Connect with us

BiH

Hrvati napustili sjednicu Zastupničkog doma PS BiH – Parlament BiH želi zabraniti spomen Bleiburgu u BiH

Published

on

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta no bez sudjelovanja zastupnika iz HDZ-a BiH koji su u znak prosvjeda zbog sadržaja tog dokumenta napustili sjednicu.

Za rezoluciju koju je predložilo četvoro oporbenih zastupnika glasovalo je 35 od 42 zastupnika koliko ih broji Zastupnički dom a prije tog čina zastupici HDZ-a izašli su iz dvorane nakon što je odbijen njihov prijedlog da se usvoji dokument koji bi bio na tragu ranije rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu u kojoj su na podjednak način tretirani fašistički i komunistički zločini.

HDZ-ovi zastupnici inzistirali su na tvrdnji kako je nedopustivo da se zločini tretiraju selektivno i da se o onima koje je smaknuo komunistički režim uopće ne govori.

“Ovo je drsko i bezobrazno što nam se radi”, kazao je na kraju žustre rasprave HDZ-ov Nikola Lovrinović koji je ranije kao njegove kolege iz stranačkog kluba tražio da državni parlamentarci pokažu potrebno poštovanje i prema žrtvama poput bleiburških.

“Zbog uvreda koje ste nam ovdje nanijeli, a pošto je Poslovnikom predviđeno nakon rasprave da se rezolucija stavlja odmah na glasovanje, Klub hrvatskog naroda će ovog trenutka sjednicu napustiti iz prosvjeda za ovo šta nam radite, što nam želite staviti na pleća odgovornost i krivicu koju nam ne pripada. Mi ćemo napustiti sjednicu i nećemo glasovati ni za jednu točku dnevnog reda. Ovo je drsko i bezobrazno što se radi – poručio je šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Zastupnici Naše stranke i Nezavisnog bloka Predrag Kojović, Damir Arnaut, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić ranije su predložili da parlament usvoji dokument pod nazivom Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog režima a kako se o njemu trebalo raspravljati prošlog tjedna tražili su da se time ujedno osudi najava služenja mise za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali a da vlasti BiH upozore Hrvatsku kako je neprihvatljivo da Hrvatski sabor bude pokrovitelj bleiburške komemoracije na teritoriju susjedne države.

Ovaj prijedlog ipak nije stigao na raspravu prije nego što je misa održana pa je naknadno izmijenjen sadržaj, kao i naslov predložene rezolucije.

U novousvojenom tekstu rezolucija podsjeća na “fašistički karakter ustaškog režima i Nezavisne države Hrvatske, na milijune žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo”.

Neobvezujuća rezolucija ističe antifašističku tradiciju svih naroda BiH kao i njenih građana uopće, te potrebu institucionalnog djelovanja u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim obvezama BiH. (Hina/Kamenjar.com)

Čovjek koji je kardinala Puljića nazivao svinjom i prijetio mu smrću i dalje na slobodi

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari