Connect with us

Herceg Bosna

Hrvati imaju jedinstvenu priliku za ravnopravnost u središnjoj Bosni

Objavljeno

on

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. Srednjobosanske županije Anto Bilić u intervjuu za Dnevni list ističe kako Hrvati u središnjoj Bosni nakon ovih izbora imaju jedinstvenu priliku promijeniti Ustav županije, ispraviti neravnopravnu poziciju, preustrojiti Travnik kao Mostar te uspostaviti ministarstvo branitelja SBŽ-a te pritom najavljuje kako je HDZ 1990. spreman bez i jednog uvjeta dati potporu ovakvom hrvatskom bloku.

Međutim, ističe kako su takve ideje o svehrvatskom bloku u središnjoj Bosni do sada propadale zbog odbijanja druge strane i njihovog kalkuliranja.

Upozorava i kako vladajući ponovno zbog pojedinačnih osobnih interesa svojataju HNS kao oruđe za dnevno-politički obračun s protivnicima, dok se u pozadini svega događa egzodus Hrvata kojih je iz godine u godinu sve manje.

Unatoč činjenici da određeni prijedlozi HDZ-a 1990. za reformu HNS-a nisu urodili plodom, najavili ste nastavak aktivnog rada u toj instituciji. Mislite li kako HNS može odgovoriti na izazove koji se danas nalaze pred hrvatskim narodom u cjelini?

anto-bilicNe mogu vjerovati da na svijetu postoji jedan jedini Hrvat koji ne podržava ideju, viziju i rad HNS-a, ali isto tako kažem da na svijetu nema nijednog jedinog Hrvata koji smatra da  ovakav HNS kakav je danas predstavlja sveopći Hrvatski narodni sabor. Danas je HNS udruga, a ne institucija, i u toj udruzi aktivno ili pasivno može raditi tko god želi. Potrebno je samo da pogne glavu i kaže da je to sveopći svehrvatski narodni sabor koji prihvaća i sve će biti u redu – HNS će imati potporu još neke opcije (kvaliteta nije bitna -bitan je broj). Ja sam o HNS-u kao mladenki koja se udaje kad njoj padne napamet i kada to njoj treba samo iz osobne koristi i osobnih razloga govorio, mislim, baš u jednom svom intervjuu u vašem listu i ne bih se ponavljao – pametnom dosta. Ali, planiram i likove iz predstava koje sam u teatrima u BiH i Hrvatskoj radio učlaniti u HNS jer to je sada “in”. E, dok god HNS ne bude ovaj iz moje prve rečenice, a bude ovaj iz druge ili treće, suvišno je trošiti riječi.

Dakle, i dalje inzistirate na reformi HNS-a. No, što s provođenjem dokumenata koji su se do sada donijeli? Je li moguće da se kroz djelovanje svih hrvatskih stranaka iskreno radi na provedbi nacionalne strategije?  
– HDZ 1990. je druga po jačini stranka u HNS-u, za razliku od stranaka koje su u rangu ovih mojih kazališnih likova koji će se učlaniti, i kao takva ima pravo tražiti reformu HNS-a i provođenje deklaracija HNS-a od kojih nijedna (a bilo ih je do sada šest) nije provedena i nije ispoštovana – zašto? I sada, kada gledate na moje ovakvo, za nekoga “neozbiljno“, mišljenje o HNS-u, može se reći da to nije tako, da to nije u redu. A ja onda te i takve pitam ima li ijedan dokument, od pojedinih kontroliranih medijskih izjava do šest deklaracija HNS-a, da je u potpunosti proveden otkada postoji HNS.
Nema, niti će ikada biti, i HDZ 1990. će se upravo boriti i aktivno raditi na tome da se deklaracije i dokumenti koje donese HNS poštuju i provode za opće dobro svih Hrvata Bosne i Hercegovine, a ne samo jednog dijela koji je uzeo sebi za pravo i ovakvu jednu dobru i sjajnu ideju upotrijebiti u dnevno-politički obračun i bitku s nekim drugim.
Nijedna deklaracija, ponavljam, nijedan dokument koji je usvojen na HNS-u, nikada do sada nije u potpunosti provedena i netko želi da ja takvu udrugu kojom mešetare pojedinci zbog svog osobnog interesa uvažavam. Prije nego što dobijem odgovore u
plaćenim stranačkim medijima koji uvelike pišu o HNS-u, a pojma nemaju da će nam ta izakulisna priča iseliti još tisuće Hrvata, jer to njima nije ni bitno, ja tražim da mi odgovore konkretno koja je deklaracija od šest do sada provedena i ispoštovana. Ja kažem nijedna i očekujem odgovor.

Problematika nemogućnosti ustroja vlasti zbog podjela unutar vladajuće koalicije HDZ – SDA – DF posebno dolazi do izražaja u SBŽ-u. Kakvo je Vaše viđenje cijele situacije te postoji li rješenje za što skoriji dovršetak ustroja nove Vlade?
– HDZ 1990. poslije općih izbora 2010. godine nije kalkulirao, ulazio u pregovore s neprincipijelnim koalicijama, iako nam je to uvelike nuđeno, niti se igrao hrvatskim nacionalnim interesom kao što se to radi danas. Pristupili smo tadašnjem bloku deset hrvatskih zastupnika i mukotrpno se izborili za povratak hrvatskih ministara u Vladu SBŽ-a. Poštovali smo glasačku volju tada, poštujemo glasačku volju i glasački rezultat i danas, ali od hrvatske strane u navedenoj vladajućoj koaliciji očekujem da niti jedna hrvatska pozicija ne pripadne nekom drugom samo zato da se sa scene izbriše HDZ 1990. Taj pristup nije dobar jer mi ćemo ovdje živjeti još mnogo godina i praviti još mnogo vlada. Ako se to, kako se najavljuje i između redova vidi, dogodi, HDZ 1990. će oštro tome odgovoriti.

Često govorite o mogućnosti ustroja svehrvatskog bloka unutar Skupštine SBŽ-a. Kakve su realne mogućnosti za takvo što te na koji bi način to ojačalo ukupnu hrvatsku političku poziciju na prostoru središnje Bosne?
– O svehrvatskom bloku unutar Skupštine SBŽ, nažalost, osim kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi, nije došlo i ja taj blok ne forsiram zbog raspodjele ministarskih pozicija koje su nekome smetnja uspostave takvog bloka, nego smatram da se taj blok jedanaest zastupnika više nikada neće dogoditi u središnjoj Bosni. Pitanje je kome će stranka koja je sad u tom bloku ubuduće prodavati svoj glas ako joj narod i da povjerenje što je bio slučaj prošlih izbora.
Sada Hrvati u središnjoj Bosni imaju priliku promijeniti Ustav županije, Travnik ustrojiti kao Mostar, ustrojiti ministarstvo branitelja, riješiti sva otvorena  pitanja s kojima se Hrvati središnje Bosne susreću, i to više nikada neće imati, ali tko će se baviti tim stvarima, lakše je ovako kao i do sada, a narod odlazi.
HDZ 1990., i ovo zadnji put kažem, spreman je bez ijednog jedinog uvjeta biti potpora uspostavi Vlade, ali ako ćemo prije dogovoriti promjenu Ustava, preustroj Travnika kao Mostara i uspostavu ministarstva branitelja u Vladi SBŽ-a, nemojte me pitati tko to ne želi.

Bliže nam se i lokalni izbori koji su do sada, nažalost, Hrvate ostavili bez nekoliko važnih načelničkih pozicija. U tom kontekstu kakva su Vaša predviđanja za područje SBŽ-a?
– Ja sam pozivao i prije ovih općih izbora da sjednemo u središnjoj Bosni i postavimo pred sebe zadaće, ali samo u interesu hrvatskog naroda središnje Bosne, nikoga drugog -uvažavajući sve, pogotovo kada su u pitanju lokalni izbori. To je pitanje koje sada nekima nije zanimljivo jer imaju važnija posla. Oni će o tome htjeti razgovarati dva dana prije uspostave lokalnih lista, a imat će plaćene medije koji će već pripremiti određene članke kojima će sijati strah i mrak i proglašavati dežurne izdajnike.
Nažalost, HDZ 1990. nema partnere u traženju rješenja kada je u pitanju hrvatsko pitanje i pitanje načelničkih pozicija u središnjoj Bosni pa nam ostaje ova rješenja ostavljati, kako je to od hrvatske politike u središnjoj Bosni i naviknuto, pet do dvanaest. Pozivam, kada to već nije do sada nikada učinjeno, da barem u ovom slučaju provedemo deklaraciju HNS-a s petog zasjedanja u Mostaru u kojoj stoji: “Usuglasiti i pripremiti zajednički nastup svih stranaka članica HNS-a u obliku zajedničke izborne liste na svim područjima i svim razinama gdje je Hrvatima zbog brojčane nadmoći drugih naroda ograničena mogućnost unutarnjeg stranačko-političkog pluralizma”. Evo, ovaj dio deklaracije se do sada tumačio postavljanjem uvjeta “sve ili ništa” što navedeni citat tumači drukčije. Ali, to vam je HNS. Kako pojedincu u tom trenutku odgovara, tako će ga i predstavljati.
Otvoreno mogu reći da ćemo u HDZ-u 1990. učiniti sve da dođe do dogovora o zajedničkim kandidatima za načelničke pozicije u središnjoj Bosni.

Pred BiH nalazi se velika prilika kroz novi pristup Europske unije. Mislite li kako nove vlasti u BiH, na svim razinama, mogu odgovoriti zadaćama koje se pred njih postavljaju? U tom kontekstu kakvu ulogu i doprinos može dati HDZ 1990.?
– Ne bih htio da me se shvati kao nekog tko negativno promišlja o svemu, ali pitam se, u matematičkom smislu, kako će političari koji su već pokazali da nisu u stanju odgovoriti na zadatak Europske unije (zad. 1+1= ?) odgovoriti na mnogo teže i veće zadatke koje pred njih Europa postavlja. Kako očekivati od političara koji su protiv Europe i protiv Bosne i Hercegovine da rade za dobro BiH i njezina puta u EU?
HDZ 1990. s predsjednikom Martinom Ragužem se u svojoj izbornoj kampanji odredio: ovo je naša zemlja i mi smo istinska lokomotiva koja predvodi vlak BiH k EU-u.
Neka drugi političari i stranke to dokažu, a ne samo kažu. Na tom putu ćemo ustrajati ne bojeći se nikoga, i sve inicijative, stavove, zakone i rješenja koja budu išla u tom kontekstu, od županijskih skupština do Doma naroda BiH (jer smo stranka koja ima  zastupnike na svim razinama od najnižih do najviših), zastupnici HDZ-a 1990. će bezrezervno podržati.

Na koji način zaustaviti negativne trendove koji se pogotovo ogledaju u činjenici kako iz godine u godinu bilježimo pad broja Hrvata-katolika u BiH?
– Pa evo, da budem izravan jer ovo pitanje zahtijeva najizravniji odgovor do sada. To pitanje planiram postaviti onima koji se bave politikom, a zbog svog zvanja ne bi se smjeli baviti njome, i podržavaju politiku koja je do toga i dovela, a onda poslije izbora govore o nestanku broja katolika. Dosta je licemjerstva i osobnog interesa, pa taman dolazilo i iz takvih redova.
Ja sam čovjek koji se vratio svojoj kući sa svojom obitelji u svoj dom u starom Travniku, Hrvatima sam izgradio zgradu Hrvatskog kazališta aktivno sudjelujući u povratku Hrvata u Travnik i opredijelio sam se za politiku čistih računa, što danas nikako nije popularno jer će vas proglasiti izdajnikom.
Drago mi je biti takav izdajnik. Za svakodnevni odlazak Hrvata iz središnje Bosne itekako znam i nažalost svjedok sam toga iz dana u dan, ali kako promišlja stožerna stranka koja je dobila većinsko povjerenje naroda i vlada HNS-om: “… o tome ćemo pričati poslije ili prepadati narod za neke sljedeće izbore, sada je šest ministarskih pozicija važnije od naroda”. Neka se nitko ne uvrijedi, ali ovo je pitanje zahtijevalo i puno izravniji odgovor. Žalosno je koliko ljudi odlazi, a svi se zato brinemo, puna su nam usta toga i po tom pitanju još uvijek nismo ništa poduzeli, ali i dalje ćemo sijati strah i mrak kako bismo zadržali svoje pozicije. Negativni trendovi se zaustavljaju stvaranjem pozitivnog poslovnog, ekonomskog i društvenog  ambijenta, a ne zastrašivanjem, napadajući i okrivljujući drugog za ono za što smo sami krivi. Eh, kada bi HNS bio ono što treba!
Ako se ovako budemo ponašali, vrlo brzo ćemo doći do trenutka Andrićevog kmeta Simana koji kaže :
“Doći će iza nas bolji od nas, pa će pametnije sviđati račune, onako kako ni jednim ni drugim neće biti pravo…ako se ovako budemo odnosili jedni prema drugima doći će dan kada ćemo obilaziti sudove i kancelarije i nosati zakone u jandžiku, al niko neće htjeti da nam ih čita…Smijat će se ljudi našoj pravi ko što se danas smiju sirotinji… Samo to će biti malo veći i teži smijeh; Bosna će se tresti od njega…”

Jeste li zadovoljni ustrojem i radom stranačkih tijela na području Vaše županije?
Ja sam čovjek koji je ŽO HDZ-a 1990. preuzeo prije četrnaest mjeseci (nešto više od godinu dana) i preuzimanjem ŽO-a HDZ-a 1990. preuzeo sam jednu neustrojenu i neorganiziranu stranačku organizaciju s jedva sastavljena tri općinska odbora i otvorena dva ureda, a danas imamo jedanaest općinskih odbora i četrdeset područnih odbora (neke smo raspustili) s otvorenih devet stranačkih ureda. Naš preustroj i naš rast poslije čišćenja stranke u središnjoj Bosni su nevjerojatni ako uzmemo sve okolnosti s kojima smo se susretali. Uspjeli smo stranku pripremiti za opće izbore u samo pet mjeseci i postići najbolji izborni rezultat HDZ-a 1990. u središnjoj Bosni, ali na tome rezultatu  svakako vrijedi i zahvaliti Hrvatskom narodnom savezu ( bivšem HSS-NHI-ju) na čelu s tadašnjim njihovim predsjednikom, a današnjim zamjenikom predsjednika HDZ-a 1990. dr. Dragom Džambasom s kojima smo uspjeli napraviti ujedinjenje u jedinstvenu stranku HDZ 1990. – stranku europske pučke orijentacije. To je ustvari istinsko ujedinjenje hrvatskog glasačkog tijela bez postavljanja ikakvih uvjeta. I kao čovjek koji dolazi iz teatra gdje kritika igra najvažniju ulogu, mislim da ustroj i rad na terenu mogu biti i puno bolji, pogotovo ako uzmemo u obzir da nam ljudi i dan danas dolaze u urede i učlanjuju se. To su sve ljudi koji žele raditi za opće dobro po principu znanja i struke, a ne osobne koristi i zašto onda ne očekivati još bolju organizaciju na području naše županije. Takvim ljudima otvaramo svoja vrata i od takvih smo spremni primiti i kritiku, a ovima drugima su vrata zakovana. Već do kraja ove godine ljestvica ustroja i rada HDZ-a 1990. u SBŽ-u bit će podignuta na najvišu razinu, svjesni odgovornosti lokalnih izbora za Hrvate središnje Bosne.

Ovih dana nastavlja se proces profilacije HDZ-a 1990. kroz unutarstranačke izbore. Gdje su prednosti Vaše stranke u političkom prostoru te koje ciljeve želite ostvariti u idućem razdoblju?
Unutarstranački izbori su normalan poslijeizborni slijed u svakoj ozbiljnoj političkoj stranci koja osvojenim izbornim rezultatom na najlakši način uočava svoje mogućnosti za boljim i još kvalitetnijim ustrojem gdje je to potrebno.
Profiliranje HDZ-a 1990. još traje jer trenutak političke prilike za mlade ljude kojima je HDZ 1990. dao šansu netko je iskoristio u svoju političku korist i u tim mladim ljudima ubio želju za izgradnjom dobra nužnog ovoj državi iskorištenjem mladalačkog mozga i poleta koje nekad vodi i luda želja za većim, a koje uvijek na kraju ispadne manje. U unutarstranačkom ustroju potrebno je dovršiti ujedinjenje s Hrvatskim narodnim savezom kroz najviša tijela stranke jer to je sada jedna stranka – HDZ 1990. Stranka smo koja odiše mladim i novim ljudima željnim rada za opće dobro.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari