Connect with us

Naši u svijetu

Hrvatica ministrica u bavarskoj Vladi: Merkel je napravila pogrešku i stvorila veliki nemir

Published

on

“Nisam mogla vjerovati da ću jednog dana ja, dijete hrvatskih gastarbajtera, sjediti u vladi najbogatije regije Njemačke i Europe”, rekla je Michaela Kaniber (41), ministrica poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Bavarske.

Podrijetlom Imoćanka, gospođa Kaniber prva je Hrvatica u bavarskoj Vladi, a uz funkciju uspješne političarke, ona je i supruga i majka troje djece. Prilikom posjeta Zagrebu dala je intervju za Večernji list uz poruku: “Korijeni se ne zaboravljaju”.

Michaela Kaniber, rođena Brekalo, rođena 1977. i odrasla u njemačkom Bad Reichenhallu, kao i njezin mlađi brat, dok je najstarija sestra bila rođena u splitskoj bolnici. No, nedugo potom njezini roditelji krenuli su na Zapad, trbuhom za kruhom.

– Moji roditelji Marija i Josip bili su tipični gastarbajteri koji su u 60-ima i 70-ima napustili bivšu Jugoslaviju tražeći bolji život. Ovdje su ga i našli. Otvorili su gostionicu, gdje se čuvala hrvatska tradicija zahvaljujući hrvatskom osoblju, hrvatskim receptima, hrvatskoj kuhinji.

Moji roditelji nikada nisu prestali govoriti hrvatski jezik, pa sam ga uz njemački odmalena učila i ja, iako mi često nedostaje vokabular – smije se Michaela koju smo, usprkos njezinoj prirođenoj skromnosti, jako dobro razumjeli.

Udala se mlada, a sa suprugom Thomasom koji radi na dužnosti glavnog policijskog komesara, u braku je 20 godina. Rano je postala i majka, no nikada nije zapostavila obrazovanje pa je stekla zvanje stručnjakinje za porezno pravo, a onda joj je jedan običan čin revolta i građanskog bunta otvorio put prema lokalnoj, kasnije i visokoj politici.

“Prvi put u povijesti Hrvati imaju priliku dobiti svoga zastupnika u bavarskom parlamentu”, bio je jedan od slogana Michaele Kaniber koji je našao put do njezinih birača jer je odnijela premoćnu pobjedu s više od 55 posto glasova i tako ušla u Bavarski parlament.

Bavarska, sa svojih gotovo 13 milijuna stanovnika, najrazvijenija je savezna republika u Njemačkoj i 15. ekonomija u svijetu, a svoj dom ondje je pronašlo i oko 100.000 Hrvata, tumači Michaela. No, osjećaji su joj, kaže, podijeljeni jer koliko joj je drago da se hrvatska zajednica širi, toliko joj je teško što Hrvati, osobito mladi ljudi, napuštaju domovinu kojoj toliko mogu dati.

Imam veliko razumijevanje za ljude koji dolaze živjeti u Njemačku jer im je jako teško i jer žele bolji život, kako su, uostalom, rezonirali i moji roditelji.

Poput mnogih drugih Hrvata, i oni su također svoju drugu domovinu našli u Njemačkoj gdje žive život s mješavinom radosti i tuge tipičnom za sve naše ljude s dvije domovine u srcu. S druge strane, jako sam tužna zbog iseljavanja iz Slavonije koja je nekad hranila cijelu Jugoslaviju.

Rekla bih kako su se Hrvati u Bavarskoj i Njemačkoj na najbolji način uspjeli integrirati jer su Hrvati, ukupno gledano, vrlo vrijedan narod. No, bilo bi mi jako drago da Hrvatska bolje napreduje i da je uspješna na poljima turizma i poljoprivrede, kako bi mladi mogli ostati u domovini – kaže Michaela Kaniber.

Boljitku svoje domovine Hrvatske želi i aktivno pridonijeti pa je tijekom lipnja u posjet primila osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, ali i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

Tijekom karijere, mnogo je puta surađivala s aktualnom kancelarkom Angelom Merkel. Kakav je dojam ostavila na nju, pitamo našu sugovornicu.

Kancelarka posjeduje jaku osobnost. Zna biti jako duhovita, ima jak smisao za humor, ali isto tako i upornost i snagu. Kada je riječ o Njemačkoj ona ima svoje zasluge koje se ponajviše odnose na ekonomski uspjeh postignut glasovitom njemačkom disciplinom.

Puno je učinila za našu zemlju, no, na žalost, 2015. godine napravila je veliku grešku kada je širom otvorila vrata migrantima i stvorila veliki nemir u Njemačkoj i u cijeloj Europi.

Kancelarka Merkel dobro promisli prije nego što povuče neki potez i zato sam bila tužna što je dopustila cijeli val migranata. Razljutila je mnoge čelnike i građane europskih zemalja, a mene osobno je razočarala – iskreno će bavarska ministrica, dodajući da su “kršćani pozvani da pomognemo i pomogli smo”.

– Bavarska je kao bogata zemlja sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama za migrante, ali svima mora biti jasno da je nama važno da se zna tko to stiže u Europu i Bavarsku.

Nadam se da će Europa zajednički nastupiti u politici prema migracijama u smislu da tim ljudima treba pomoći, ali istodobno i sačuvati europske vrijednosti – kaže Michaela Kaniber.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari