Pratite nas

Hrvati trebaju biti svoji na svome u BiH

Objavljeno

na

Mostar – Zastupnik RH u Evropskom parlamentu iz HDZ-a, Davor Ivo Stier, kazao je u petak uveče na tribini u Mostaru, kako je Rezolucija EP o BiH “veliki uspjeh”, jer se u tom dokumentu navodi da je za BiH podjednako opasni “i separatizam i centralizacija”.
zajednicka-siroki-samostan0328
“Sve do sada u svim dokumentima EU stajalo je da je separatizam najveća opasnost po opstojnost za BiH, a sada nakon Rezolucije to više nije tako” – kazao je Stier.
On je naglasio da su predstavnici Hrvatske u EP morali uvjeriti svoje kolege da promjene već pripremljenu Rezoluciju, što je prema Stieru bilo moguće samo u saradnji zastupnika bez obzira na stranačka opredjeljenja.
[quote float=”right”]Javna tribinu “Novi politički odnos EU prema BiH i ustavni položaj Hrvata” organizirali su Hrvatska kulturne zajednice Troplet i Institut za društveno-politička istraživanja. Na tribini su govorili – Davor Ivo Stier (zastupnik u Europskom parlamentu), – prof. dr. Mile Lasić (profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru) i Ivan Vukoja (Institut za društveno-politička istraživanja).[/quote]
“Složili smo se da u složenim državama poput BiH, samo federalna riješenje mogu osigurati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda u ovoj zemlji” – smatra zastupnik RH u Evropskom Parlamentu.
Stier smatra i da Hrvati u BiH moraju konačno “biti svoji na svome”, te da je centralizacija Sarajeva, “jednako pogubna kao i centralizacija iz Beograda u bivšoj Jugoslaviji”.
Osim Stiera na tribini u Mostaru su govorili još prof. Mile Lasić i Ivan Vukoja.
Stier je u petak sa svojim mladim asistentima boravio u Širokom Brijegu gdje je obišao Franjevački samostan, sastao se sa franjevcima i upoznao sa poviješću ovog grada.Stiera je na Širokom Brijegu dočekao fra Tomislav Puljić, gvardijan širokobriješkog samostana, koji ga je proveo kroz samostanske prostorije i u kratkom sastanku mu predočio aktualno stanje širokobriješke župe. Nešto više o samoj kulturnoj i sakralnoj baštini širokobriješke župe i kraja govorio je fra Vendelin Karačić.

Svrha ovog posjeta je nastavak otvaranja i održavanja dijaloga s našim ljudima u Hercegovini koje također zastupamo u Europskom parlamentu. Poznato je kako smo u Europskom parlamentu otvorili novi pristup Europske unije prema Bosni i Hercegovini i bitno je da se ljudi s time detaljnije upoznaju i daju svoja mišljenja, kazao je za ABCportal.info Davor Ivo Stier.Tijekom boravka na Širokom Brijegu na Stiera je poseban utisak ostavila krvava povijest Širokog Brijega i razdoblje u kojem su mučki ubijeni hercegovački franjevci, čiji je grob i stratište posjetio.

Ne može se doći u Hercegovinu, a ne posjetiti Široki Brijeg. Ovdje sam se došao pokloniti širokobriješkim mučenicima i zaista mi je bila čast boraviti u ovom, za Hrvate, važnom mjestu, istaknuo je Stier.  

abcportal.info/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Sramota. U svijetu nitko  ne zna ništa o Vukovaru!

Objavljeno

na

Sipa Press

Prolazi još jedna obljetnica sjećanja na nevine žrtve Grada Vukovara, ali i Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Koliko djeca u školi uistinu znaju o ovim velikim tragedijama hrvatskog naroda, koliko znaju o agresorima? Malo ili ništa. Međutim, još je žalosnija činjenica da se recimo o onome što se događalo u Vukovaru tijekom 1991. gotovo ne zna ništa u Europi, a kamoli u svijetu.

Mnogi ne znaju ni pokazati na zemljopisnoj karti gdje je Vukovar, a kamoli Škabrnja, iako je riječ o jednoj od najvećih ratnih katastrofa nakon II. svjetskog rata. O ovom razorenom gradu vrlo malo ili bolje rečeno ništa ne znaju ni žitelji susjednih država, poput Madžarske, Italije…

U školama diljem Europe se ne uči o Domovinskome ratu. Tome se ne treba čuditi kad se ni u hrvatskim školama ovoj temi ne pridaje zaslužena pažnja. Međutim, što rade hrvatska veleposlanstva diljem svijeta, je li ona barem prigodom ovakvih događanja upozoravaju tamošnje medije, odnosno iznose istinitu sliku o onome što ste događalo na ovim prostorima? Prema šutnji europskih medija vrlo lako se da zaključiti da se u ime nečijih interesa ova tema zaobilazi, marginalizira i prešućuje! Zašto?

S druge pak strane svjedoci smo da se svijetom širi lažna istina o Domovinskome ratu, pa čak i da se agresora pretvara u žrtvu. Nitko to ni demantira. To traje iz godine u godinu, pa će na kraju laž  ipak  postati – istina.

Dakle, pitanje glasi: što ste gospodo hrvatski veleposlanici učinili ili što činite da se 26 godina nakon okupacije Vukovara i Škabrnje zna o tim događajima u državama u kojima predstavljate Hrvate, odnosno zašto šutite, umjesto da „urličite“ o onome što ste nadamo se gledali i ovih dana u ovome gradu i ovome selu?

U vrijeme Domovinskoga rata hrvatska je diplomacija odnijela pobjedu, baš kao što su to učinili i mediji, ali u miru opet gubimo.

Ne, ništa se u Europi ne zna o Vukovaru, o bijelim križevima na Memorijalnom groblju ili pak o Ovčari.

Sramotno, ali je tako!

Inače, svjetski mediji su relativno dobro informirani o „ustaškoj Hrvatskoj“, pa i o „genocidu Hrvata nad Srbima“, o čemu im ne svjedoče samo Srbi, već i pojedini hrvatski (?) političari, domaće izdajice i dezerteri.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari