Pratite nas

Hrvati, ako Ukrajina ne plati račune, ni vi nećete imati plina

Objavljeno

na

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je pismo čelnicima 18 europskih zemalja koje primaju ruski plin preko Ukrajine o tome da će Rusija “u potpunosti ili djelomično obustaviti isporuku plina preko Ukrajine” ukoliko ta zemlja i dalje nastavi s neplaćanjam plina koji dobiva iz Rusije.

U kabinetu Zorana Milanovića potvrđeno je Jutarnjem listu da je pismo ruskog predsjednika poslano i hrvatskom premijeru. Kako nam je rečeno, pismo će biti pomno proučeno.

Putin čelnike 18 europskih zemalja upozorava na to da će potrošači u njihovim zemljama biti u velikoj opasnosti ukoliko Ukrajina nastavi s neplaćanjem te ih poziva na hitno rješavanje situacije s Kijevom.

Napominje da je Rusija u posljednje četiri godine s nižim cijenama plina i opraštanjem kazni za neplaćanje računa subvencionirala ukrajinsko gospodarstvo s 35 milijardi dolara i upozorava kako nije moguće više tako poslovati.

Ovo je prvi put od izbijanja krize u Ukrajini da je Putin Europi zaprijetio smanjivanjem i zaustavljanjem isporuke plina preko ključnog plinovoda kojim Europa prima 15 posto potrebnih količina plina.

Putin je europske čelnike optužio da su politikom neravnoteže u trgovini s Ukrajinom tu zemlju doveli u ekonomsku krizu te ih poziva da bez odgode održe konzultacije na razini ministara gospodarstva, financija i energetike kako bi se našlo rješenje za stabilizaciju ukrajinskog gospodarstva i osigurala isporuka i tranzit ruskog prirodnog plina. Ruski predsjednik je istaknuo da je Rusija spremna u tome sudjelovati, ali samo kao ravnopravni partner.

Ukrajina je Rusiji prestala plaćati isporučeni plin u kolovozu prošle godine te se dug popeo na 2,2 milijarde USD. Osim toga, Gazprom je od 1. travnja Ukrajini cijenu kubičnog metra plina povećao 44 posto, na 485 dolara za 1000 kubičnih metara, a Moskva je Ukrajini uvela izvoznu carinu za plin koja dosad nije postojala.

Ove Putinove prijetnje dolaze samo nekoliko dana prije najavljenog sastanka predstavnika SAD-a, Ukrajine, EU i Rusije na kojem bi se trebalo raspravljati o razrješenju stanja u Ukrajini te upozorenja iz NATO-a da je 40 tisuća ruskih vojnika raspoređeno na istočnoj ukrajinskoj granici i spremno za invaziju.

Istodobno, energetski analitičari upozoravaju kako Gazprom ipak nije sklon obustaviti tranzit plina kupcima u Europi jer bi time izgubio velike prihode, ali i imidž pouzdanog dobavljača. No, ukoliko im Putin to naredi, Uprava Gazproma vjerojatno će bez previše razmišljanja zatvoriti plinske ventile prema Ukrajini.

Iako bi takva Gazpromova odluka izazvala velike potrese na europskom tržištu i Europu uvela u veliku nestabilnost, naši sugovornici naglašavaju kako to u ovom trenutku ne bi imalo neke velike posljedice na Hrvatsku. Naime, Hrvatska u ovom trenutku ne uvozi plin iz Rusije. Dapače, Hrvatska zahvaljujući dvjema blagim zimama i općenito smanjene potrošnje, ima i višak plina.

Hrvatska još od 2010. godine ne uvozi plin preko Gazproma. Kao tada jedini dobavljač plina, Ina je te godine potpisala četverogodišnji ugovor o nabavci plina s talijanskim ENI-jem.

Ugovor je istekao 31. prosinca 2013., a u međuvremenu se tržište dobavljača plina liberaliziralo i Ina više nije jedini dobavljač. Nakon isteka ugovora s ENI-jem, Ina ga nije produžila te se nagađalo kako će ta kompanija plin nabavljati iz domaćih izvora, plinskih polja u Jadranu prije svega, i na spot tržištu.

U ovom trenutku Hrvatska 70 posto svojih potreba za plinom realizira domaćom proizvodnjom, a plinska skladišta su dupkom puna. Analitičari upozoravaju kako je potrošnja plina u Hrvatskoj u posljednje dvije godine znatno pala. Primjerice, 2011. godine potrošeno je 3 milijarde, a prošle godine oko 2,8 milijardi kubičnih metara plina.

(JL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi pravosudni igrokaz u slučaju ‘Šantić’

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ-a za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, koji su prije nekoliko dana uhićeni zbog sumnje da su 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Svakome tko je pratio slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, čije tijelo nikada nije pronađeno, nije teško zaključiti kako je u tom slučaju riječ o igrokazu pravosudnih tijela u USŽ-u kako bi se javnosti prikazalo da se nešto radi, piše Večernji list BiH.

Naime, bez tijela Vlade Šantića nema ni presude, pa je u tom slučaju i ovo treniranje strogoće i gluma pravne države pomalo smiješan čin. Koliko god su se u istrazi o mučkom atentatu na doministra FMUP-a Jozu Leutara događale opstrukcije, gotovo na identičan način to se događalo i prilikom istrage vezane uz ubojstvo generala HVO-a.

Opstruiranje istrage

Podsjećanja radi, u poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja. Federalna uprava policije (FUP) je početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenoga svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u tom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjoj lokaciji pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca. Za vlasti u Federaciji, nevladine organizacije, Helsinški odbor te ured Amora Mašovića, taj čovjek kao da nije ni postojao, niti koga uopće zanima što se dogodilo s njim. Osim Šantićeve supruge koja je do sada na sve načine pokušavala doći do njegova tijela kako bi ga na dostojan način pokopala, generala HVO-a nitko drugi nije tražio. Jedino je imala potporu u kardinalu Vinku Puljiću, ali su i njegova nastojanja ostala blokirana.

Dudakovićeva šutnja

Unatoč tome što ga je posljednji vidio, general Armije BiH Atif Dudaković već godinama šuti i niječe bilo kakvu umiješanost u Šantićevu likvidaciju. Podsjećanja radi, tog kobnog dana Šantić se obukao i nakon toga sjeo u Abdićevo vozilo, što je u tom trenutku bila neobična gesta za Šantića. Međutim, Šantićevim vozilom marke Mercedes krenula su dvojica pripadnika HVO-a – Željko Vujić i Radovan Klepić uz koje su sjela i dvojica vojnih policajaca iz 502. brigade Armije BiH.

Vozila su se uputila prema hotelu Sedra u Cazinu. Po dolasku u hotelu ih je dočekao general Atif Dudaković, a dvojica pripadnika HVO-a Vujić i Klepić, nakon što su pred ulazom razoružana, otjerana su iz hotela. Generalu Dudakoviću tom prilikom su pravili društvo stanoviti major Armije BiH Aleksandar Mrenica, Hamdija Abdić te Danijel Zulić, osoba koja je dva dana prije pucala u leđa pripadniku HVO-a u kafiću Flamengo.

Nakon tog susreta generalu HVO-a Vladi Šantiću gubi se svaki trag. Premda je 5. korpus Armije BiH imao kompletnu logističku pomoć iz Hrvatske, 10 posto svih isporuka trebao je dobivati tamošnji HVO. Međutim, general Šantić nikada nije znao koliko je čega stiglo jer kompletan uvid u logistiku imao je samo Atif Dudaković.

 

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

 

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Biskup Komarica: Konstantno ignoriranje zahtjeva katolika da im se omoguće jednakopravnost

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13. prosinca 2017 susrela su se u Banjoj Luci trojica domaćih vjerskih predstavnika pravoslavni banjolučki episkop Gospodin Jefrem, muftija banjolučki dr. Osman efendija Kozlić i biskup banjolučki dr. Franjo Komarica s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

U dužem otvorenom razgovornu glavna tema je bila mogućnost većeg zajedničkog djelovanja predstavnika tri glavne vjerske zajednice – SPC, Katoličke Crkve i Islamske zajednice – u korist mira i pomirenja u zemlji, te u većem utjecaju na domaće političare oko njihovog zajedničkog djelovanja za dobro svih stanovnika zemlje.

Svaki od trojice vjerskih dužnosnika je iznio svoje viđenje aktualne situacije zajednice vjernika kojoj stoje na čelu, zalaganje u korist mira i pomirenja te mogućnosti i nemogućnosti utjecaja na aktualnu politiku na području svoje kompetencije.

Biskup Komarica je u svojim izlaganjima – između ostalog – podsjetio na zajedničko zauzimanje trojice domaćih vjerskih vođa prije početka rata, tijekom rata u BiH i poslije rata u korist zaštite ljudskih prava, te zajedničkog života u međusobnoj solidarnosti i pomaganju.

Požalio se na podržavanje od strane utjecajnih međunarodnih političara poslijeratnog „kontroliranog kaosa“ i vladavine zakona jačega u zemlji umjesto izgradnje pravne države.

Prigovorio je konstantno ignoriranje – od strane domaćih i međunarodnih političara – brojnih opravdanih zahtjeva domaćih katolika da im se omoguće jednakopravnost i osnovna ljudska prava, kao što su održivi povratak na vlastitu imovinu, izgradnja domova i nužne infrastrukture te izgradnja župne crkve umjesto porušene – kao što je slučaj u općini Drvar.

Naveo je niz projekata koje njegova skoro potpuno iskorijenjena biskupija – tek je oko 5% katolika od predratnog broja nakon 22 godine poslije rata prisutno na području entiteta RS – već godinama nastoji provoditi na socijalnom i odgojno-obrazovnom području u korist istinskog pomirenja i zajedničkog nužnog budućeg života.

Pojasnio je veleposlanici da ona „svaki put kad putuje ovim područjem, a nema pravog puta niti kućā može znati da su tu bila katolička sela, iz kojih su miroljubivi stanovnici nasilno protjerani a nitko od političara i dužnosnika – ni domaćih ni stranih – nije im dostatno omogućio da se ponovno vrate i ostanu živjeti u svom rodnom kraju“.

Zamolio je veleposlanicu Cormack, da preporuči svima trojici „neku učinkovitiju molitvu za političare da im Bog prosvijetli pamet i potakne srce te više ne odbacuju istinu, ne gaze pravdu i ne ismijavaju se pomirenju i trajnom miru među građanima ove zemlje, za koje su odgovorni pred Bogom i pred poviješću“. Sva trojica vjerskih predstavnika su izrazila svoju spremnost da i ubuduće imaju svoje službene predstavnike u Međureligijskom vijeću na području šire banjolučke regije.

Zahvalili su veleposlanici Cormack za organiziranje susreta i otvoreni razgovor. Veleposlanica je obećala da će se pozabaviti s opravdanim pritužbama, prijedlozima, pitanima i zamolbama svojih uvaženih sugovornika, javlja TABB.

 

Biskup Komarica: Zašto se prešućuju i ne procesiraju zločini nad katolicima

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari