Pratite nas

Naši u svijetu

Hrvati u Njemačkoj svečano proslavljaju 25.obljetnicu priznanja Hrvatske

Objavljeno

na

Margareta Mađerić izaslanica premijera Plenkovića, režiser Jakov Sedlar i Antun Kikaš sa Hrvatima u Njemačkoj na proslavi 25. godišnjice priznanja Hrvatske, gdje će biti prikazan  film “Nisam se bojao umrijeti“

KARLSRUHE –  Hrvati u Njemačkoj svečano obilježavaju četvrt stoljeća od kada je Njemačka među prvima priznala Hrvatsku. Tom prigodom posebno svečano danas je njemačkom gradu Karlsruheu, gdje će proslavi međunarodnog priznanja Hrvatske nazočiti i Margareta Mađarić, izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, režiser Jakov Sedlar te Anton Kikaš, poznati hrvatski iseljenik ,domoljub iz Kanade, čiji će film „Nisam se bojao umrijeti“ biti prikazan brojnim njemačkim i hrvatskim gostima u znak sijećanja na nezaboravna i slavna vremena stvaranja nove demokratske Hrvatske za koju je prijateljska Njemačka imala uvijek izuzetno veliko razumijevanje i pružala joj potporu. To posebno naglašava uime organizatora  i Stjepan Domačinović,  predsjednik  tri ovdašnja hadezeova ogranka  HDZ- Baden-Baden, Rastatt , Gagenau.

– Velika nam je čast zahvaliti se našim njemačkim prijateljima na tako izdašnoj potpori koju su nam pružili od stvaranja Hrvatske pa do današnjih dana, gdje je Njemačka bila i ostala naš glavni politički i gospodarski parner. Naša nova Vlada to će i dalje znati  cijeniti u interesu i unaprijeđenju još bolje suradnje između dvije naše zemlje, te posebno unaprijeđenja diplomatskih i gospodarskih veza, kaže Stjepan Domačinović.

      Organizatori ove večeri su HDZ- Baden-Baden, Rastatt , Gagenau, i “Matica Hrvatske Karlsruhe”( predsjednik Vlado Bulić).

Nakon pozdravnih govora, zajedničkog susreta i premijere filma „Nisam se bojao umrijeti“ bit će održan i prigodan svečani domjenak sa Antunom Kikašom i Jakovom Sedlarom, kojem će pored visokih gostiju iz društvenog i političkog života Njemačke, te hrvatske zajednice u ovoj regiji , uz premijerova izaslanicu Margaretu Mađerić nazočiti i generalni konzul RH iz Stuttgarta Slavko Novokmet  kao i predstavnici medija.

Inače film o nezaboravnim ratnim vremenima Antuna Kikaša proteklih je dana prikazan  u Stuttgartu, a sinoć i u Berlinu, gdje je izazvao veliko zanimanje iseljenih Hrvata za lik i dijelo Antuna Kikaša u režiji Jakova Sedlara.

Zoran Paškov

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Održana je i misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka.

Australski Hrvati ovim su povodom poslali otvoreno pismo Hrvatskoj. Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu! Ovim riječima i ispijanjem otrova, general Praljak je izrekao konačnu presudu cijeloj dugogodišnjoj međunarodnoj farsi koja neodoljivo podsjeća na montirane komunističke procese, gdje se krivci unaprijed znaju.

Rečenica je to iz otvorenog pisma u kojem navode kako je njegov čin jedan je od najsnažnijih vapaja za pravdom koje smo posljednjih desetljeća mogli vidjeti. Čin čovjeka koji je uskoro trebao izaći na uvjetnu slobodu, no radije je izabrao smrt. Njegov čin poruka je hrvatskom narodu, ali i svakom čovjeku koji traži pravdu. Ovim činom, general je obvezao hrvatski narod na borbu za istinu i pravdu. Nakon ovoga nitko više nema pravo reći “mene se to ne tiče”, stoji u pismu.

Mi, australski Hrvati, pratimo što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Svjesni smo važnosti kažnjavanja zločina, no isto tako smo svjesni negativne uloge Haškog suda čije djelovanje smatramo sramotnim i nepravednim. Očekivali smo pravdu. Dobili smo laž i nepravdu. Stoga hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti upućujemo ovo pismo.

Australski Hrvati u pismu navode kako zahtijevaju odbacivanje presude Slobodanu Praljku i šestorki, jer se temelji na povijesnim neistinama, očekuju ispriku vodećih hrvatskih političara koji su izjavili da prihvaćaju i poštuju presudu, traže istrage svih koji su protuzakonito slali dokumente u Haag i opstruirali obranu.

Također navode da s prijezirom odbacuju tvrdnje g. Brammertza da slavimo ratne zločince dok ignoriramo žrtve.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mladi iz Njemačke dovode investitore u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Mladi obrazovani ljudi hrvatskih korijena, koji već visoko kotiraju u bankarskom, financijskom i poslovnom životu bogate njemačke oblasti Rajna – Majna već deset godina pomažu njemačkim investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku.

Hrvatska je zajednica u našoj oblasti nevjerojatno snažna, ne samo po brojnosti, nego je i ekonomski jaka. Gospodarske veze Hessena s Hrvatskom su jake, oni ovdje rade sjajan posao, kazao je Thomas Schaefer, ministar financija pokrajine Hessen.

Pokraj zračne luke, savez je organizirao nastup vladine Agencije za investicije i konkurentnost. Probrani gosti iz poslovnih krugova, investitori. Rizničar grada Frankfurta kaže, želimo što jaču suradnju. Hrvatski gospodarski savez je poput veleposlanika hrvatskih poduzeća u Njemačkoj, Frankfurtu i oblasti Rajna-Majna. Oni su i zagovornici interesa njemačkih poduzeća koja idu u Hrvatsku, kako bi investirala, pronašla kontakte. Kroz to je izrasla jaka veza, rekao je Uwe Becker, dogradonačelnik Frankfurta.

Kad tko spomene Hrvate i Hrvatsku, investitori ovdje uz Majnu već imaju u glavi sliku, dodaje Becker.

Hrvatski svjetski kongres okuplja na ovaj način i politički dio, gospodarski dio, investitore, mnoge koji su multiplikatori, koji povezuju gospodarstvo ovdje u Njemačkoj, kao i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Ovdje usred bankarskog svijeta, skupina Hrvata mladih, obrazovanih i uspješnih, s dobrim vezama s ovdašnjim bankarima i investitorima, pokušavaju nešto učiniti za svoju domovinu i povezati ovdašnje investitore s Hrvatskom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari