Connect with us

Kolumne

Hrvati ne razumiju srpski govor

Objavljeno

-

Srbi su zbog strukture svoga jezika svjetski futuristički fenomen, a njihovi susjedi, premda stoljetne žrtve različitih srpskih nasrtaja, zbog nerazumijevanja strukture njihova govora dragovoljno u svojim jezicima pristaju na uloge „zločinačkih“ subjekata

Srpski jezik je čudnovat govor pa ga susjedni narodi, unatoč leksičkoj sličnosti i bliskosti sa svojim jezicima već stoljećima nikako ili pak s mukom razumijevaju. Taj je govor posebno nerazumljiv Hrvatima, što se može posebno vidjeti kad ga prenose u svoj jezik dajući mu doslovce hrvatska svojstva. Naime, srpski govori uglavnom ne razlikuju glagolska vremena, a kad se koji put i dogodi ta razlikovnost, onda ono što hrvatski govornik razumijeva kao prošlo vrijeme ili perfekt, u srpskom jeziku ima uglavnom značenje futura ili budućega vremena.

Milorad-PupovacU rečeničnim pak dijelovima ono što Hrvati u svom jeziku razumijevaju kao subjekt ili nositelja radnje u srpskim govorima obično je objekt ili žrtva radnje, dok taj isti objekt ili predmet radnje u srpskim govorima postaje subjekt ili spomenuti nositelj radnje u budućem vremenu. Zato su Srbi zbog strukture svoga jezika jedan od svjetskih futurističkih fenomena, a njihovi susjedi premda stoljetne žrtve različitih srpskih nastupanja, zbog nerazumijevanja strukture njihova govora dragovoljno u svojim jezicima pristaju na uloge „zločinačkih“ subjekata. Naime, kad Srbi govore primjerice o navodnim zločinima Hrvata nad „srpskom nejači“ u prošlosti, onda taj govor u prijevodu obično znači najavu budućih srpskih pohoda na Hrvate i njihovu likvidaciju. Oni koji se sjećaju napadaja na Vukovar, dobro pamte kako je tada čak i Reuters plasirao vijest u svjetsku javnost o navodnom hrvatskom pokolju „srpske dece“. Ta poruka obilježila je pad Vukovara, izvlačenje ranjenika iz bolnice i njihovu masovnu likvidaciju na Ovčari te neviđena zlostavljanja i psihičke torture nad zatočenim Hrvatima u koncentracijskim logorima po Srbiji.

Noviji primjer ovoga sladunjavog nerazumijevanja srpskoga govora očitovao se i ovih dana u Sisku, gdje je boravio srbijanski ministar Alaksandar Vulin, inače ministar u vladi četničkoga vojvode Tomislava Nikolića, koji je zajedno sa sadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem, tijekom devedestih godina poticao srbočetničku agresiju na Hrvatsku, etničko čišćenje zaposjednutih dijelova te sustavno rušenje katoličkih crkava i svih elemenata hrvatskoga identiteta, kako bi se, osim stanovništva, zatro i svaki povijesni spomen na hrvatsku opstojnost. U toj agresiji, kako precizno navodi hrvatski ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang, Srbi su ubili 345 djece te ranili njih 1184, a na tisuće puta su granatirali bolnice, škole, dječje vrtiće i dječja igrališta.

Nu unatoč svemu tom srbijanski ministar Vulin je u Sisku, gdje je na čelu s novoustoličenim srpskim episkopom Jovanom Ćulibrkom obilježavao navodna ubojstva „srpske nejači“ tijekom Drugoga svjetskog rata,  poručio Vukovarcima kako bi „onaj koji razbija ćiriličnu ploču samo zato što jedan narod baš tim jezikom govori i piše, razbijao i dječju glavu samo da može i da se ne boji da će biti kažnjen“. Poruka je očito upućena svim hrvatskim stradalnicima, koji su u sklopu duševnih tortura po srpskim kazamatima između ostaloga morali pjevati i ćirilične velikosrpske pjesme. Tu poruku srpski je govor opet, kao i svojedobno onu podmetnutu Reutersu 1991., sad  pokušao umotati u europsko ruho zahtjevom Europi da ne dopusti razbijanje srpskih glava. U tom ga je zahtjevu podupro i predsjednik vanjskopolitičkoga odbora Hrvatskoga sabora i vođa srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac, zavapivši: koja je to ideja države i kakva je to bila država u kojoj se moglo ubijati djecu?

Visoki dostojanstvenik Hrvatskoga sabora naravno nije to pitanje uputio Srbiji i njezinoj Jugoslaviji, nego Hrvatskoj, čiju su djecu po silnim slovenskim jamama zalijevali tekućim željezom upravo njegovi sunarodnjaci i jugoslavenski komunisti. Uostalom nije li se sam Simo Dubajić hvastao kako je u Kočevskom rogu poubijao 30 tisuća Hrvata. Pupovčev kao i Vulinov govor zato treba shvati tek kao najavu novih srpskih osvajanja u Hrvatskoj i zvjerstava, koja prate sva njihova osvajanja. Upravo zato leksemom „laž“ nije moguće objasniti srpske govore, jer se njihova jezična struktura temelji na već spomenutoj uporabi vremena i glavnih rečeničnih dijelova. Ekspanziju ovakve Pupovčeve politike treba tražiti i u svojedobnoj javnoj potpori i veličanju srpskih pokolja hrvatskoga stanovništva u Lici, gdje su na takvim manifestacijama rado viđani i ugledni ljudi iz hrvatske politike na čelu s predsjednikom države Ivom Josipovićem.

Sadašnja agresivna Pupovčeva politika u Hrvatskoj ima i svoje uporište u politici srbijanskoga premijera Aleksandra Vučića, koji na balkanski prostor sve snažnije pozicionira Putinovu Rusiju. U sklopu strategije, koju je zapovjednik združenih američkih snaga general Dempsey, nazvao strategijom subverzivnoga pritiska Milorad Pupovac i Aleksandar Vulin školski su ju odradili u Sisku. Ona se uklapa u velikosrpsku strategiju novoga Memoranduma, a Rusiji otvara mogućnost da se napokon pozicionira na Jadranskom moru. Vjerojatno zbog prikrivanja ciljeva te politike i Ivo Josipović je samo iz igre izvukao svoga glavnog analitičara Dejana Jovića, smjestivši ga vjerojatnu u privremenu zavjetrinu.

Mate Kovačević / Hrvatsko slovo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari