Pratite nas

BiH

Hrvati napustili sjednicu Zastupničkog doma PS BiH – Parlament BiH želi zabraniti spomen Bleiburgu u BiH

Objavljeno

na

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta no bez sudjelovanja zastupnika iz HDZ-a BiH koji su u znak prosvjeda zbog sadržaja tog dokumenta napustili sjednicu.

Za rezoluciju koju je predložilo četvoro oporbenih zastupnika glasovalo je 35 od 42 zastupnika koliko ih broji Zastupnički dom a prije tog čina zastupici HDZ-a izašli su iz dvorane nakon što je odbijen njihov prijedlog da se usvoji dokument koji bi bio na tragu ranije rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu u kojoj su na podjednak način tretirani fašistički i komunistički zločini.

HDZ-ovi zastupnici inzistirali su na tvrdnji kako je nedopustivo da se zločini tretiraju selektivno i da se o onima koje je smaknuo komunistički režim uopće ne govori.

“Ovo je drsko i bezobrazno što nam se radi”, kazao je na kraju žustre rasprave HDZ-ov Nikola Lovrinović koji je ranije kao njegove kolege iz stranačkog kluba tražio da državni parlamentarci pokažu potrebno poštovanje i prema žrtvama poput bleiburških.

“Zbog uvreda koje ste nam ovdje nanijeli, a pošto je Poslovnikom predviđeno nakon rasprave da se rezolucija stavlja odmah na glasovanje, Klub hrvatskog naroda će ovog trenutka sjednicu napustiti iz prosvjeda za ovo šta nam radite, što nam želite staviti na pleća odgovornost i krivicu koju nam ne pripada. Mi ćemo napustiti sjednicu i nećemo glasovati ni za jednu točku dnevnog reda. Ovo je drsko i bezobrazno što se radi – poručio je šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Zastupnici Naše stranke i Nezavisnog bloka Predrag Kojović, Damir Arnaut, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić ranije su predložili da parlament usvoji dokument pod nazivom Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog režima a kako se o njemu trebalo raspravljati prošlog tjedna tražili su da se time ujedno osudi najava služenja mise za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali a da vlasti BiH upozore Hrvatsku kako je neprihvatljivo da Hrvatski sabor bude pokrovitelj bleiburške komemoracije na teritoriju susjedne države.

Ovaj prijedlog ipak nije stigao na raspravu prije nego što je misa održana pa je naknadno izmijenjen sadržaj, kao i naslov predložene rezolucije.

U novousvojenom tekstu rezolucija podsjeća na “fašistički karakter ustaškog režima i Nezavisne države Hrvatske, na milijune žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo”.

Neobvezujuća rezolucija ističe antifašističku tradiciju svih naroda BiH kao i njenih građana uopće, te potrebu institucionalnog djelovanja u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim obvezama BiH. (Hina/Kamenjar.com)

Čovjek koji je kardinala Puljića nazivao svinjom i prijetio mu smrću i dalje na slobodi

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

28. obljetnica HVO brigade ‘Kralj Tvrtko’ Sarajevo

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Marinko Čavara čestitao 28. obljetnicu HVO brigade ‘Kralj Tvrtko’ : Za slobodu Sarajeva živote je dalo 109 bojovnika, više od 260 ih je ranjeno

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je, u povodu obilježavanja 28. obljetnice HVO brigade “Kralj Tvrtko“ Sarajevo, čestitku svim pripadnicima ove postrojbe koja je dala veliki doprinos u obrani Sarajeva.

Čavara je podsjetio da je za slobodu Sarajeva svoje živote dalo 109 bojovnika HVO-a Sarajevo, a više od 260 ih je ranjeno. Unatoč toj velikoj žrtvi još uvijek, ističe Čavara, nije izgrađeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima HVO-a Sarajevo, kako bi članovi njihovih obitelji, njihove kolege branitelji i prijatelji mogli na dostojanstven način položiti vijence, upaliti svijeće, odati im počast.

– Ne trebamo i ne smijemo dopustiti da se zaboravi i negira kako su Hrvati Sarajeva organizirani kroz Hrvatsko vijeće obrane i kroz brigadu ‘Kralj Tvrtko’ branili Sarajevo – istakao je Čavara u čestitki.

Stoga, dodao je, neka ova značajna obljetnica bude poticaj svima nama da ne odustanemo, da se nastavimo boriti za prava svakog pripadnika HVO-a, te da sačuvamo od zaborava poginule pripadnike HVO-a koji su svoje živote dali za našu slobodu, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HNS BiH: Afera ‘Respiratori’ test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pozdravilo je napore pravosudnih i policijskih institucija “u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon uhićenja glavnih osumnjičenih u aferi ‘Respiratori'”.

Predstavnici političkih stranaka okupljenih u HNS-u na sjednici u petak komentirajući aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini istaknuli su kako pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu.

“Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu s Europskom unijom”, priopćeno je iz HNS-a.

Ističu pritom kako previranja oko raspodjele sredstava MMF-a moraju biti razriješena u skladu s političkim dogovorom koji je postignut i odlukama Fiskalnog vijeća u kojima su županije jasno naznačene kao jedinice koje izravno sudjeluju u raspodjeli novca od strane Središnje banke BiH.

“Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS zahtijeva od nadležnih institucija da financijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju kako bi se osigurala sredstva pomoći za gospodarske subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcioniranje”.

Na sjednici se raspravljalo i o predstojećim lokalnim izborima koji su još uvijek, kako navode iz HNS-a, u pravnoj neizvjesnosti zbog prolongiranja datuma izbora te aktivnostima samog SIP BiH koji bi trebao osigurati preduvjete za održavanje izbornog procesa.

Na tragu prethodnih odluka Predsjedništva HNS, usuglašeno je kako će HNS imati zajedničke kandidate u onim mjestima gdje je hrvatski narod izložen utjecaju brojnosti druga dva naroda, kako bi ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat i spriječili disperziju glasova.

“Pitanje SIP BiH kao nadležne institucije za održavanje izbora također mora biti zakonski razriješeno kako bi izborni proces prošao transparentno i u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama”, navode iz HNS-a. Jedna od točaka dnevnog reda odnosila se i na predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj.

Razgovori oko kandidata u XI. Izbornoj jedinici u narednom razdoblju biti će intezivirani kako bi hrvatski narod i dalje imao svoje predstavnike u hrvatskom Saboru. Predsjedništvo HNS komentiralo je i poboljšanje ukupne epidemiološke slike na prostoru BiH te uputilo zahvalnost svim medicinskim, policijskim i djelatnicima civilne zaštite koji su najzaslužniji za uspješnu borbu i suzbijanje utjecaja korona virusa.

Sve aktivnosti u sljedećem razdoblju moraju biti usmjerene u omogućavanje stabilnosti i likvidnosti svih direktno pogođenih grana gospodarstva kako bi negativni efekti bili svedeni na minimum, proiopćio je Ured za informiranje HNS-a.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na ispitivanju zbog spornih kineskih respiratora

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari