Pratite nas

Hrvati četiri puta zabijali: Olić i Drmić za 2-2 remi u St. Gallenu

Objavljeno

na

Švicarska je sinoć imala Josipa Drmića, ali Hrvatska je imala Ivicu Olića. Ovaj dvojac obilježio je prijateljsku utakmicu u St. Gallenu. Švicarska je dvaput vodila, a Hrvatska je dvaput stizala. Drmić i Olić zabili su po dva gola za 2-2 remi. – Moje srce kuca za Hrvatsku. Da me netko zvao, sigurno bih prihvatio poziv i navukao hrvatski dres – pričao je tada 19-godišnji Josip Drmić, sin hrvatskih roditelja rođen u švicarskom Lachenu. Dvije godine kasnije, Drmić je zabio dva komada Hrvatskoj.

Gledali smo ga još dok je igrao za mladu reprezentaciju. Mislim da će ostvariti veliku karijeru. Žao nam je što nije naš – rekao je izbornik Hrvatske, Niko Kovač, uoči utakmice protiv Švicarske.

Drmić je “uništavao” našu obranu, ali srećom i Hrvatska je imala svog aduta u rukavu. Bio je to neuništivi Ivica Olić.

Niko Kovač najavio je kako će početi s kombiniranim sastavom. Na golu je bio Subašić, Srna, Ćorluka, Lovren i Pranjić bili su u zadnjoj liniji, Rakitić Maleš, Perišić, Kovačić i Olić bili su u sredini terena, a Nikica Jelavić u napadu.

Švicarska je bolje otvorila utakmicu, ali Hrvatska je kod 0-0 imala najbolju šansu. Kovačić je sjajno vidio Danijela Pranjića koji vraća povratnu loptu Perišiću. No Perišić je loše reagirao i propala je prilika.

Drmićev show

A onda je na scenu stupio Josip Drmić. Fantastičan lažnjak kojim je izbacio dvojicu naših igrača i Danijel Subašić morao je po loptu u mrežu u 34. minuti utakmice.

Samo pet minuta nakon toga Ivica Olić zabio je nakon fantastično izvedenog kornera Ivana Rakitića. Držali smo 1-1 samo minutu i pol. Onda je sjajni Josip Drmić još jedanput pobjegao našoj obrani, izašao pred Subašića i mirno zabio za 2-1.

Drmićev show gledali su njegovi roditelji koji su stigli iz Omiša. Na tribinama su bila i njegova braća.

– Svi će oni na tribinama pjevati hrvatsku himnu. Mama me već kao dijete naučila riječi ‘Lijepe naše’. Ipak, nije mi bilo teško odlučiti za koju ću reprezentaciju igrati jer me nitko iz Hrvatske nije zvao – kazao je Drmić uoči utakmice protiv Hrvatske.

Ivica Olić – neuništivi čovjek

No Hrvatska je danas imala čudesnog Ivicu Olića koji je bio odgovor na hrvatskog Švicarca Drmića. Sjajni Ola projurio je kraj desnog beka Juventusa i zabio za izjednačenje u drugom poluvremenu.

Niko Kovač ubacio je Modrića, Mandžukića i Eduarda u igru i Švicarci više nisu bili tako rastrčani. Eduardo je imao odličnu šansu nakon još jednog Olićevog prodora, ali nije bio precizan.

Hrvatska je dominirala u drugom poluvremenu. Eduardo, Perišić, Rakitić… Ali lopta jednostavno nije htjela u gol. Švicarci su “nestali” s terena, a Luka Modrić podsjetio je na sjajna izdanja u dresu Reala. S lakoćom su Modrić i Rakitić držali loptu u sredini, ali ostalo je 2-2.

Prijateljska utakmica: Švicarska – Hrvatska 2-2 (Drmić 34, 41 / Olić 39, 54)

24sata.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

MUNJE

Objavljeno

na

Objavio

MUNJE

Kada vidiš svjetlost kako nebo para,
tamo negdje iznad Mostara,
sjeti se njih što za dom su pali,
što su živote kao Munje dali .

Sjeti se njih i zapali im svijeću
a ni ja ih nikad zaboravit neću,
padali su hrabro bez straha na licu,
za slobodu našu i za trobojnicu.

Padali su hrabro jedan za drugoga
s krunicom u ruci i vjerom u Boga,
po njima danas povijest se piše,
takvi kao oni ne rađaju se više !

Ne rađa majka takvih heroja,
niti može reći ova pjesma moja,
kolika njihova ljubav je bila
u toj zadnjoj suzi što niz lice se slila.

Prijatelji moji na svemu vam hvala
i hvala majci što vas je dala
a ja još jedino što mogu ,
za vas zahvaliti dragom Bogu !

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Uzeše mi anđela čuvara, pa ja nemam koga zvati tata

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Na današnji dan prije 22 godine potpisan Daytonski sporazum

Objavljeno

na

Objavio

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan 1995. godine u Parizu čime je okončan četverogodišnji rat u BiH.

Prethodno je Daytonski sporazum 21. studenog 1995. godine parafiran u Wright-Patterson bazi kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Ovaj sporazum rezultat je diplomatske inicijative američke vlade koju je otpočeo tadašnji glavni američki posrednik Richard Holbrooke u vrijeme kampanje tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Konferencija se održala od 1. do 21. studenoga 1995. Glavni su sudionici bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbija i Crna Gora, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je medijima će nakon izbora 2018. godine u BiH morati doći do političkog dogovora u vezi Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je na današnji dan 1995. godine potpisan u Parizu.

Sporazum je bio kočnica rata, ali kroz sljedećih 22 godine pokazalo se da Daytonski sporazum stvara mnoge probleme. Postao je izvor nesuglasja triju strana. Tumačio se na razne načine. Donio je ustavne i pravne odredbe koje vrijede i danas. U mnogim odredbama postao je kočnica suživota. Daytonski sporazum nije bio stalan, nego ga se mijenjalo tiho i prešutno kroz 22 godina, često na štetu Hrvata.

– Od Daytona je ostao Dayton koliko god je skrnavljen kroz neke faze 2001., 2003. godine… Oko toga mislim da ćemo svi veoma brzo morati sjesti. To će biti jedan politički dogovor koji ćemo uraditi mislim ne do izbora 2018. godine, jer evidentno će to biti jedna drugačija utakmica, nego nakon izbora – kazao je Čović. Uvjeren je da će HDZ BiH biti na vlasti na svim razinama nakon izbora, kada će “oko navedenih stvari precizno zauzeti stav“.

– Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda i to je minimum da bi država mogla funkcionirati – rekao je Čović nakon sastanka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a na Jahorini. Tom prilikom, i predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik komentirao je Daytonski sporazum, koji je za njega “srušen voljom međunarodnog faktora“, smatrajući da su uništene i bazične vrijednosti tog sporazuma.

– Eliminirani su entiteti i konstitutivni narodi u značajnim projektima i odlučivanju, a nametale su se i špekulativne prakse koje su recimo u vezi onoga što govorimo u vezi Izbornog zakona – da jedan narod bira svoje predstavnike i da drugi narod ne može izabrati. Srbima uporno u Federaciji drugi odnosno druge političke stranke biraju predstavnike. Zato ne vidimo da je to doprinos stabilizaciji BiH – smatra Dodik.

Kazao je da je sasvim logično što HDZ BiH, “koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH i zagledan u matičnu zemlju Hrvatsku”, podržava ulazak BiH u NATO. SNSD razumije što HDZ promovira tu vrstu integracija isto kao što, navodi Dodik, HDZ vjerojatno razumije da su “Srbi i srpski narod zagledani u politike globalnih regionalnih integracija u vezi onoga što radi Srbija”.

– Dok god vodimo ove politike, NATO integracije nisu naš cilj i nećemo davati naše suglasnosti na razini BiH o tome – poručio je Dodik novinarima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari