Pratite nas

BiH

Hrvati iz Posušja, Širokog, Ljubuškog, Gruda …

Objavljeno

na

Početkom devedesetih Bosna i Hercegovina je postala državom zahvaljujući Hrvatima: oni su bili presudni za uspjeh referenduma o neovisnosti BiH, oni su na sebe primili i prvi udar srpske agresije BiH, konačno i opskrba Bošnjaka tijekom cijelog rata išla je preko Hrvatske i prostora u BiH koje su kontrolirali Hrvati. Bošnjačka politika, međutim, kao da Hrvatima nikada nije oprostila što postoje. Teritorij izgubljen u srazu sa Srbima trebalo je negdje nadoknaditi, hrvatski prostori u BiH nametali su se kao utješna nagrada nakon poraza od Srba. Zahvaljujući imidžu žrtve u percepciji međunarodne zajednice i anglosaksonskoj nesklonosti Hrvatima dobili su Federaciju kao okvir za majorizaciju Hrvata. Doduše, i Hrvatska se time okoristila, to jest dobila je nešto anglosaksonske sklonosti, preciznije spremnost Amerikanaca da zažmire četiri-pet dana. Ukoliko je Hrvatska u stanju za to vrijeme izvesti Oluju, neka joj bude.

I tako svi su nešto dobili – Srbi pola Bosne i Hercegovine, Bošnjaci Federaciju, Hrvatska pravo da vlastitim snagama oslobodi okupirane dijelove svoga teritorija – samo su Hrvati u Bosni i Hercegovini izvisili. Kako se nitko ne voli osjećati podlacem i uzrokom nepravde, bosanskohercegovačkim Hrvatima svi su složno naturili stigmu zločinaca, barbara, bandita, ćoškastoglavaca itd. Zagrebačka, sarajevska i beogradska ”raja” vjerojatno se ne bi složila oko mnogo čega na ”ovim prostorima”, no o bosanskohercegovačkim Hrvatima lako bi se našao zajednički jezik.

A i jugonostalgičarima su, čini se, oni najkrivlji. Konsenzus je načelno dobra stvar i ne valja ga kvariti, no onaj protiv koga je uperen ne može dijeliti oduševljenje zbog takvog suglasje. Tako su se i Hrvati iz BiH opirali i branili na razne načine od stereotipa o njima, možda još i više nego od političke nepravde koja im je učinjena.

I tako svi su nešto dobili – Srbi pola Bosne i Hercegovine, Bošnjaci Federaciju, Hrvatska pravo da vlastitim snagama oslobodi okupirane dijelove svoga teritorija – samo su Hrvati u Bosni i Hercegovini izvisili.

U Hrvatskoj je antihercegovački žar ponešto splasnuo, no stereotipi koji su uhvatili korijena trajat će po inerciji još dugo. U Bosni međutim žar ne splašnjava. A i kako bi, kad su im Hrvati smetnja na putu do potpunog posjedovanja Federacije Bosne i Hercegovine!? Da je tomu tako, dokaz je i način na koji premijer Federacije Nermin Nikšić na službenoj sjednici entitetske vlade govori o Hrvatima iz Hercegovine: ”Halo, ba … Ti Hrvati iz Posušja, Širokog, Ljubuškog, Gruda su banda …” Kada predsjednika vlade tako nastupa prema jednoj regiji države koju vodi, onda nema mjesta sumnji da je samo pitanje vremena kada će takva vlada početi primjenjivati silu da stane ”banditima” na kraj. Zanimljivo je da se nitko od zagrebačkih intelektualnih ”posvuduša” nije osjetio pozvanim osuditi Nikšića za ”nacionalizam, rasizam, fašizam itd.”. Stereotipi, izgleda, vrlo uspješni djeluju kao moralni anestetik.

Što sada? – pitanje je koje se postavlja pred bosanskohercegovačke Hrvate. Jer ne treba se zavaravati, nema Nikšić ništa bolje mišljenje o Hrvatima iz Viteza, Kiseljaka, Orašja ili Odžaka, zapadnohercegovački Hrvati samo su mu nešto veća smetnja jer žive na etnički kompaktnom području i u zaleđu im je kakva-takva Hrvatska. U situaciji kada Dodik neuvijeno najavljuje da su Srbi spremni na ”krimski scenarij”, bosanskohercegovačkim Hrvatima krajnji je trenutak da imaju vlastiti plan oko kojega bi se složile sve relevantne političke snage bosanskohercegovačkih Hrvata. Na žalost, ni dva tamošnja HDZ-a ne uspijevaju se dogovoriti oko zajedničkog nastupa na izborima.

No jedno je sigurno: narod koji je najzaslužniji za nastanak Bosne i Hercegovine kao države neće se pretrgnuti da je sačuva ukoliko dva druga naroda ovako zdušno nastave raditi na njezinom rastakanju. Između nakovanja unitarizma i čekića separatizma Hrvatima ne preostaje ništa drugo nego izmaknuti se. I voditi brigu isključivo o vlastitom interesu. Koliko će u tome biti uspješni, vrijeme će pokazati.

Damir Pešorda/HRsvijet

facebook komentari

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari