna u Njemačkoj! Tako kolege stomatolozi i pacijenti kažu za simpatičnu i stručnu Sussane koja u Njemačkoj “zemlji snova” zna samo za uspjehe. Njezina ordinacija koja se nalazi nedaleko od središta Offenbacha vrvi pacijentima iz cijeloga svijeta, a ima ih sedamdesetak nacionalnosti. No marljiva i vrlo stručna hrvatska stomatologinja odlično se snašla u struci. Iako je rođena u Njemačkoj 1987. godine se odlučila za studij stomatologije u domovini. Neki su tada i teško mogli razumjeti tu njezinu odluku da studentske dane provodi u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj. No, dr.Sussane to tada i nije toliko smetalo jer u Zagrebu se osjećala doma. A kada je već krenula nije željela odustati bez obzira i na tadašnje teške okolnosti. Znala je da je i zagrebačko Sveučilište u Europi zaista i cjenjeno. “Lijepu našu” voli, ali dodat će u šali i njezine produkte, primjerice one Krašove napolitanke i bajadere, koje se redovito mogu vidjeti u njezinoj njemačkoj ordinaciji. Inače često posjećuje i hravtske skupove, kada je vrijeme to dopusti.

 SusakMario Šušak, direktor Hrvatskog gospodarskog saveza u Frankfurtu sa svojim suradnicima jedan je od poslovno angažiranijih Hrvata u Njemačkoj. Gastarbajterska problematika dobro mu je poznata kroz posao sa kojim se bavi a naposlijetku i sam je dijete hrvatskih iseljenika. Zato danas  sa timom svojih suradnika pomaže mnogim mladim hrvatskim iseljenicima u rješavanju birokratskih zavrzlama i papirologije s kojom se nije lako nositi. Toga su svjesni i u Hrvatskom gospodarskom savezu u Frankfurtu, instituciji koja, osim povezivanja njemačkog i hrvatskog gospodarstva, već nekoliko godina pomaže novim gastarbajterima pri dolascima, zapošljavanjima, stambenim zbrinjavanjima, dobivanjima radnih dozvola i otvaranja tvrtki. Europsko tržište je sada otvoreno za Hrvate i svaki naš čovjek ima demokratsko pravo izabrati gdje želi živjeti i raditi-kaže novinarima Mario Šušak, koji je marljivi promotor i organizator brojnih hrvatskih prezentacija u Njemačkoj a sa uspjehom je organizirao i hrvatske dane u Frankfurtu, te brojna gostovanja njemačkih biznismena u Hrvatskoj i BiH

 maricMijo Marić jedan je od uspješnijih hrvatskih lobista u Njemačkoj izuzetno cijenjen u njemačkim političkim i gospodarskim krugovima. Zbog svoje angažiranosti, čestitosti i poštenja nedavno je i izabran za dopredsjednika Župnog vijeća Hrvatske katoličke misije u Berlinu, gdje će ubuduće sigurno dati svoj puni doprinos u radu ove značajne hrvatske katoličke zajednice u njemačkoj prijedstolnici.

Zanimljivo je da je Marić  bio jedan od prvih koji se zalagao kod njemačkih medija i institucija da Nijemci rasvijetle sva ubojstva nedužnih hrvatskih političkih emigranata u ovoj zemlji, a njih je bilo 37, te da je tako iskazao svoju građansku kuražu i zalaganje za vladavinu prava, što mu je kao javnom djelatniku otvorilo vrata mnogih njemačkih institucija, pa je tako i nedavno dobio poziv da se priključi stranci Paneuropske unije od samog Bernda Posselta.

Dominik i Benedturudicukt Turudić nove su hrvastke košarkaške zvijezde u Njemačkoj. Dominik je već sa 17 godina sjedio na klupi njemačkog prvoligaša “Giessene 46″, a upravo je potpisao ugovor s “En Baskets Schwelmom”. Na Benedikta je oko bacila juniorska košarkaška reprezentacija Njemačke, s kojom je bio na pripremama za Europsko prvenstvo.

Nijemci kažu kako su braća Turuduć, inače porijeklom iz Hercegovine, uporni i izuzetno košarkaški nadareni, te po igračkom fanatizmu podsjećaju na hrvatskog Mozarta, Dražena Petrovića. Benedikt je na to izuzetno ponosan jer je prošle godine nastupao za zagrebačku “Cedevitu” i s njom osvojio Kup Dražena Petrovića. Bili su i viceprvaci Hrvatske na juniorskom prvenstvu, a Benedikt je kao član mlade hrvatske juniorske reprezentacije nastupio i na međunarodnom turniru u Kini, gdje su zabilježili odlične rezultate.“Benedikt ima dvojno državljanstvo pa kada su krenule pripreme za Europsko prvenstvo u Grčkoj, dobio je poziv i od hrvatske i od njemačke reprezentacije U18.

tomiTomislav Čunović, poznati je hrvatski odvjetnik u Njemačkoj sa frankfurtskom adresom. Do sada se je istaknuo u brojnim akcijama prezentacije Hrvatske u ovoj zemlji. Izuzetno je angažiran i u hrvatskim udrugama a svojevremno se je angažirao i u obrani prava vjernika hrvatske katoličke župe u Frankfurtu koje su na Veliki petak, prije nekoliko godina bili provocirani od prosvjednika, ometajući tako tradicionalnu procesiju središtem velegrada na Majni. Nedavno se je Tomislav i zdušno uključio u rad udruge U ime obitelji, čiji ogranak djeluje u Frankfurtu i daje izraziti doprinos obogaćivanju hrvatske političke scene među iseljenicima u Njemačkoj, gdje se daju  istinske poticaji političarima u domovini da konačno promjene svoj stav prema iseljenim Hrvatima, te ih prestanu koristiti za političko potkusirivanje.

AnđeAndjela Zelic novi singlla Kolar, pjevačica iz iseljeništva i ove godine nastupila na velikom dobrotvornom  Božićnom koncertu u Splitu, čiji prihod ide u korist udruge “Anđeli”. Popularna je pjevačica  ugostila svoje kolege i prijatelje Dražena Zečića, Alena Nižetića, Papa bend i plesni klub “Sedmi vjetar”. Tomu sam se posebno radovala”, kaže Anđela, koja je  ujedno i na  Adventskoj turneji u Njemačkoj i Luksemburgu među ostalim  izvodila pjesme sa svog božićnog CD-a “Na dobro vam došao Božić”, te predstavila i novi video za pjesmu “Božji sin”. Zanimljivo je da je autor novog spota mladi režiser Danijel Marijanović (HDWORKz) s kojim je pjevačica iz Njemačke surađivala već i tijekom snimanja spota za pjesmu “Padaj s neba”. Novi video uradak snimljen je u blizini Heidelberga. “Pjesma Božji sin meni je vrlo draga. Premda je kratka, u isto vrijeme je vrlo dinamična i impulzivna.

Radi se u biti o višeglasnoj zborskoj pjesmi zagrebačkog autora Branka Starca uz tekst Milana Stibora, ali u aranžmanu Lea Škare ona zvuči moderno i vrlo zanimljivo”, rekla je Anđela koja je proteklih dana održala i svoj  samostalni koncert u Münchenu.

vlc Ivica Komadina

Vlč. Ivica Komadina, hrvatski dušobrižnik u Njemačkoj i ove je godine sa svojim Dušobrižničkim uredom organizirao brojne skupove folkloraša i misijskih pjevača iz cijele Njemačke, dajući tako veliki doprinos prezentaciji hrvatske kulture i očuvanju vjere među našim ljudima u iseljeništvu, gdje su naše misije već godinama okupljalište i drugi dom Hrvata. Pokazalo se da su takvi kulturni susreti mladih izuzetno značajni za njhovu vezu sa domovinom, te da im pomažu u daljnjem očuvanju nacionalnog identiteta, tradicije, običaja i jezika, koji se upravo njeguje na takvim susretima poput Folklorijade i Susreta pjevačkih zborova. Vlč. Komadini u radu pomažu djelatnici Hrvatskog dušobrižničkog ureda kao i brojni članovi naših Hrvatskih katoličkih misija.

 vladimir-duvnjakVladimir Duvnjak, hrvatski diplomata, novi je generalni konzul RH u Frankfurtu. Ovo mu je treći mandat u Njemačkoj, gdje je uspostavio dobru suradnju sa brojnim hrvatskim udrugama , sportskim, kulturnim klubovima i Hrvatskim katoličkim misijama. Do sada je bio i konzul u Stuttgartu, zatim generalni konzul u Munchenu, a sada je stigao u Frankfurt, u regiju gdje živi oko 65.000 Hrvata u tri njemačke pokrajine koje pokriva u svojem radu Generalni konzulat Frankfurt. Naši iseljenici jako su ga dobro prihvatili.Veliko priznanje ukazuju mu i njemački domaćini, jer je veliki podupiratelj  hrvatskih sportaša i naših uspješnih poslovnih ljudi koje potiče na ulaganje u domovinsko gospodarstvo.

miskovic

Suzana Mišković, predsjednica je poznate hrvatske udruge u Stuttgartu “Dica dalmacije” koja zajedno sa prijateljima Dalmacije i Hrvatima u Stuttagrtu sa uspjehom orgnaizira veliku “Noć Dalmacije” koja je i ove godine okupila veliki broj naših ljudi i organizirana na zavidnom nivou.

Suzana i njezina Dica Dalmacije sa prihodima ostavremnim na ovoj priredbi pomažu i  brojne hmanitarne akcije i potrebite u Hrvatskoj što je više nego pohvalno. I to rade veće godinama.

U akciji je pomaže i  cijela njezina obitelj, suprug Zvonimir koji je godinama istaknuti član ove udruge kao i djeca, koja idu stopama svojih roditelja. Zbog toga Suzani čestitke stižu sa sviju strana.

 51w93jtroqL._SL500_AA240_Antonio Macan, mladi hrvatski pijanista protekle godina na sceni je zabilježio zavidan uspjeh. Nakon video uratka Pirata sa Kariba napravio je zanimljivu obradu ‘50 nijansi sive”. -Moji obožavatelji su mi dali ideju da snimim glazbeni spot ‘50 nijansi sive‘. Sniman je u Seattleu gdje se snimao i glavni film, a u spotu kao glavna glumica nastupa Tina Koke koja je poznata glumica u Njemačkoj, a Antonio svira klavir. No na tome nije stao. Snimio je i kadrove za video uradak James Bond Spectre što je pobudilo veliki  interes kod brojnim njegovih obožavatelja koji su zaključili kako se Antonio uz klavir odlično snalazi i kao mladi nadareni glumac, koji je sa uspjehom nastupio već u nekoliko njemačkih serija. Zato mu i mnogi u svijetu glume prognoziraju zanimljivu karijeru, jer dobro izgleda i odlično se snalazi pred kamerom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari