Connect with us

Hrvati traže federalizaciju za cijelu BiH, a ne polurješenja

Objavljeno

-

SARAJEVO- Današnja dugoočekivana sjednica Zastupničkog doma federalnog Parlamenta na kojoj će se pokrenuti rasprava o ustavnim promjenama u Federaciji trebala bi pokazati koliko su hrvatske stranke u tom domu jedinstvene kada je u pitanju borba za strateške nacionalne interese te na koji način vide uređenje većeg bh. entiteta.
Pred zastupnicima je uistinu mnogo materijala; počevši od osnovnih dokumenata koje je Ustavno povjerenstvo uputilo u formi radne varijante teksta Ustava, pa do amandmana mnogobrojnih predlagača koji tretiraju ovu vrlo važnu materiju. Očekivanja od današnje sjednice su različita, pa tako dopredsjedatelj Doma Tomo Vidović misli kako je moguće da se Ustavnom povjerenstvu dadne ovlast da pripremi ili amandmanske popravke sadašnjeg ili pak nacrt novog Ustava Federacije. No, budući da je u igri veliki broj amandmana od kojih neki na različit način tretiraju određene dijelove ustavnog uređenja, Vidović je mišljenja da prije treba očekivati nacrt novog Ustava.

Prilika da se progovori

Hrvatski zastupnici ne očekuju da će današnja sjednica donijeti neke spektakularne rezultate, tim više što smo još uvijek daleko od nacrta novog Ustava, tako da će se vjerojatno otvoriti jedna šira rasprava. No, poručuju kako je dobro da se uopće govori o potrebi promjene Ustava, pri čemu ipak ovu problematiku treba gledati u kontekstu cijele BiH, a ne samo jednog njezina dijela. Ipak, od nečeg se mora početi te će danas, najavljuju, otvoreno progovoriti o izuzetno podređenom političkom položaju hrvatskog naroda u Federaciji, kako u izvršnoj, tako i zakonodavnoj vlasti.
Zastupnik HDZ-a 1990. Boro Krišto za naš je list kazao kako ne misli da će današnja rasprava ići u smjeru usvajanja nekih odluka koje bi išle na štetu Hrvata, međutim, potvrdio je kako će iskazati potrebu da se ustavne promjene tretiraju u širem kontekstu.

Federalizacija je ključ

– Najprije bi trebalo napraviti rješenja na razini države, pa bi onda bilo lakše i za Federaciju. Ako nema cjelovitog rješenja, teško da ćemo doći do kvalitetnog modela za Federaciju, upozorio je Krišto, istaknuvši kako je u ovom trenutku mnogo nedorečenosti, poput mogućnosti okrupnjavanja županija pri čemu još uvijek nije definiran njihov broj niti način spajanja.
S tim u vezi postavlja i pitanje kako birati izaslanike u Dom naroda, a sve to govori, smatra on, kako se do izbora teško može očekivati neki značajniji pomak. No, bitno je da se rasprava konačno pokrenula i kroz nju će hrvatski zastupnici, najavio je Krišto, ukazati na očigledne probleme koji postoje u Federaciji.
– Recimo, spominje se ukidanje županija, no mi smatramo da mora ostati središnja razina vlasti. Hoće li to biti okrupnjavanje ili nešto drugo, pitanje je na koje treba odgovoriti viša razina, poručio je Krišto, naglasivši kako je potrebno provesti cjelovite ustavne promjene.
Zastupnik HDZ-a BiH Marijan Živković posebno je kritizirao pokušaje koji idu u smjeru potpunog ukidanja županija te naveo kako je to neprihvatljivo rješenje. Govoreći konkretno o amandmanima NS-a Radom za boljitak, on je naveo kako u tom slučaju nije ispoštovana procedura, jer je Ustav jasno naveo tko su ovlašteni predlagači.
– Što se tiče današnje sjednice, ne očekujem da će se nešto posebno događati. Ukoliko pak bude pokušaja nekog preglasavanja, postoje načini da se to spriječi. Ipak, dobro je da se progovori o hrvatskom pitanju te da ova sjednica na neki način bude uvodna, poručio je Živković.
Prema svemu sudeći, današnja sjednica je tek jedna u nizu koje se očekuju i koja dolazi čak deset mjeseci nakon što je prihvaćena inicijativa za ustavne promjene, sukladno preporukama stručnog tima koji je radio pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a, a koji predstavljaju tek polaznu osnovu.

Dnevni list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari