Connect with us

BiH

Hrvati kod Banje Luke traže da im ne ruše kuće zbog autoceste

Objavljeno

-

Predstavnici Hrvata iz naselja Ivanjska kod Banje Luke pozvali su hrvatske dužnosnike u Republici Srpskoj da spriječe planiranu izgradnju trase autoceste od Banje Luke prema Prijedoru preko njihovog naselja, zbog čega bi došlo do rušenja kuća i gospodarskih objekata u vlasništvu Hrvata povratnika.

Dopredsjednik Republike Srpske iz reda Hrvata Josip Jerković je, zajedno s predsjednikom kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Ivom Mijićem i vijećnikom kluba Hrvata u Vijeću naroda Davorom Čordašem, razgovarao s predstavnicima Udruge za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša Ivanjska o problemu s izgradnjom autoceste.

Kako su u petak izvijestili iz Jerkovićeva ureda, predstavnici udruge Hrvata iz mjesta Ivanjske, koje su vlasti RS poslije rata preimenovale u Podkozarje, ukazali su na to da bi autocesta Banja Luka-Prijedor prolazila kroz jedan dio ovoga naseljenog mjesta koji povezuje dionicu autoceste Mišin Han-Ivanjska.

Zbog toga su izrazili nezadovoljstvo predloženim planom izgradnje autoceste te su sami izradili nacrt s alternativnom trasom izvan naseljenog dijela čime bi se izbjeglo rušenje kuća, gospodarskih zgrada i postojeće infrastrukture.

Dopredsjednik Jerković izvijestio je predstavnike udruge da je od ministarstva prometa i veza zatražio da se uvaže primjedbe hrvatskih predstavnika iz Ivanjske. Pojasnio je kako je u tijeku izrada Nacrta plana parcelacije koji prethodi utvrđivanju trase autoceste, a zakonska je obveza da se provede javni uvid i organizira javna rasprava s građanima. Tada će svi zainteresirani građani imati uvid u predloženu trasu te će moći dati svoje primjedbe i sugestije, pojašnjava se.

Naselje Ivanjska koje se nalazi sjeverozapadno od Banje Luke prije rata je bilo većinsko hrvatsko. U Ivanjskoj je živjelo 3650 Hrvata, a danas tek njih 133, što je manje od četiri posto.

Slične probleme s trasom autoceste u RS-u između Banja Luke i granice sa Srbijom imali su i građani naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka u općini Modriči, no inzistiranjem hrvatskih predstavnika u BiH te posredovanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kod srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika donesena je odluka o izmještanju prvotne trase koja je trebala proći naseljenim dijelom. (Hina)

Hrvati će od entiteta RS tražiti odštetu za srušene kuće u ratu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas