Connect with us

Hrvati jesu majorizirani, ali ni po koju cijenu neće dobiti treći entitet

Objavljeno

on

”Ovdje je potpuno pogrešno reći – kriv je jedan čovjek Dragan Čović”, rekao je u Dnevniku FTV-a Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, komentirajući propali sastalak bh lidera s europskim tajnikom za proširenje.

Radončić je za krizu u Federaciji BiH optužio SDP, pravdajući zahtjeve Hrvata, ali odbivši mogućnost da se ostvari bilo što što bi moglo dovesti do trećeg entiteta.

”Hrvati već dva puta ne mogu izabrati svog člana Predsjedništva BiH, Hrvati su čekali 15 mjeseci da njihovi legitimni predstavnici uđu u Državnu vladu, legitimni hrvatski predstavnici nisu u Federalnoj vladi, nisu dobili svog predsjednika, jednostavno su majorizirani i glavni krivac za to je SDP”, rekao je Radončić.

Nema cijene za treći entitet

Ministar sigurnosti Bih i lider Saveza za bolju budućnost, koji je nakon sastanka s europskim tajnikom za proširenje rekao kako su se umjesto presude ‘Sejdić-Finci’ počeli rješavati neki drugi problemi, naglasio je kako Bošnjaci ne mogu dozvoliti crtanje novih karata, ”uz najbolju želju da prestane majorizacija Hrvata i da se tom narodu omogući da njihovi legitimno izabrani predstavnici budu u vlasti na svim razinama”.

”To je suština presude Sejdić – Finci, koja manifestaciono izgleda da damo šansu ostalima. Gospodin Čović je to digao u nebesa i mi kao Bošnjaci, govorim u ime SBB-a, naročito kada je SBB kao bošnjačka stranka u pitanju, ili SDA kao bošnjačka stranka ili SDP, koji ne žele da se zovu bošnjačkom strankom nego strankom iz Sarajeva, u službenoj terminologiji nitko od nas nije mogao prihvatiti nešto što se zove treći entitet. Znači, ne trebaju Bošnjaci da biraju dva člana Predsjedništva, ali mi nećemo ni po koju cijenu dozvoliti da Hrvati dobiju treći entitet”, rekao je Radončić.

Za njega je rješenje neizravni način izbora članova Predsjedništva BiH.

”Hrvatski predstavnici su tu fleksibilni. Njima je stalo da mogu birati svoje članove Predsjedništva, ne postavljaju ultimativno uvjet da to mora biti izravan način izbora”, rekao je Radončić naglasivši da nikada neće dopustiti podjelu Federacije na dvoje, odnosno podjelu BiH na troje.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka bh. lidera s europskim tajnikom za proširenje Štefanom Fueleom rekao je kako netko vjeruje da može uime jednog naroda birati članove Predsjedništva.

”Davno smo kazali kako to nećemo moći. Taj pokušaj da tražimo kompromis jednostavno nije uspio uz različite varijacije”, kazao je Čović i dodao kako izravan način izbora ne može biti jednostavan, jer smatra da “treba napisati jedan poseban zakon za izbore članove Predsjedništva, koji će se raditi po posebnoj proceduri”.

”Da bi zadovoljili ono što smo do sada usuglasili, a osnova je toga da jedan narod drugom ne bira, onda to uistinu zahtjeva puno pravnog i svakog drugog napora kako to definirati”, rekao je Čović i dodao kako ima puno jednostavnijih modela koje “prijatelji iz Federacije još uvijek ne žele prihvatiti kao realnost”.

S druge strane, Zlatko Lagumdžija, kojeg Radončić optužuje za sve probleme, rekao je da je Čović došao na sastanak s Fuleom s namjerom da nema nikakvog rješenja te da je imao još zahtjeva svaki put kad bi ostali lideri neki od kompromisa pokušali postići.

”Bilo je dosta prijedloga koji su suštinski išli ili k podjeli Federacije prije svega ili u najmanju ruku k nečem što je uvod u dalji proces rastakanja Federacije pa samim tim i BiH”, kazao je Lagumdžija.

Za traženje novih zahtjeva Čovića je optužio i dopredsjednik SDA, Bakir Izetbegović, koji je rekao da se ”već izašlo iz tračnica implementacije presude Sejdić-Finci”.

”Bili smo spremni izaći u susret opravdanim frustracijama od Hrvata, ali ovo već izlazi iz tih okvira”, rekao je Izetbegović dodavši kako se na sastanku, koji je trajao čak 13 sati, stalno dizala ljestvica HDZ-a.

[vsw id=”XQV1UjYiAFg” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Apelanti pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, Dervo Sejdić i Jakob Finci, rekli su pak kako nikakvog rješenja neće biti sve dok se presuda u ovoj slučaju iz ruku politike ne vrati u ruke stručnjaka te da bi ovaj, relativno jednostavan pravni problem, davno bio riješen da su za njega zaduženi stručnjaci.

Finci smatra kako je došlo vrijeme da lideri priznaju poraz ove misije, a Finci kako dio odgovornosti mora snijeti i međunarodna zajednica. Europski tajnik za proširenje Stefan Fuele, koji je s predstavnicima političkih stranaka u BiH pregovarao 13 sati, napustio je Bosnu i Hercegovinu ne davši izjavu medijima. Pojedini izvori tvrde kako je Fuele liderima u BiH poručio da se dogovore ili da se raziđu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari