Connect with us

BiH

Hrvati će uspostaviti svoju federalnu jedinicu u BiH, minira li Bakir Izetbegović pregovore

Objavljeno

-

Kada je postalo jasno kako bi razgovori o izbornoj reformi mogli rezultirati uspjehom, očekivano, bošnjačke političke stranke odlučile su minirati bilo kakvu mogućnost dogovora.

Valja reći kako se to dogodilo nakon što je uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a postigao dogovor o izmjeni Ustava (članci 4. i 5.), načinu biranja izaslanika za Dom naroda, te da je bilo potrebno pronaći model o načinu biranja članova Predsjedništva BiH i katalogu pitanja o vitalnome interesu u gornjem federalnome domu.

Kako bi spriječili dogovor, zbog toga su uslijedile koordinirane izjave i istupi bošnjačkih političara SDA, SDP-a, DF-a i ostalih priključenih kako neće prihvatiti nikakav kompromis.

Po poznatom rukopisu iz SDA spin kuhinje, najprije su angažirani SDP/DF jurišnici kako bi optužili strane dužnosnike da rade u interesu Hrvata.

Zatim je ciljanu poruku uputio i čelnik SDA Bakir Izetbegović kako će Dragan Čović i HDZ morati dosta toga popustiti kako bi se postigao dogovor.

Na taj je način praktično nagovijestio da će se vratiti razgovore kako bi ih završio/minirao. Izetbegović mlađi je praktično tako izdao i vlastitog oca Aliju Izetbegovića koji je s Hrvatima uspio osamostaliti BiH, te dovesti do pobjedničkih akcija 1995.

U slučaju da se pak ne postigne dogovor o izbornoj reformi, hrvatska strana neće imati puno izbora. Smjer djelovanja dalo im je izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH. A to u prijevodu s političko-diplomatskoga rječnika znači uspostavu vlastite federalne jedinice. Na to imaju sva prava, piše Zoran Krešić/VL

Bakir Izetbegović: ‘Meni prijete – neću popustiti, Čović mora odustati i platiti’

Što će biti posljedice takvog poteza, u koji ga guraju bošnjački lažni ljevičari Nikšić i Komšić?

Lider SDA time će i pred međunarodnim medijatorima, predstavnicima SAD i EU, čije konačne prijedloge, koji su iskristalizirani nakon višemjesčnih pregovora, čini se, kani “baciti u koš” legitimirati pravo Hrvata da formiraju svoju Republiku na prostoru kojeg su kontrolirali prije potpisivanja Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, piše HMS.

Pri tom bošnjačko političko vodstvo, neće moći, kao 2001. računati da će se Zapad angažirati kako bi Hrvate onemogućio u tome. Upravo suprotno, odbijanjem prijedloga zapadnih zemalja, kojima se štiti daytonska formula da je BiH država dva entiteta i tri konstitutivna i ravnopravna naroda, Izetbegović može prokockati zadnju šansu za bilo kakvu naklonost EU i SAD. Što više, prema onom što je HMS-u rekao jedan zapadni diplomata, koji nije želio biti imenovan, Hrvati će imati prešutnu podršku za formiranje svog entiteta na polovici teritorija FBiH na kojem čine većinu stanovništva, dok će snage EUFOR-a spriječavati eventualne represivne akcije Sarajeva protiv Hrvata.

I ne samo to lider SDA i njegovi najbliži suradnici riskiraju da se, odbijanjem prijedloga SAD i EU o izmjenama Izbornog zakona nađe na popisu onih kojima će Washington i Bruxeles uvesti sankcije za korupciju, podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, ustavnog poretka te ugrožavanje mira u BiH i na zapadnom Balkanu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari