Connect with us

BiH

Hrvati katolici u BiH su pred pritiscima iskorijenjivanja

Objavljeno

-

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Franjo Komarica, biskup banjolučki, ocijenio je da su Hrvati katolici u BiH pred iskorjenjivanjem o čemu je izvijestio i kolege na Trećoj izvanrednoj Biskupskoj sinodi koja se održavala u Vatikanu.

U intervju za Radio Vatikan čije je dijelove u nedjelju prenijela Katolička tiskovna agencija (KTA) BiH, biskup Komarica je trenutačno stanje za katolike u BiH nazvao dramatičnim.

“Mi u BiH imamo brojna iskušenja, a napose stoga jer je katolička obitelj pred fizičkim istrebljenjem. U pola zemlje su iskorijenjeni, a sada su u drugome dijelu zemlje katolici pod snažnim pritiscima fizičkog iskorjenjivanja”, rekao je Komarica.

U Republici Srpskoj se današnji broj Hrvata katolika procjenjuje na oko 15.000 dok ih je prije rata živjelo oko 220.000. Istodobno, broj Hrvata katolika se iz godine u godinu smanjuje i na području Federacije BiH u kojoj ih živi najveći broj zajedno s brojnijim Bošnjacima.

Biskup Komarica svjedoči kako je o tome izvjestio članove Biskupske sinode u Vatikanu, navodeći primjere da su Hrvati katolici dobili najmanje pomoći za obnovu i povratak kako od međunarodnih donatora, tako i od domaćih institucija vlasti.

“Katolicima u BiH, koji su u najvećem broju Hrvati, se pružilo najmanje od materijalne pomoći koja je godinama stizala. To je nepravda. O tome ne smije Crkva šutjeti niti iole ozbiljan intelektualac ili pošten čovjek”, istaknuo je biskup Komarica. H/kta

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari