Pratite nas

Herceg Bosna

Hrvati imaju jedinstvenu priliku za ravnopravnost u središnjoj Bosni

Objavljeno

na

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. Srednjobosanske županije Anto Bilić u intervjuu za Dnevni list ističe kako Hrvati u središnjoj Bosni nakon ovih izbora imaju jedinstvenu priliku promijeniti Ustav županije, ispraviti neravnopravnu poziciju, preustrojiti Travnik kao Mostar te uspostaviti ministarstvo branitelja SBŽ-a te pritom najavljuje kako je HDZ 1990. spreman bez i jednog uvjeta dati potporu ovakvom hrvatskom bloku.

Međutim, ističe kako su takve ideje o svehrvatskom bloku u središnjoj Bosni do sada propadale zbog odbijanja druge strane i njihovog kalkuliranja.

Upozorava i kako vladajući ponovno zbog pojedinačnih osobnih interesa svojataju HNS kao oruđe za dnevno-politički obračun s protivnicima, dok se u pozadini svega događa egzodus Hrvata kojih je iz godine u godinu sve manje.

Unatoč činjenici da određeni prijedlozi HDZ-a 1990. za reformu HNS-a nisu urodili plodom, najavili ste nastavak aktivnog rada u toj instituciji. Mislite li kako HNS može odgovoriti na izazove koji se danas nalaze pred hrvatskim narodom u cjelini?

anto-bilicNe mogu vjerovati da na svijetu postoji jedan jedini Hrvat koji ne podržava ideju, viziju i rad HNS-a, ali isto tako kažem da na svijetu nema nijednog jedinog Hrvata koji smatra da  ovakav HNS kakav je danas predstavlja sveopći Hrvatski narodni sabor. Danas je HNS udruga, a ne institucija, i u toj udruzi aktivno ili pasivno može raditi tko god želi. Potrebno je samo da pogne glavu i kaže da je to sveopći svehrvatski narodni sabor koji prihvaća i sve će biti u redu – HNS će imati potporu još neke opcije (kvaliteta nije bitna -bitan je broj). Ja sam o HNS-u kao mladenki koja se udaje kad njoj padne napamet i kada to njoj treba samo iz osobne koristi i osobnih razloga govorio, mislim, baš u jednom svom intervjuu u vašem listu i ne bih se ponavljao – pametnom dosta. Ali, planiram i likove iz predstava koje sam u teatrima u BiH i Hrvatskoj radio učlaniti u HNS jer to je sada “in”. E, dok god HNS ne bude ovaj iz moje prve rečenice, a bude ovaj iz druge ili treće, suvišno je trošiti riječi.

Dakle, i dalje inzistirate na reformi HNS-a. No, što s provođenjem dokumenata koji su se do sada donijeli? Je li moguće da se kroz djelovanje svih hrvatskih stranaka iskreno radi na provedbi nacionalne strategije?  
– HDZ 1990. je druga po jačini stranka u HNS-u, za razliku od stranaka koje su u rangu ovih mojih kazališnih likova koji će se učlaniti, i kao takva ima pravo tražiti reformu HNS-a i provođenje deklaracija HNS-a od kojih nijedna (a bilo ih je do sada šest) nije provedena i nije ispoštovana – zašto? I sada, kada gledate na moje ovakvo, za nekoga “neozbiljno“, mišljenje o HNS-u, može se reći da to nije tako, da to nije u redu. A ja onda te i takve pitam ima li ijedan dokument, od pojedinih kontroliranih medijskih izjava do šest deklaracija HNS-a, da je u potpunosti proveden otkada postoji HNS.
Nema, niti će ikada biti, i HDZ 1990. će se upravo boriti i aktivno raditi na tome da se deklaracije i dokumenti koje donese HNS poštuju i provode za opće dobro svih Hrvata Bosne i Hercegovine, a ne samo jednog dijela koji je uzeo sebi za pravo i ovakvu jednu dobru i sjajnu ideju upotrijebiti u dnevno-politički obračun i bitku s nekim drugim.
Nijedna deklaracija, ponavljam, nijedan dokument koji je usvojen na HNS-u, nikada do sada nije u potpunosti provedena i netko želi da ja takvu udrugu kojom mešetare pojedinci zbog svog osobnog interesa uvažavam. Prije nego što dobijem odgovore u
plaćenim stranačkim medijima koji uvelike pišu o HNS-u, a pojma nemaju da će nam ta izakulisna priča iseliti još tisuće Hrvata, jer to njima nije ni bitno, ja tražim da mi odgovore konkretno koja je deklaracija od šest do sada provedena i ispoštovana. Ja kažem nijedna i očekujem odgovor.

Problematika nemogućnosti ustroja vlasti zbog podjela unutar vladajuće koalicije HDZ – SDA – DF posebno dolazi do izražaja u SBŽ-u. Kakvo je Vaše viđenje cijele situacije te postoji li rješenje za što skoriji dovršetak ustroja nove Vlade?
– HDZ 1990. poslije općih izbora 2010. godine nije kalkulirao, ulazio u pregovore s neprincipijelnim koalicijama, iako nam je to uvelike nuđeno, niti se igrao hrvatskim nacionalnim interesom kao što se to radi danas. Pristupili smo tadašnjem bloku deset hrvatskih zastupnika i mukotrpno se izborili za povratak hrvatskih ministara u Vladu SBŽ-a. Poštovali smo glasačku volju tada, poštujemo glasačku volju i glasački rezultat i danas, ali od hrvatske strane u navedenoj vladajućoj koaliciji očekujem da niti jedna hrvatska pozicija ne pripadne nekom drugom samo zato da se sa scene izbriše HDZ 1990. Taj pristup nije dobar jer mi ćemo ovdje živjeti još mnogo godina i praviti još mnogo vlada. Ako se to, kako se najavljuje i između redova vidi, dogodi, HDZ 1990. će oštro tome odgovoriti.

Često govorite o mogućnosti ustroja svehrvatskog bloka unutar Skupštine SBŽ-a. Kakve su realne mogućnosti za takvo što te na koji bi način to ojačalo ukupnu hrvatsku političku poziciju na prostoru središnje Bosne?
– O svehrvatskom bloku unutar Skupštine SBŽ, nažalost, osim kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi, nije došlo i ja taj blok ne forsiram zbog raspodjele ministarskih pozicija koje su nekome smetnja uspostave takvog bloka, nego smatram da se taj blok jedanaest zastupnika više nikada neće dogoditi u središnjoj Bosni. Pitanje je kome će stranka koja je sad u tom bloku ubuduće prodavati svoj glas ako joj narod i da povjerenje što je bio slučaj prošlih izbora.
Sada Hrvati u središnjoj Bosni imaju priliku promijeniti Ustav županije, Travnik ustrojiti kao Mostar, ustrojiti ministarstvo branitelja, riješiti sva otvorena  pitanja s kojima se Hrvati središnje Bosne susreću, i to više nikada neće imati, ali tko će se baviti tim stvarima, lakše je ovako kao i do sada, a narod odlazi.
HDZ 1990., i ovo zadnji put kažem, spreman je bez ijednog jedinog uvjeta biti potpora uspostavi Vlade, ali ako ćemo prije dogovoriti promjenu Ustava, preustroj Travnika kao Mostara i uspostavu ministarstva branitelja u Vladi SBŽ-a, nemojte me pitati tko to ne želi.

Bliže nam se i lokalni izbori koji su do sada, nažalost, Hrvate ostavili bez nekoliko važnih načelničkih pozicija. U tom kontekstu kakva su Vaša predviđanja za područje SBŽ-a?
– Ja sam pozivao i prije ovih općih izbora da sjednemo u središnjoj Bosni i postavimo pred sebe zadaće, ali samo u interesu hrvatskog naroda središnje Bosne, nikoga drugog -uvažavajući sve, pogotovo kada su u pitanju lokalni izbori. To je pitanje koje sada nekima nije zanimljivo jer imaju važnija posla. Oni će o tome htjeti razgovarati dva dana prije uspostave lokalnih lista, a imat će plaćene medije koji će već pripremiti određene članke kojima će sijati strah i mrak i proglašavati dežurne izdajnike.
Nažalost, HDZ 1990. nema partnere u traženju rješenja kada je u pitanju hrvatsko pitanje i pitanje načelničkih pozicija u središnjoj Bosni pa nam ostaje ova rješenja ostavljati, kako je to od hrvatske politike u središnjoj Bosni i naviknuto, pet do dvanaest. Pozivam, kada to već nije do sada nikada učinjeno, da barem u ovom slučaju provedemo deklaraciju HNS-a s petog zasjedanja u Mostaru u kojoj stoji: “Usuglasiti i pripremiti zajednički nastup svih stranaka članica HNS-a u obliku zajedničke izborne liste na svim područjima i svim razinama gdje je Hrvatima zbog brojčane nadmoći drugih naroda ograničena mogućnost unutarnjeg stranačko-političkog pluralizma”. Evo, ovaj dio deklaracije se do sada tumačio postavljanjem uvjeta “sve ili ništa” što navedeni citat tumači drukčije. Ali, to vam je HNS. Kako pojedincu u tom trenutku odgovara, tako će ga i predstavljati.
Otvoreno mogu reći da ćemo u HDZ-u 1990. učiniti sve da dođe do dogovora o zajedničkim kandidatima za načelničke pozicije u središnjoj Bosni.

Pred BiH nalazi se velika prilika kroz novi pristup Europske unije. Mislite li kako nove vlasti u BiH, na svim razinama, mogu odgovoriti zadaćama koje se pred njih postavljaju? U tom kontekstu kakvu ulogu i doprinos može dati HDZ 1990.?
– Ne bih htio da me se shvati kao nekog tko negativno promišlja o svemu, ali pitam se, u matematičkom smislu, kako će političari koji su već pokazali da nisu u stanju odgovoriti na zadatak Europske unije (zad. 1+1= ?) odgovoriti na mnogo teže i veće zadatke koje pred njih Europa postavlja. Kako očekivati od političara koji su protiv Europe i protiv Bosne i Hercegovine da rade za dobro BiH i njezina puta u EU?
HDZ 1990. s predsjednikom Martinom Ragužem se u svojoj izbornoj kampanji odredio: ovo je naša zemlja i mi smo istinska lokomotiva koja predvodi vlak BiH k EU-u.
Neka drugi političari i stranke to dokažu, a ne samo kažu. Na tom putu ćemo ustrajati ne bojeći se nikoga, i sve inicijative, stavove, zakone i rješenja koja budu išla u tom kontekstu, od županijskih skupština do Doma naroda BiH (jer smo stranka koja ima  zastupnike na svim razinama od najnižih do najviših), zastupnici HDZ-a 1990. će bezrezervno podržati.

Na koji način zaustaviti negativne trendove koji se pogotovo ogledaju u činjenici kako iz godine u godinu bilježimo pad broja Hrvata-katolika u BiH?
– Pa evo, da budem izravan jer ovo pitanje zahtijeva najizravniji odgovor do sada. To pitanje planiram postaviti onima koji se bave politikom, a zbog svog zvanja ne bi se smjeli baviti njome, i podržavaju politiku koja je do toga i dovela, a onda poslije izbora govore o nestanku broja katolika. Dosta je licemjerstva i osobnog interesa, pa taman dolazilo i iz takvih redova.
Ja sam čovjek koji se vratio svojoj kući sa svojom obitelji u svoj dom u starom Travniku, Hrvatima sam izgradio zgradu Hrvatskog kazališta aktivno sudjelujući u povratku Hrvata u Travnik i opredijelio sam se za politiku čistih računa, što danas nikako nije popularno jer će vas proglasiti izdajnikom.
Drago mi je biti takav izdajnik. Za svakodnevni odlazak Hrvata iz središnje Bosne itekako znam i nažalost svjedok sam toga iz dana u dan, ali kako promišlja stožerna stranka koja je dobila većinsko povjerenje naroda i vlada HNS-om: “… o tome ćemo pričati poslije ili prepadati narod za neke sljedeće izbore, sada je šest ministarskih pozicija važnije od naroda”. Neka se nitko ne uvrijedi, ali ovo je pitanje zahtijevalo i puno izravniji odgovor. Žalosno je koliko ljudi odlazi, a svi se zato brinemo, puna su nam usta toga i po tom pitanju još uvijek nismo ništa poduzeli, ali i dalje ćemo sijati strah i mrak kako bismo zadržali svoje pozicije. Negativni trendovi se zaustavljaju stvaranjem pozitivnog poslovnog, ekonomskog i društvenog  ambijenta, a ne zastrašivanjem, napadajući i okrivljujući drugog za ono za što smo sami krivi. Eh, kada bi HNS bio ono što treba!
Ako se ovako budemo ponašali, vrlo brzo ćemo doći do trenutka Andrićevog kmeta Simana koji kaže :
“Doći će iza nas bolji od nas, pa će pametnije sviđati račune, onako kako ni jednim ni drugim neće biti pravo…ako se ovako budemo odnosili jedni prema drugima doći će dan kada ćemo obilaziti sudove i kancelarije i nosati zakone u jandžiku, al niko neće htjeti da nam ih čita…Smijat će se ljudi našoj pravi ko što se danas smiju sirotinji… Samo to će biti malo veći i teži smijeh; Bosna će se tresti od njega…”

Jeste li zadovoljni ustrojem i radom stranačkih tijela na području Vaše županije?
Ja sam čovjek koji je ŽO HDZ-a 1990. preuzeo prije četrnaest mjeseci (nešto više od godinu dana) i preuzimanjem ŽO-a HDZ-a 1990. preuzeo sam jednu neustrojenu i neorganiziranu stranačku organizaciju s jedva sastavljena tri općinska odbora i otvorena dva ureda, a danas imamo jedanaest općinskih odbora i četrdeset područnih odbora (neke smo raspustili) s otvorenih devet stranačkih ureda. Naš preustroj i naš rast poslije čišćenja stranke u središnjoj Bosni su nevjerojatni ako uzmemo sve okolnosti s kojima smo se susretali. Uspjeli smo stranku pripremiti za opće izbore u samo pet mjeseci i postići najbolji izborni rezultat HDZ-a 1990. u središnjoj Bosni, ali na tome rezultatu  svakako vrijedi i zahvaliti Hrvatskom narodnom savezu ( bivšem HSS-NHI-ju) na čelu s tadašnjim njihovim predsjednikom, a današnjim zamjenikom predsjednika HDZ-a 1990. dr. Dragom Džambasom s kojima smo uspjeli napraviti ujedinjenje u jedinstvenu stranku HDZ 1990. – stranku europske pučke orijentacije. To je ustvari istinsko ujedinjenje hrvatskog glasačkog tijela bez postavljanja ikakvih uvjeta. I kao čovjek koji dolazi iz teatra gdje kritika igra najvažniju ulogu, mislim da ustroj i rad na terenu mogu biti i puno bolji, pogotovo ako uzmemo u obzir da nam ljudi i dan danas dolaze u urede i učlanjuju se. To su sve ljudi koji žele raditi za opće dobro po principu znanja i struke, a ne osobne koristi i zašto onda ne očekivati još bolju organizaciju na području naše županije. Takvim ljudima otvaramo svoja vrata i od takvih smo spremni primiti i kritiku, a ovima drugima su vrata zakovana. Već do kraja ove godine ljestvica ustroja i rada HDZ-a 1990. u SBŽ-u bit će podignuta na najvišu razinu, svjesni odgovornosti lokalnih izbora za Hrvate središnje Bosne.

Ovih dana nastavlja se proces profilacije HDZ-a 1990. kroz unutarstranačke izbore. Gdje su prednosti Vaše stranke u političkom prostoru te koje ciljeve želite ostvariti u idućem razdoblju?
Unutarstranački izbori su normalan poslijeizborni slijed u svakoj ozbiljnoj političkoj stranci koja osvojenim izbornim rezultatom na najlakši način uočava svoje mogućnosti za boljim i još kvalitetnijim ustrojem gdje je to potrebno.
Profiliranje HDZ-a 1990. još traje jer trenutak političke prilike za mlade ljude kojima je HDZ 1990. dao šansu netko je iskoristio u svoju političku korist i u tim mladim ljudima ubio želju za izgradnjom dobra nužnog ovoj državi iskorištenjem mladalačkog mozga i poleta koje nekad vodi i luda želja za većim, a koje uvijek na kraju ispadne manje. U unutarstranačkom ustroju potrebno je dovršiti ujedinjenje s Hrvatskim narodnim savezom kroz najviša tijela stranke jer to je sada jedna stranka – HDZ 1990. Stranka smo koja odiše mladim i novim ljudima željnim rada za opće dobro.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

dr. sc. Ivo LUČIĆ: Međunarodna zajednica ima ključnu ulogu u obespravljenju, iseljavanju i pokušaju uništenja Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predstavljena je knjiga saborskoga zastupnika prof. Miroslava Tuđmana “Haški krivolov – Analiza dokaza o ciljevima zajedničkoga zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74″. Knjigu su predstavili akademik Davorin Rudolf, povjesničar Ivo Lučić, odvjetnica Nika Pinter i autor knjige Miroslav Tuđman te te u ime nakladnika Anita Šikić i Željko Raguž. U nastavku donosimo izlaganje dr. sc. Ive Lučića. (hkv)

Haški krivolov

Poštovane gospođe i gospodo, dragi prijatelji,

večeras smo okupljeni oko knjige Miroslava Tuđmana „Haški krivolov – analiza dokaza o ciljevima zajedničkog zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74.” u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH. Profesor Tuđman analizirao je preko 50 000 stranica sudskih transkripata i blizu 10 000 prihvaćenih dokaza optužbe i obrane. Njegova analiza nalazi se pred vama napisana na 511 stranica, podijeljena u devet poglavlja. Uvodno poglavlje nazvano „Konstrukcija zločina u jeziku” počinje presudom Žalbenoga vijeća Haškoga tribunala kojom su šestorica hrvatskih dužnosnika HZHB/HRHB proglašena krivim i osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne. Ne nalazeći pojedinačne krivice za ovakvu presudu, Vijeće ih je osudilo temeljem navodnoga sudjelovanja u Udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio „stvaranje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ponovno ujedinjenje hrvatskoga naroda”. Vijeće je iznijelo mišljenje da je taj UZP kao „zajednički zločinački cilj” imao „dominaciju Hrvata u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva.

Nasuprot takvom zaključku i presudi stoje činjenice koje su u ovoj knjizi vrlo precizno, rekao bih „forenzički” i dosljedno iznesene. Naravno te su činjenice predstavljene i sudcima Haškoga tribunala ali oni ih nisu htjeli uvažiti. Često nisu dopustili da se o važnim činjenicama uopće raspravlja, ako se i raspravljalo odbijali su njihovo usvajanje među dokaze, a ako su i usvojeni kao dokazi, nisu uzeti u obzir niti su obrazloženi u presudi. O tome možete čitati u Devetom poglavlju knjige. Izdvojit ću samo slučaj transkripta sa sjednice Predsjedništva BiH održane 29. prosinca 1993. Dokument nije prihvaćen kao dokaz u cjelini, već samo njegovih prvih 25 stranica koje nisu relevantne za obranu. U tom neuvrštenom dijelu dokumenta očituje se namjera Alije Izetbegovića da se broj Hrvata u BiH svede na nekih 12 %.

Danas, dvije godine poslije izrečene presude, možemo ponoviti ono što smo i tada, a i puno prije znali. Bez ikakve osnovane sumnje! Presuda je donesena najkasnije istoga dana kada je podignuta optužnica. Sudci su ostali potpuno ravnodušni spram činjenica i dokaza. Obrazloženje UZP napisano je na 70 od ukupno preko 1400 stranica Presude, a svjedoci optužbe spominju se dva i po puta više nego svjedoci obrane. U tom dijelu Presude najčešće se spominje ime prvog predsjednika RH Franje Tuđmana – čak 290 puta, dok je drugi po učestalosti spominjanja svjedok optužbe američki dužnosnik i diplomat Okun Herbert koji je spomenut 92 puta, a zatim također svjedoci optužbe Josip Manolić koji se spominje 72 puta i Ciril Ribičič koji je spomenut 32 puta. Oni su uz Raymonda Lanea (19) i Petera Galbraitha (13) ključni svjedoci za donošenje odluke o postojanju UZP-a.

Tužiteljstvo je dokazivalo postojanje UZP-a na temelju 72 dokaza i to 36 transkripata, dnevnika Roberta Okuna i Ratka Mladića te „vještačenja” odnosno pisanih iskaza Cirila Ribičiča, Roberta Donie, Raymonda Lanea i Ole Brix Andersona. Kao povjesničar osvrnut ću se na iskaz odnosno „vještačenje” dr. povijesnih znanosti, financijskog konzultanta u tvrtki Merrill Lynch i „vještaka” haškog Tužiteljstva Roberta Donie, nekadašnjeg gojenca poznatog srpskog povjesničara Milorada Ekmečića. Naime, tužitelj Kenneth Scott objasnio je sudcima Raspravnoga vijeća kakvu je zadaću zadao Donii. Tužiteljstvo mu je dalo na uvid optužnicu te je on po njoj radio ono „što se od njega očekuje”. A očekivalo se da će ojačati optužnicu kvazihistoriografskim uratkom. Taj se uradak odnosno „vještačenje” baziralo na 25 dokumenata koje mu je također dalo Tužiteljstvo te na sekundarnim ali pažljivo odabranim izvorima. Radilo se o 36 knjiga od čega su samo dvije tiskane u Zagrebu i to knjige svjedoka tužiteljstva Stipe Mesića i Cirila Ribičiča. Donia je zato obilno rabio medije – i to Oslobođenje i Tanjug, dakle bošnjačke i srpske režimske medije.

Uglavnom, Robert Donia je „ekspert” (kako to važno zvuči) koji je svu složenost bosansko-hercegovačke i jugoslavenske stvarnosti te svu složenost tamošnjih međunacionalnih odnosa sveo na teze optužnice haškoga tužiteljstva. Odnosno, kako piše Miro Tuđman: Donia nije događaje iz optužnice smjestio u povijesni kontekst nego je povijesni kontekst prilagodio optužnici (str. 167.). Optužnica je sastavljena temeljem političkih zahtjeva s jasnim političkim ciljem te po logici stvari nije ništa drugo doli politička optužnica. Presuda koje je donesena temeljem takve optužnice, uz ignoriranje dokaza obrane politička je presuda. Zato sam prije dvije godine rekao, a večeras ponavljam. Doći će dan kada će se i tome sudu suditi!

Kao što sam rekao na početku, večeras smo okupljeni oko knjige Miroslava Tuđmana. Ali, nije nas večeras povezao samo sadržaj ove po mnogo čemu jedinstvene knjige, nego i njezina naslovnica, odnosno uspomena na čovjeka koji se na toj naslovnici nalazi. Ova je knjiga prožeta duhom Slobodana Praljka, kao što je i ovaj večerašnji skup prožet uspomenom na njega. Njegovom racionalnom logikom, njegovom pobunom protiv nepravde, njegovim prijezirom prema podlosti tužitelja i svjedoka-krivokletnika te nesposobnošću i konformizmom sudaca. Ova knjiga, kao i ovaj skup odišu Praljkovom odlučnošću i ustrajnošću na istini.

Međutim, spomenuto suđenje nije prvo suđenje „hrvatskoj šestorci”. Ovo je koliko mi je poznato treća šestorka osuđena na montiranom političkom procesu. Maksimilijan Bebić, Vjekoslav Brajković, braća Joe i Ilija Kokotović, Anton Zvirotić i Mile Nekić, šestorica su Hrvata koji su živjeli i radili u gradiću Lightgowu u okolici Sydneya, u pokrajini New South Wales (NSW). Ni po čemu se bitnom nisu razlikovali od ostalih sunarodnjaka ili uopće australskih građana, sve do 8. veljače 1979. godine kada su u njihove kuće upale specijalne postrojbe savezne australske policije i uhitile ih.

Osumnjičeni su da spremaju veliki teroristički napad u Australiji. Taj navodni napad australskoj je policiji prijavio navodni Hrvat Vico Virkez. On je također trebao s njima sudjelovati u navodnom napadu ali se predomislio. Prema Virkezovoj dojavi šestorka (hrvatski ekstremisti/teroristi) je planirala podmetnuti bombe u glavnu razvodnu stanicu vodovoda u Sydneyu (čudno da nisu optuženi za namjeru trovanja vodovoda, kakve su bile uobičajene optužbe u komunističkoj Jugoslaviji), u kazalište, na glavni kolodvor i u lokalni jugoslavenski klub. Pokajnik Vico Virkez postao je svjedok optužbe te je imao izdvojeno suđenje. Pušten je nakon 10 mjeseci provedenih u zatvoru te se vratio u tadašnju Jugoslaviju.

Proces hrvatskoj šestorci bio je najdulji i najveći kazneni proces u povijesti Australije. Trajao je deset mjeseci, ispitano je 111 svjedoka, a transkripti sa suđenja imaju preko 5000 stranica teksta. Sudac Victor Maxwell 1981. godine osudio je svakoga člana hrvatske šestorke na 15 godina zatvora. Godinu dana kasnije žalbeni je sud potvrdio presude i kazne i zabranio žalbe Visokom sudu. Slučaj “hrvatska šestorka” činio se zatvorenim, bez obzira na brojne kontroverze, koje se naravno nisu mogle probiti do australskih medija. Obrat se dogodio deset godina kasnije. U kolovozu 1991. godine u srpskim dobrovoljačkim jedinicama iz BiH koje su ratovale na hrvatskim ratištima u Slavoniji reporter australske televizije ABC Chris Masters pronašao je ključnog svjedoka pokajnika i navodnog Hrvata Vica Virkeza. Pravo mu je ime bilo Vitomir Misimović. Bio je Srbin iz Bosanske Gradiške. Njega je jugoslavenska obavještajna služba ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća poslala u Australiju s lažnim imenom i zadatkom ubacivanja u hrvatsku zajednicu. Nakon što je obavio posao i vratio se u Jugoslaviju, od Udbe je za nagradu dobio farmu svinja. Doista odgovarajuća nagrada za opisanu svinjariju. Nakon što je reportaža objavljena na ABC-u počela je javna rehabilitacija “hrvatske šestorke” u Australiji. Pušteni su iz zatvora, ali ne uz poništenje presude donesene u montiranom procesu, ne uz ispriku i odštetu, već zbog navodnog „dobrog vladanja u zatvoru”. Australske institucije nisu i ne žele priznati što se tada zapravo dogodilo.

Ujutro 16. ožujka 1999., u Alipašinoj ulici u centru Sarajeva, nedaleko od američkog veleposlanstva odjeknula je eksplozija podmetnuta ispod službenog vozila zamjenika Ministra unutarnjih poslova Joze Leutara. Eksploziv je aktiviran dok je automobil bio u pokretu. Leutar je zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je ubrzo i preminuo, a vozač i njihov suputnik zadobili su lakše tjelesne ozljede. Od samoga početka istrage pojavili su se brojni problemi, najprije je istražni sudac pokušao udaljiti policajce Hrvate iz istrage, od njih su skrivani materijali skupljeni istragom oko igmanske grupe i sl. Alija Izetbegović je nakon atentata na Leutara izjavio: „Ovo su učinili ili naše (muslimansko-bošnjačke) budale ili hrvatski ekstremisti”. Na to je još dodao kako nikada nisu pronađene ubojice Kennedyja, Palmea i Alda Mora, aludirajući (ili nalažući) kako ni ovaj slučaj neće biti riješen. Da bi se sve još više zakompliciralo pobrinuli su se režimski sarajevski mediji, krenule su konstrukcije. Optuživani su svi oni koji su nekome od političkih moćnika smetali. Uskoro se oko cijelog slučaja eksponirao šef misije UN-a u BiH Jacques Klein, ustvrdio je kako ima dokaze i kako će krivci biti kažnjeni. Dana 6. travnja 2000. istražni sudac Kantonalnog suda u Sarajevu Idriz Kamenica potpisao je rješenje protiv šestorice Hrvata, koji su optuženi za ubojstvo Joze Leutara. Bili su to: Ivan Andabak, Dominika Ilijašević, Zoran Bašić, Željko Ćosić (koji je vozio pok. Leutara i kojem je bomba eksplodirala pod nogama), Jedinko Bajkuša i Mario Milićević. Po riječima tužiteljstva osumnjičeni su izveli ovo nedjelo kako bi srušili Federaciju BiH. Kompletna optužba se zasnivala na izjavi „zaštićenoga svjedoka” za koga je kasnije utvrđeno da je okorjeli kriminalac i liječeni duševni bolesnik. On je za svoje „svjedočenje” dobio 500.000 KM javno obećane nagrade ili dio tog novca. Zapravo, javnost nije nikada saznala tko je uzeo taj novac. Obrana optuženih je tvrdila da su Leutara usmrtili isti oni koji su postavili eksploziv za Papu i ubijali Hrvate u Travniku. Bivši ministar sigurnosti BiH Fahro Radončić više puta u medijima je ustvrdio da je Leutar ubijen po nalogu bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, sina Alije Izetbegovića. U studenome 2002. Vijeće Kantonalnoga suda u Sarajevu kojim je predsjedavao sudac Salem Miso donijelo je presudu kojom su sva šestorica Hrvata oslobođena optužbe i puštena iz zatvora gdje su proveli više od godinu dana.

Vratimo se ponovno nakratko u Australiju. Tijekom 1986. godine, na jednoj od australskih radio postaja koja je bila pod snažnim utjecajem KP Australije emitirana je čitava serija dokumentarnih emisija o navodnim nacističkim zločincima koji se skrivaju u Australiji. To je potaklo osnivanje posebne istražiteljske jedinice (SIU) osnovane u sklopu Australske obavještajne agencije (ASIO) koja je trebala prikupila dokaze i otkriti nacističke ratne zločince koji su se sklonili u Australiju. Na čelu te jedinice kao zamjenik voditelja a zatim i voditelj bio je Graham Blewitt. U tih sedam godina Blewittova specijalna jedinica istraživala je 800 slučajeva navodnih nacističkih zločinaca uglavnom iz baltičkih država bivšeg SSSR-a. Rezultat tih sedam godina rada i svih istraga su tri optužna prijedloga podnesena australskom državnom odvjetništvu. Nijedan od njih nije prihvaćen, a time niti procesuiran.

Za takav sedmogodišnji rad Blewitt je nagrađen mjestom prvog operativca u uredu tužitelja u Haagu, odnosno mjestom zamjenika Glavne tužiteljice Carle del Ponte. Upravo je on imao glavnu ulogu u podizanju optužnice protiv šestorice Hrvata iz Herceg-Bosne koje je optužio za udruženi zločinački pothvat. Optužnica je nastala na isti način kao i ona u Australiji (ili ona druga u BiH). Bio je to udruženi poduhvat sigurnosno-obavještajne službe i tužiteljstva. Blewitt je zapravo i formirao prvi ured haškog tužitelja. Tamo je došao prije nego što je imenovan glavni tužitelj Richard Goldstone. S njime su u Haag došla i trojica njegovih australskih djelatnika, trojica neuspješnih i frustriranih lovaca na naciste. Za njih četvoricu je glasnogovornica glavne tužiteljice Florence Hartmann desetak godina kasnije kazala da zauzimaju ključne pozicije u tužiteljstvu i među istražiteljima te opstruiraju istragu protiv Miloševića i vrha JNA. Objavljen je i podatak da je Blewitt još prije odlaska u Haag skupljao informacije o australskim državljanima koji su se priključili obrani Hrvatske odnosno koji su po njegovi mišljenju bili “izravno uključeni u jugoslavenski genocid”. Jako ga je ljutilo što su australski sudovi odbijali pokretati postupke temeljem te njegove dokumentacije. Blewitt je i sam bio blizak Komunističkoj partiji Australije i potpuno je jasno kako je za njega komunistička Jugoslavija bila neupitna vrijednost koju je trebalo sačuvati, odnosno njezine rušitelje kazniti. Za njega su rušitelji Jugoslavije bili nacisti ili konkretnije „ustaše”. Naravno, takvo je stajalište bilo potpuno u skladu s politikom Velike Britanije i njezinih bliskih saveznica uključujući i Australiju.

Kao što znamo, Graham Blevvitt je optužnicom iz 2004. u Haag doveo treću – hrvatsku šestorku: Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Oni su optuženi, a zatim i osuđeni za svehrvatski udruženi zločinački poduhvat. Od predaje hrvatske šestorke Haškom sudu do pravomoćne presude prošlo je trinaest i pol godina. Sama je sudska rasprava trajala pet godina. Proces i prvostupanjska presuda “hrvatskoj šestorci” i prije pravomoćne presude ostvarili su velik dio političkog cilja. Već je sama optužnica legitimirala nasilne promjene Ustava BiH i Ustava FBiH kojima su Hrvati politički marginalizirani u BiH. Optužnica je legitimirala i gospodarsko uništenje Hrvata u BiH za što se „međunarodna zajednica” nije libila čak ni upada vojne sile u banke – opet temeljem lažnih i ni do danas dokazanih optužbi. Kombinacijom političkih i kaznenih progona uklonjeno je gotovo kompletno političko i vojno vodstvo Hrvata u BiH. Spriječen je povratak izbjeglih i prognanih Hrvata u BiH, a potaknuto je njihovo masovno iseljavanje.

„Međunarodna zajednica” koju predstavljaju i simboliziraju osobe poput Grahama Blewitta, Carle del Ponte, Carla Bildta, Wolfganga Petritscha, Paddya Ashdowna, Carmela Agiusa i sličnih, ima ključnu ulogu u obespravljenju, iseljavanju i pokušaju uništenja Hrvata u BiH. Njima su u tome pomagali i mnogi u Republici Hrvatskoj i u BiH. Pritom svakako treba spomenuti bivšega predsjednika Stipu Mesića, ali i ne zaboraviti sve one njegove službenike i sljedbenike koji se nisu zadovoljili tek farmom svinja poput onog lažnog svjedoka iz australske priče. Ne sumnjam u to da će svi oni naći odgovarajuće mjesto na stranicama povijesti. Ova knjiga još je jedna cigla u zidu istine o našoj teškoj, ali i slavnoj prošlosti, čestitam profesoru Miroslavu Tuđmanu, a vama svima zahvaljujem na dolasku i podršci te na očuvanju uspomene na našega prijatelja Slobodana Praljka.

dr. sc. Ivo Lučić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Zašto sotoniziraju Herceg Bosnu? Šoljić u odgovoru HMS-u citirao Aliju Izetbegovića

Objavljeno

na

Objavio

Središnja proslava obljetnice HZ HB počinje večeras likovnom izložbom logoraša Bosiljka Kožula  u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosača u Mostaru u 18 sati, nakon čega slijedi polaganje vijenaca i molitva za hrvatske branitelje ispred središnjeg spomenika hrvatskih branitelja u 18,45 sati te svečana akademija u velikoj dvorani HD Kosača u 19 sati.  Obilježavanje 28. obljetnice osnivanja HZ HB počelo je polaganjem vijenca na grob prvog predsjednika HZ HB i HR HB Mate Bobana 15.studenog. Dan utemeljenja HZ HB općina Grude je odredila kao dan općine, a Zapadnohercegovačka županija kao dan Županije pa su u okviru toga priređene brojne manifestacije. Pad Vukovara i osnivanje HZ HB se obilježava širom BiH i RH na desetinama lokacija. Neke od tih manifestacija se odvijaju istovremeno. Veliki broj građana Mostara i Hrvata iz cijele BiH bit će toga dana u Vukovaru.

-Pozdravljam sve koji obilježavaju ova dva događaja ma gdje da su i pozivam poštovatelje HZ HB da na njima sudjeluju, kaže u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić.

HMS: Kako o razlozima osnivanja i svemu što je vezano za HZ HB postoje u osnovi dvije potpuno različite slike kako kao sudionik najvažniji događaj iz tog razdoblja s ove vremenske distance ocjenjujete osnivanje i djelovanje HZ HB?

ŠOLJIĆ: Bila su to teška vremena kada je uz svakojake rizike bilo potrebno donositi važne, a često i sudbonosne odluke. Na našu sreću u to vrijeme Hrvati u BiH su u strukturama vlasti imali legitimne, hrabre i mudre predstavnike. Oni nisu imali dvojbe kad je u pitanju proširenje rata na prostoru BiH u kojoj je u to vrijeme gotovo dvije trećine teritorija bilo izvan stvarnog nadzora središnje vlasti BiH. Ako je poznato da je veliki broj napada na RH polazio s prostora BiH te da je učinjen zločin od strane JNA i rezervista iz Srbije i Crne Gore bez odgovarajuće reakcije središnje vlasti BiH, a posebno nakon izjave predsjedatelja Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića „to nije naš rat“ bilo je jasno da Hrvate BiH nitko ne namjerava braniti. Dodamo li tome činjenice da su Srbi i Muslimani (Bošnjaci) ustrojili vlastite sustave za slučaj rata i to Srbi kroz SAO, a Muslimani osnivanjem Patriotske lige kao vojske za obranu muslimanskog naroda. Nakon toga Hrvatima zaista nije preostalo ništa drugo nego da i sami ustroje sustav samoobrane. To je razlog osnivanja HZ HB, a nikako namjera rušenja BiH i pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj.

HMS: Čime to možete obrazložiti?

ŠOLJIĆ: Argumenata je mnoštvo, a ovom prigodom ću navesti samo neke: Hrvatski zastupnici su bitno utjecali na Odluku o neovisnosti BiH u Skupštini BiH, Hrvati su u najvećem postotku izišli na Referendum o neovisnosti a njihovi glasovi bili su presudni za uspjeh Referenduma, Hrvati su prvi stali u obranu prostora na kojima su bili većinsko pučanstvo, a i tamo gdje su bili u manjini -Sarajevo, Tuzla, Bihać itd.- čime su dali velik doprinos u obrani BiH. Posebno je značajno istaknuti da je HVO na zahtjev multietničkog vodstva grada Mostara i uz suglasnost Predsjedništva BiH obranio grad Mostar jer u to vrijeme na ovim prostorima nije bilo druge organizirane vojske. Kako bi izgledao daljnji tijek rata da je Mostar došao u okruženje i blokadu kao što je to bio slučaj sa Sarajevom možete pretpostaviti, Hrvati su prvi a često i jedini prihvaćali sve mirovne inicijative i prijedloge kako one unutar BiH tako i međunarodne. Na prostoru BiH pod nadzorom HVO zbrinut je velik broj ne Hrvata, a s tog prostora i preko njega dolazila je sva pomoć stanovništvu na prostoru pod nadzorom ABiH uključujući i vojnu. HVO kao vojska hrvatskog naroda je u minulom ratu učinio neusporedivo manje zločina i progona nego druge dvije vojske, VRS i ABiH.

HMS: Zbog čega onda toliki napadi i sotonizacija HZ HB?

ŠOLJIĆ: Na ovo pitanje neću davati izravan odgovor nego samo navesti dva značajna izvora, a prepuštam čitateljima da sami donesu zaključak. Prvi; Gračanački glasnik, časopis za kulturu i hisotriju broj 36. Godina XVIII studeni, 2013. Str. 65, citat iz intervjua Alije Izetbegovića od 14.11.1993. godine:
Moramo ovdje graditi jednu civilizovanu državu ili nemamo šansi. Dakle, ne čisto muslimansku državu ovdje napraviti. Mi to ne bi trebali da uradimo, mada će ona, kako se to kaže via fakti biti to, jednostavno, drukčije ne može. To će biti ipak država u kojoj će biti: 80% Muslimana i biće onoliko muslimanska ili bošnjačka, kako hoćete, koliko je Francuska, Francuska uprkos što tamo ima, isto tako, Arapa 3 miliona, itd, ali to je francuska država i tu je Francuz predsjednik vlade i predsjednik Republike i svi su ministri Francuzi i drukčije mu ne može da bude. Prema tome, mislim da ta činjenica, da će njih biti još po 10 procenata jednih i drugih unutra, ne mijenja na stvari da narod koji je izborio tu državu ima sva prava koja, ne birajući, poštujući pravo onih njih kao manjina“.

Drugi izvor je Deklaracija SDA sa posljednjeg kongresa.

HMS: Ima li rješenja za stabilnu i uspješnu BiH?

ŠOLJIĆ: Nema tu jednostavnih i brzih rješenja, da ih je bilo našao bi ih netko prije nas. Po meni je temeljno da se tri konstitutivna naroda u BiH međusobno priznaju i uvažavaju onako kako je to naznačeno ZAVNOBiH-om i Daytonskim sporazumom, a to znači da Srbi, Bošnjaci i Hrvati budu u potpunosti jednakopravni. Tu ne treba izmišljati „toplu vodu“ nego naći uzore u uspješnim višenacionalnim zajednicama kao što su Švicarska i Belgija. Određena iskustva mogla bi se uzeti i od skandinavskih zemalja koje su prošle u povijesti ono što BiH i danas prolazi. Zbog čega praviti eksperimente i gubiti vrijeme kad je poznato da su se sve višenacionalne zajednice raspale ako nisu uspješno riješile unutarnji ustroj./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari