Connect with us

Hrvati trebaju biti svoji na svome u BiH

Objavljeno

-

Mostar – Zastupnik RH u Evropskom parlamentu iz HDZ-a, Davor Ivo Stier, kazao je u petak uveče na tribini u Mostaru, kako je Rezolucija EP o BiH “veliki uspjeh”, jer se u tom dokumentu navodi da je za BiH podjednako opasni “i separatizam i centralizacija”.
zajednicka-siroki-samostan0328
“Sve do sada u svim dokumentima EU stajalo je da je separatizam najveća opasnost po opstojnost za BiH, a sada nakon Rezolucije to više nije tako” – kazao je Stier.
On je naglasio da su predstavnici Hrvatske u EP morali uvjeriti svoje kolege da promjene već pripremljenu Rezoluciju, što je prema Stieru bilo moguće samo u saradnji zastupnika bez obzira na stranačka opredjeljenja.
[quote float=”right”]Javna tribinu “Novi politički odnos EU prema BiH i ustavni položaj Hrvata” organizirali su Hrvatska kulturne zajednice Troplet i Institut za društveno-politička istraživanja. Na tribini su govorili – Davor Ivo Stier (zastupnik u Europskom parlamentu), – prof. dr. Mile Lasić (profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru) i Ivan Vukoja (Institut za društveno-politička istraživanja).[/quote]
“Složili smo se da u složenim državama poput BiH, samo federalna riješenje mogu osigurati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda u ovoj zemlji” – smatra zastupnik RH u Evropskom Parlamentu.
Stier smatra i da Hrvati u BiH moraju konačno “biti svoji na svome”, te da je centralizacija Sarajeva, “jednako pogubna kao i centralizacija iz Beograda u bivšoj Jugoslaviji”.
Osim Stiera na tribini u Mostaru su govorili još prof. Mile Lasić i Ivan Vukoja.
Stier je u petak sa svojim mladim asistentima boravio u Širokom Brijegu gdje je obišao Franjevački samostan, sastao se sa franjevcima i upoznao sa poviješću ovog grada.Stiera je na Širokom Brijegu dočekao fra Tomislav Puljić, gvardijan širokobriješkog samostana, koji ga je proveo kroz samostanske prostorije i u kratkom sastanku mu predočio aktualno stanje širokobriješke župe. Nešto više o samoj kulturnoj i sakralnoj baštini širokobriješke župe i kraja govorio je fra Vendelin Karačić.

Svrha ovog posjeta je nastavak otvaranja i održavanja dijaloga s našim ljudima u Hercegovini koje također zastupamo u Europskom parlamentu. Poznato je kako smo u Europskom parlamentu otvorili novi pristup Europske unije prema Bosni i Hercegovini i bitno je da se ljudi s time detaljnije upoznaju i daju svoja mišljenja, kazao je za ABCportal.info Davor Ivo Stier.Tijekom boravka na Širokom Brijegu na Stiera je poseban utisak ostavila krvava povijest Širokog Brijega i razdoblje u kojem su mučki ubijeni hercegovački franjevci, čiji je grob i stratište posjetio.

Ne može se doći u Hercegovinu, a ne posjetiti Široki Brijeg. Ovdje sam se došao pokloniti širokobriješkim mučenicima i zaista mi je bila čast boraviti u ovom, za Hrvate, važnom mjestu, istaknuo je Stier.  

abcportal.info/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas