Pratite nas

BiH

Hrvati, tužite SDP zbog svojih stradalih i nestalih, tražite odštetu

Objavljeno

na

Vrijeme je da SDP, kao pravni nasljednik SKH, sjedne na optuženičku klupu. Ukoliko su već mogli naslijediti milijarde od Saveza komunista u nekretninama diljem Hrvatske i Slovenije i još mnoštvo tajnih računa, kako tvrde upućeni, u inozemstvu, onda mogu odgovarati i za postupke svojih očeva i djedova, pardon pravnih prethodnika.

SDP se voli hvaliti svojim antifašističkim korijenima, od prigode do prigode vole naglasiti svoje savezništvo sa velikom svjetskom antifašističkom koalicijom. Međutim, antifašizam u Hrvatskoj tek je plašt za komunističku revoluciju. Pod plaštem antifašizma u Hrvatskoj i Jugoslaviji desetljećima su se skrivala zvjerstva počinjena nad zarobljenim vojnicima i civilima od Bleiburga uzduž Križnog puta. Pod krinkom borbe protiv okupatora i njegovih suradnika u poslijeratnom razdoblju izvršene su tisuće egzekucija bez suda i pravnog postupka. Odluke je donosio zatvoreni krug ljudi, bile su to partijske ćelije i organizacije koje su odredile brojne sudbine. Presuda u ime naroda, odnosno u ime partije, bila je omiljena metoda eliminacije političkih i klasnih neprijatelja.

Poslije, kada su se riješili neprijatelja u zemlji, partija se prebacila u inozemstvo. Po čitavoj Europi, SAD-u, Kanadi i Australiji, partijski likvidatori vrebali su protivnike jugoslavenskog režima. Odluke o likvidacijama donosile su se na sjednicama CK SKH ili CK SKJ. U istim onim komitetskim i partijskim prostorijama iz kojih SDP Hrvatske danas širi demokratske standarde i uči Hrvate demokraciji.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, označena u međunarodnoj zajednici kao teroristička država koja se na tlu drugih država služila terorističkim akcijama, odgovorna je za brojne zločine ne samo u inozemstvu veći i unutar tadašnjih granica SFRJ. Vlast u SFRJ pa i u SRH bila je u rukama partije koja je krojila i provodila državnu politiku, odlučivala o životu i smrti. Partija i danas formalno živi preko svog pravnog sljedbenika Socijaldemokratske partije Hrvatske. Dakle i danas je, pravno, postojana organizacija koja je odlučivala o egzekucijama stotina tisuća Hrvata. Štoviše, i danas obnaša vlast u Republici Hrvatskoj. Ne postoji nikakva pravna zapreka da stotine tisuća Hrvata, čije je očeve i djedove eliminirala partija, zatraže obeštećenje od SDP-a Hrvatske. Partija posjeduje dovoljno nekretnina iz kojih bi se mogli namiriti odštetni zahtjevi.

Međutim, zbog brojnih partijskih kadrova u sudstvu postoji mogućnost da tužbe budu odbačene.  Nešto slično se upravo dogodilo u Srbiji. Naime, Hrvati, zatočenici srbijanskih koncentracijskih logora, zatražili su od Republike Srbije obeštećenje. Dobili su pomalo ciničan odgovor od srbijanskog sudstva koje tvrdi kako je u njihovim slučajevima nastupila zastara. Srbijanski sudovi ustvrdili su kako su logoraši odštetne zahtjeve trebali podnijeti pet godina nakon zatočenja. Pod pretpostavkom kako su bili zatvoreni 1991., logoraši su odštetne zahtjeve Miloševićevu sudstvu trebali podnijeti do 1996. Istom onom sudstvu koje nije procesuiralo uspostavljanje tih i takvih logora diljem Srbije. Eto s kim mi imamo posla i gdje nas vuče lokomotiva Ive Josipovića, Dejan Jovića i Saše Perkovića. Isto tako neki sud u Hrvatskoj mogao bi ustvrditi kako je u slučaju partijskih egzekucija nastupila zastara te kako se rodbina trebala žaliti partiji i sudstvu SFRJ pet godina nakon počinjenih egzekucija.

Tanka je linija između sudstva, pogotovo na prostoru nekadašnjeg partijskog lena SFRJ.

ŽeljkoPrimorac/ Hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari