Pratite nas

Komentar

‘Hrvati i Srbi otvorili novu frontu u Ukrajini’

Objavljeno

na

Pozivajući se na jednu španjolski agenciju te na izvore iz Hrvatske i Srbije, jedan španjolski list piše o sukobima hrvatskih i srpskih dragovoljaca u Ukrajini.

‘Hrvati i Srbi, neprijatelji tijekom ratova 90-ih, otvorili su novu frontu u Ukrajini gdje se nastavljaju boriti’, piše u srijedu La Vanguardia, jedan od najčitanijih španjolskih dnevnih listova sa sjedištem u Barceloni.

Hrvati u sukobu vide agresiju Rusije na Ukrajinu prisjećajući se srpske agresije na Hrvatsku, dok Srbi ondje odlaze kako bi se borili uz svoje tradicionalne pravoslavne saveznike Ruse, protivnike NATO-a, koji su im pomagali tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, napominje list pozivajući se na španjolsku agenciju EFE te hrvatske i srpske izvore.

“Hrvatski i srpski dragovoljci premještaju svoje neprijateljstvo u rat u Ukrajini”, istaknuto je u naslovu teksta. Spominje se nekoliko desetaka boraca na obje strane.

La Vanguardia su dnevne novine u Kataloniji, sjeveroistočnoj pokrajini čija lokalna vlada traži nezavisnost od Španjolske.

Španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Garcia-Margallo u utorak je u Kijevu istaknuo da je Španjolska protiv naoružavanja Ukrajine kako bi se dala prilika “miru, dijalogu i pregovorima”.

Španjolska ne ovisi o ruskom plinu i njeno stajalište prema Moskvi je puno blaže u odnosu na druge članice EU-a, napose baltičke zemlje koje u Rusiji vide opasnost za svoj suverenitet.

Zasad je poznato da su Španjolci poslali Ukrajincima 300 vojnih kaciga i 500 prsluka.

Dok se EU opire slanju prave vojne potpore Ukrajini, raste broj stranih dragovoljaca koji odlaze u tamošnji rat boriti se na obje strane. Ondje su Španjolci, Francuzi, Šveđani, Poljaci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Čečeni i drugi, istaknuo je britanski BBC.

Motivi su im različiti, a oni koji ne odlaze zbog novca nego ideala, motive nalaze u ratu u bivšoj Jugoslaviji i španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.), navode mediji.

Mediji su pronašli dvojicu Španjolaca na strani ruskih separatista. Angel Davilla-Rivas (22) i Rafa Munoz Perez (27), pripadnici radikalnih ljevičarskih skupina u Španjolskoj, na istok Ukrajine su krenuli jer je tadašnji Sovjetski Savez podržavao republikance u španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.) protiv nacionalista predvođenih generalom Franciscom Francom.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari