Connect with us

Naši u svijetu

Hrvatica iz BiH postaje zamjenica državnog tajnika trgovine SAD-a

Objavljeno

on

Za odobrenje pred Senat SAD-a stigla je nominacija američke Hrvatice Mire Radielović Ricardel na položaj podtajnice ministarstva trgovine zaduženog za trgovinu najosjetljivijim robama, poput naoružanja i različitih tehnologija.

Radielović Ricardel, čiji su obiteljski korijeni iz Bosne i Hercegovine, ako bude potvrđena, bit će najviše pozicionirana Hrvatica u administraciji u dosadašnjoj povijesti Sjedinjenih Američkih Država, piše Večernji list

Čeka se na Senat

Do njezina dolaska visoko u američkoj administraciji bila je pozicionirana još jedna Hrvatica Capricia Penavić Marshall čiji su pak obiteljski korijeni iz Širokog Brijega.

Marshall je pak, zanimljivo je, bila uključena u kampanju demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, a u prvom mandatu predsjednika Baracka Obame bila je predstojnica njegova ureda u Bijeloj kući.  Kako je potvrđeno i na stranicama američkog Senata, pod točkom PN364 administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predložila je Miru Radielović Ricardel u ministarstvo trgovine.

Na njezino imenovanje na tu poziciju čekalo se dulje vremena, a odlazi iz Bijele kuće gdje je radila u prijelaznoj administraciji Donalda Trumpa koja se bavila odabirom kandidata za važne državne pozicije.  Prema američkim medijima, ona je bila u sukobu upravo s ministrom obrane Jamesom Jimom Mattisom oko postavljenja dužnosnika, zbog čega nije završila u Pentagonu, nego u ministarstvu trgovine.

No, na novoj poziciji će imati vrlo odgovoran posao. Naime, trebala bi voditi odjel u ministarstvu trgovine za industriju i sigurnost koji upravlja i odobrava izvoz osjetljivih roba iz SAD-a koje mogu imati “vojnu ili stratešku uporabu”.

Nositeljica više diploma

Karijera Mire Radielović Ricardel gotovo u cijelosti je vezana uz vojsku i vojnu industriju.

Posljednja dužnost bila joj je potpredsjednice Odjela za razvoj Boeing Strategic Missile & Defense Systems, koji se bavi razvojem obrambene strategije SAD-a.  U mandatu prije toga posla bila je zamjenica vrlo utjecajnoga državnog tajnika obrane Donalda Rumsfelda za međunarodnu sigurnost, a bila je angažirana na projektima vezanima uz Europu, NATO i razvoj nuklearnog programa.  Pri tome je i nagrađena medaljom za izniman doprinos u radu 2005., a nagradu je dodijelilo ministarstvo obrane SAD-a.

Radielović je nositeljica nekoliko diploma sa sveučilišta Georgetown i doktorata s Poslovne škole The Fletcher, kao i diplome iz diplomacije sa sveučilišta Tufts.  Članica je Vijeća za međunarodne odnose, a bila je članica izbornoga stožera Donalda Trumpa.  Spominje ju se čak i u misiji vezanoj uz donošenje mirovnog rješenja za BiH u Daytonu, i to kao savjetnicu vođe republikanaca u Senatu Boba Dolea.

Mira Radielović Ricardel rođena je u Pasadeni, nedaleko od Los Angelesa. Odgojena je u kući u kojoj se govori hrvatski jezik, a redovito je pohađala vjeronauk u tamošnjoj katoličkoj župi.

Otac je bio ugledni član hrvatske iseljeničke zajednice u SAD-u, a kao 16-godišnjak preživio je Križni put i Bleiburg. Dugo godina vodio je radijski program na hrvatskom jeziku u Los Angelesu.

> Hrvatica imenovana u Trumpov tim koji će se baviti pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari