Pratite nas

BiH

Hrvati biraju – ili će to Bošnjaci i „njihovi Hrvati“ opet učiniti umjesto njih?

Objavljeno

na

Stranke koje tvore političku scenu bh. Hrvata na nastupajuće opće izbore izlaze pod najtežim okolnostima. Te su okolnosti stvorene zlouporabom manjkavosti političkog sustava BiH od strane većinski bošnjačkih stranaka, koje su te manjkavosti iskoristile za praktično oduzimanje u političkoj sferi Ustavom garantiranog statusa Hrvata kao konstitutivnog i jednakopravnog naroda.

Najvidljivija manifestacija spomenutih zlouporaba je dva puta, 2006. i 2010. godine izvedeno nadglasavanje kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH koje je podržavala većina bh. Hrvata od strane kandidata koga je podržala većinski bošnjačka stranka.

„Hrvatski“ član Predsjedništva BiH

covic-raguz-budimirTaj je kandidat bio Željko Komšić, doduše zaista etnički Hrvat, ali njegovi glasači nisu bili Hrvati, obzirom da ga je kandidirala SDP, stranka čije biračko tijelo unatoč njezinoj integralističkoj i unitarističkoj „bosanskoj“ i „građanskoj“ retorici, u ogromnom postotku čine Bošnjaci.

To se već na prvi pogled može shvatiti uvidom u geografsku distribuciju birača SDP-a na svim dosadašnjim izborima, pa i birača koji su u posljednja dva izborna ciklusa podržali Komšića.

I on i stranka su dobivali neporecivo ogromnu većinu svojih glasova upravo u dijelovima FBiH u kojima većinu stanovništva čine Bošnjaci, nadmoćno najbrojniji narod u tome entitetu, dok je postotak njihovih glasova u područjima koje nastanjuju pretežno Hrvati, za čijeg se člana Predsjedništva Komšić kandidirao, zanemariv.

Na nastupajućim izborima, doduše, niti jedna od relevantnih bošnjačkih i „bosanskih“ stranaka nije kandidirala ozbiljnijeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, ali to ne znači da je mogućnost izvođenja slične manipulacije otklonjena. Moguće je, naime, da će neki od postojećih hrvatskih kandidata dobiti znatan broj bošnjačkih glasova, sa ili bez izravnog poziva jedne ili više bošnjačkih stranaka.

Taj poziv uistinu ne mora biti izravan, već se može izvesti i implicitno, „ispod žita“, sustavnim i konstantnim spominjanjem takvog čina kao mogućeg i legitimnog od strane formalno neovisnih analitičara i eksperata na formalno neovisnim javnim i privatnim medijima.

Obzirom na izrazitu brojčanu nadmoć Bošnjaka nad Hrvatima u FBiH, te na nepostojanje medijskog javnog servisa na hrvatskom jeziku, putem koga bi se takav čin „preusmjeravanja“ bošnjačkih glasova na kandidate za hrvatskog člana Predsjedništva predstavio samim Bošnjacima kao nepošten, moralno nedopustiv, te izrazito štetan po međunacionalne odnose i elementarnu stabilnost BiH, taj se postupak čini kao više nego moguć.

Njegovu vjerojatnost povećava činjenica da jedna od relevantnih bošnjačkih stranaka, Stranka za BiH, čiji je kandidat na izborima 2010. godine Haris Silajdžić dobio oko 15 posto (oko 117.000) bošnjačkih glasova, ovoga puta nije istakla svoga kandidata. Postavlja se pitanje je li ovaj zavidni „rezervoar“ glasova namijenjen upravo spomenutom „spontanom preusmjeravanju“ brojčano sasvim dovoljnog broja bošnjačkih glasača na nekoga od hrvatskih kandidata?

Dodatni problem je što opisanu mogućnost nisu nedvojbeno i kristalno jasno odbacili svi hrvatski kandidati, i to ne samo oni koji su ranije bili suglasni sa spomenutom manipulacijom SDP-a i Komšića.

Martin Raguž, kandidat HDZ-a 1990, koji je zajedno sa HDZ-om BiH oštro osuđivao tu manipulaciju, u završnici predizborne kampanje se sve češće spominje kao hrvatski kandidat za koga bi mogao glasati značajan broj Bošnjaka, što se najčešće objašnjava, tj. opravdava „zasićenošću“ Bošnjaka svim akterima tradicionalne bošnjačke političke scene. Sam Raguž, nedvojbeno najsnažniji hrvatski kandidat poslije lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, nije se na spominjanje mogućnosti da postane hrvatski član Predsjedništva bez podrške većine hrvatskih birača obvezao odustati od te dužnosti zadobivene na takav način.

„Igre“ sa izaslanicima Doma naroda

Čak i u slučaju da hrvatskog člana Predsjedništva većinom glasova konačno izaberu sami Hrvati, mogućnost političkog kršenja i oduzimanja njihovih konstitutivnih prava ne bi bila posve otklonjena. Moguće je da će, kao u mandatu 2006-2010., pa i u onome 2000-2002. godine, u tijelima vlasti na razini Federacije, a možda čak i cijele BiH, u ime Hrvata vlast obnašati stranke koje nemaju većinsku podršku Hrvata, ali uživaju podršku dominantnih bošnjačkih stranaka i najvažnijih dužnosnika međunarodne zajednice, prije svih visokog predstavnika.

Ta je opcija još uvijek otvorena prije svega mogućnošću da dominacijom u većem broju županijskih skupština stranke koje uživaju podršku bošnjačkih birača imenuju većinu ne samo bošnjačkih, već i srpskih i „ostalih“, pa čak i hrvatskih izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, a posljedično i u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Takvim je postupkom već formirana nelegitimna aktualna Vlada FBiH, te predsjednik i potpredsjednici Federacije, uz kolaboraciju stranaka za koje je glasao izrazito manjinski dio Hrvata – NSRzB i HSP.

Ovoga puta HSP vjerojatno neće ostvariti izbornu snagu dovoljnu niti za izvršenje spomenute sporedne uloge u izigravanju političke volje bh Hrvata, ali se postavlja pitanje hoće li tu ulogu preuzeti HDZ 1990?

Kao i u slučaju neizjašnjavanja po pitanju legitimnosti obnašanja dužnosti hrvatskog člana Predsjedništva bez neporecivog hrvatskog izbornog legitimiteta, ta stranka nije iskoristila izbornu kampanju za odašiljanje nedvojbenog stava da neće sudjelovati u provođenju bilo kakvog političkog eksperimenta koji bi podsjećao na „platformu“.

Demokracija ili nacionalni interes? Odgovor je „Da“!

Koncentracija nadmoćne većine hrvatskih glasova na stranke Hrvatskog narodnog sabora, okupljene oko HDZ-a BiH, otvaraju i pitanje „rasipanja“ hrvatskih glasova danih drugim izbornim listama u izbornim jedinicama u kojima su Hrvati izrazita manjina stanovništva.

Ovaj problem, koji objektivno umanjuje dinamiku političkog života među bh Hrvatima, obzirom da im je kao imperativ i apsolutni prioritet tuđom voljom nametnuta borba za obranu ugrožene konstitutivnosti i jednakopravnosti, skreće pozornost na originalan pristup demokratskoj politici u postojećim okolnostima.

Pojedine su hrvatske stranke, naime, nametnutu dilemu „politička kompeticija ili narodno jedinstvo“ razriješile podrškom kandidatima i listama HNS-a na izborima za sva državna i entitetska tijela vlasti, uz istovremeni samostalni nastup na izborima za županijske skupštine.

To je dokaz da se, uz elementarno dobre namjere, vitalnost višestranačke demokracije u znatnoj mjeri može očuvati čak i u uvjetima neprimjerenih političkih napada na same temelje nacionalnog interesa cijelog jednog konstitutivnog naroda.

Naravno – ukoliko je nedvojbena čvrstina političke volje da se u tim napadima ni na koji način i ni pod koju cijenu ne sudjeluje.

Piše: Milan SITARSKI/dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari